Σε ακίνητα εντός των ΗΠΑ επενδύουν τα κέρδη τους από άλλες δραστηριότητες οι βαθύπλουτοι του πλανήτη. Ανάμεσά τους και δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της αλυσίδας ρούχων Zara, Amancio Ortega, ο οποίος προσφάτως αγόρασε έναντι 232 εκατομμυρίων δολαρίων ένα πολυτελές κτήριο κατοικιών στο Σικάγο, που μεταξύ άλλων διαθέτει πισίνα και στούντιο γιόγκα.

Moody’s: Ενδεχόμενο κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης θα φέρει υποβάθμιση

Όπως σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο έρευνα της Knight Frank, κατά την τελευταία δεκαετία οι πολύ πλούσιοι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις τους έχουν υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις τους σε διαμερίσματα, κυρίως στα πολυόροφα κτήρια κατοικιών των ΗΠΑ. Και το εκτεταμένο πρόβλημα έλλειψης κατοικίας δείχνει ότι οι υπερπλούσιοι έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Στροφή στα ακίνητα

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, νωρίτερα φέτος μια εταιρεία ακινήτων με επικεφαλής τον ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Eyal Ofer αγόρασε μια πολυκατοικία 57 διαμερισμάτων λίγα μόλις βήματα από το Gramercy Park του Μανχάταν. Μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Λατινικής Αμερικής κυνηγάει συμφωνίες για την αγορά πολυκατοικιών, καθώς επιδιώκει να εισέλθει στην αμερικανική αγορά ακινήτων.

Στα τέλη του 2022, μια επενδυτική εταιρεία που υποστηρίζεται από τον συνιδρυτή της Carlyle Group David Rubenstein συγκέντρωσε χρήματα από πλούσιους επενδυτές παγκοσμίως για να αγοράσει πολυκατοικίες, καθώς και ακίνητα logistics.

Βεβαίως ο τομέα των ακινήτων αποτελούσε πάντοτε πόλο έλξης για τους υπερπλούσιους του πλανήτη. Η διαφορά είναι ότι πριν από την πανδημία, επικεντρώνονταν σε μεγάλο βαθμό σε ακίνητα γραφείων, καθώς οι μακροχρόνιες μισθώσεις μπορούσαν να προσφέρουν σταθερό εισόδημα. Αλλά τώρα, με την άνοδο της εξ αποστάσεως εργασίας και την εκτίναξη του αριθμού των κενών γραφείων, η ενοικίαση κατοικιών έχει γίνει πιο ελκυστική.

Επιβράδυνση και ανταγωνισμός

Εσχάτως η επιβράδυνση που παρατηρείται στον χώρο των εμπορικών ακινήτων ανακινεί επίσης τον ανταγωνισμό στον χώρο. Πολλοί θεσμικοί φορείς έχουν αναστείλει τις νέες συμφωνίες λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού και της πτώσης των αξιών. Συνολικά, ο παγκόσμιος όγκος επενδύσεων σε εμπορικά ακίνητα το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε κατά 57% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 142 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της μεσιτικής εταιρείας CBRE Group Inc.

Αυτό άφησε ένα ελκυστικό κενό για τους πλούσιους επενδυτές που μπορούν να είναι λιγότερο ευάλωτοι στις ιδιοτροπίες της αγοράς χρέους και έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Τέτοιοι επενδυτές μπορούν συχνά να πληρώσουν με μετρητά ή να έχουν βαθύτερες σχέσεις με τραπεζικά ιδρύματα για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Ενώ τα διαμερίσματα ήταν ο πιο δημοφιλής τύπος ακινήτου για τους επενδυτές το δεύτερο τρίμηνο, οι συναλλαγές μειώθηκαν κατά 66% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την CBRE. Παρόλα αυτά, η μεσιτική εταιρεία δήλωσε ότι ο τομέας είναι έτοιμος να επωφεληθεί τα επόμενα τρίμηνα.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη έχουν σταθεροποιηθεί και η ζήτηση από τους ενοικιαστές ήταν ισχυρή το δεύτερο τρίμηνο παρά τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση», αναφέρει η CBRE στην έκθεση.

Ενώ τα ενοίκια έχουν χαλαρώσει ελαφρώς στις ΗΠΑ, η ζήτηση κατοικιών έχει τροφοδοτήσει μαζικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, με το μέσο ενοίκιο να αυξάνεται κατά σχεδόν 18% το 2021 και 3,5% το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Apartment List.

Πολλές πόλεις αλλού στη Βόρεια Αμερική και σε όλη την Ευρώπη και την Ασία αντιμετωπίζουν επίσης μια στενότητα προσφοράς που έχει ανεβάσει τις τιμές για τους ενοικιαστές. Ωστόσο, το κόστος της αγοράς πολυκατοικιών έχει υποχωρήσει λόγω της εκτίναξης του κόστους δανεισμού και της επιβράδυνσης των συναλλαγών.

Ο Amancio Ortega, aka mr Zara

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο 87χρονος Ortega αποτελεί  ένα παράδειγμα του πώς αλλάζουν οι ορέξεις των δισεκατομμυριούχων για ακίνητα.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας έχει συχνά επικεντρωθεί σε γραφεία για να διαφοροποιήσει την περιουσία του μακριά από την ιδιοκτήτρια της Zara, την Inditex. Οι αγορές ακινήτων τον καθιστούν τώρα ιδιοκτήτη κτηρίων στα οποία στεγάζονται εγκαταστάσεις της Rio Tinto, της Apple και της Amazon.

Ενώ συνεχίζει να αγοράζει κτίρια γραφείων μέσω της προσωπικής του επενδυτικής εταιρείας Pontegadea, το οικογενειακό γραφείο απέκτησε πέρυσι το κτίριο διαμερισμάτων στο κέντρο της Νέας Υόρκης για περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Η αξία της περιουσίας του Ορτέγκα ανέρχεται σε 75,6 δισ. δολάρια, με περισσότερο από το 10% αυτής να είναι πλέον δεσμευμένο σε ακίνητα, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Κίνδυνοι

Πάντως οι επενδύσεις σε διαμερίσματα ενέχουν και κινδύνους. Οι μισθώσεις διαμερισμάτων είναι συχνά συντομότερες από εκείνες που υπογράφουν οι ενοικιαστές γραφείων. Η ιδιοκτησία μιας πολυκατοικίας συνεπάγεται επίσης προβλήματα συντήρησης και διαχείρισης των σχέσεων με τους ενοικιαστές. Το κόστος αυτό μετριάζεται αν κανείς διαθέτει πολλά διαμερίσματα.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των επενδύσεων σε ακίνητα, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή χώρες όπως η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και περιοχές της Ευρώπης αρχίζουν να ανεβάζουν ρυθμούς.

Προς το παρόν, η πτώση των τιμών των διαμερισμάτων στις ΗΠΑ καθιστά την στιγμή κατάλληλη για τους δισεκατομμυριούχους να συνάψουν ορισμένες, επωφελείς για τους ίδιους, συμφωνίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή