Η τελευταία έκθεση της Kaspersky αποκάλυψε ότι μια συνεχιζόμενη κακόβουλη εκστρατεία «πολλαπλών κακόβουλων προγραμμάτων» έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 10.000 επιθέσεις που στοχεύουν κυρίως παγκόσμιους οργανισμούς. Η εκστρατεία χρησιμοποιεί backdoors, keyloggers και miners. Κάνοντας χρήση νέων κακόβουλων σεναρίων που έχουν σχεδιαστεί για να απενεργοποιούν τις λειτουργίες ασφαλείας και να διευκολύνουν τις λήψεις κακόβουλου λογισμικού, στόχος της εκστρατείας είναι η οικονομική εκμετάλλευση.

Με αφορμή μια έκθεση του FBI σχετικά με τις επιθέσεις – οι οποίες μολύνουν τις οργανισμούς-θύματα με miners για να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους για εξόρυξη, keyloggers για να κλέψουν δεδομένα και backdoors για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα – οι ειδικοί της Kaspersky παρακολουθούν την εκστρατεία και ανακάλυψαν ότι βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη.

Πόσο ασφαλές είναι το ChatGPT; Τι απειλεί τα απόρρητα δεδομένα

Στοχεύοντας κυρίως οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών, αγροτικών οργανισμών και εταιρειών χονδρικού και λιανικού εμπορίου από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, η τηλεμετρία της Kaspersky έχει εντοπίσει περισσότερες από 10.000 επιθέσεις που έχουν επηρεάσει περισσότερους από 200 χρήστες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στόχευαν κυρίως θύματα στη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, το Βιετνάμ, τη Βραζιλία και τη Ρουμανία, ενώ περιστασιακές επιθέσεις εντοπίστηκαν επίσης στις ΗΠΑ, την Ινδία, το Μαρόκο και την Ελλάδα.

Η Kaspersky έχει επίσης αποκαλύψει νέα κακόβουλα σενάρια που φαίνεται να διεισδύουν σε συστήματα εκμεταλλευόμενα ευπάθειες σε διακομιστές και χώρους εργασίας. Μόλις εισχωρήσουν, τα σενάρια προσπαθούν να χειραγωγήσουν το Windows Defender, να αποκτήσουν δικαιώματα διαχειριστή και να διαταράξουν τη λειτουργικότητα διαφόρων προϊόντων προστασίας από ιούς.

Μετά από αυτό, τα σενάρια προσπαθούν στη συνέχεια να κατεβάσουν ένα backdoor, keylogger και miner από έναν ιστότοπο εκτός σύνδεσης. Το miner αξιοποιεί τους πόρους του συστήματος για τη δημιουργία διαφόρων κρυπτονομισμάτων όπως το Monero (XMR). Εν τω μεταξύ, το keylogger καταγράφει ολόκληρη την ακολουθία των πληκτρολογήσεων που κάνει ο χρήστης στα κουμπιά πληκτρολογίου και ποντικιού, ενώ το backdoor δημιουργεί επικοινωνία με έναν διακομιστή εντολών και ελέγχου (C2) για τη λήψη και μετάδοση δεδομένων. Αυτό επιτρέπει στον εισβολέα να αποκτήσει απομακρυσμένο έλεγχο του συστήματος που έχει παραβιαστεί.

Η τεχνική ανάλυση της εκστρατείας είναι διαθέσιμη στο Securelist.com. Για να αποφύγετε τις συνεχώς εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο, μπορείτε να εφαρμόσετε τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:

  •  Διατηρείτε πάντα ενημερωμένο το λογισμικό σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείτε για να αποτρέψετε τη διείσδυση εισβολέων στο δίκτυό σας εκμεταλλευόμενοι ευπάθειες.
  •  Εγκαταστήστε ενημερώσεις κώδικα για νέες ευπάθειες το συντομότερο δυνατό. Μετά τη λήψη τους, οι φορείς απειλής δεν μπορούν πλέον να κάνουν κατάχρηση της ευπάθειας.
  •  Εκτελέστε τακτικό έλεγχο ασφάλειας της υποδομής πληροφορικής ενός οργανισμού για να αποκαλύψετε κενά και ευάλωτα συστήματα.
  •  Επιλέξτε μια αποδεδειγμένη λύση ασφάλειας τερματικού σημείου η οποία είναι εξοπλισμένη με δυνατότητες ανίχνευσης και ελέγχου ανωμαλιών βάσει συμπεριφοράς για αποτελεσματική προστασία από γνωστές και άγνωστες απειλές.
  •  Δεδομένου ότι τα κλεμμένα διαπιστευτήρια ενδέχεται να διατεθούν προς πώληση στο dark web, να παρακολουθείτε τους σκιώδεις πόρους και να εντοπίζετε έγκαιρα τις σχετικές απειλές.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες