Σημαντικές στηρίξεις για την αντίδραση βρίσκει σήμερα η Wall Street, ειδικά από την μετοχή της Amazon, όπως και από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών, ένα δείκτη που χρησιμοποιεί αρκετά η Federal Reserve για τις αποφάσεις της.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,18% στις 32.726 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,23% στις 4.146 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,99% στις 12.595 μονάδες.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νευρικότητα στο άνοιγμα

Στο επίκεντρο σήμερα η μετοχή της Amazon, η οποία ενισχύεται κατά 5%, αφού ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για έσοδα και κέρδη το τρίτο τρίμηνο. Θετικά κινούνται σήμερα και οι Alphabet και Microsoft, οι οποίες πιέστηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Από την άλλη, πτώση 3% σημειώνει η Ford, αφού η εταιρεία δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, επικαλούμενη την απεργία των εργαζομένων της, μελών της UAW.

Παρόλα αυτά οι δείκτες έχουν δρόμο ακόμη για να καλύψουν το χαμένο έδαφος της εβδομάδας. Οι Dow και S&P 500 υποχωρούν κατά 1% και 2%, αντίστοιχα, για την εβδομάδα. Ο Nasdaq έχει χάσει 3% στις προηγούμενες τέσσερις ημέρες.

Περαιτέρω καθοδική πορεία θα μπορούσε να περιμένει την αγορά, αντί για ένα ράλι στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τη Sonia Meskin, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικής στην BNY Mellon Investment Management. «Είμαστε στην πραγματικότητα λίγο λιγότερο αισιόδοξοι για τις μετοχές», είπε. «Πιστεύουμε ότι τα επίπεδα των 4.000 μονάδων για το S&P 500 στο τέλος του έτους είναι το βασικό σενάριο», πρόσθεσε.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 138,7 δισ. δολάρια, ή 0,7%, τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,4% σε ετήσια βάση. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης ήταν 0,3% υψηλότερος από τον Αύγουστο, ενώ σημείωσε αύξηση 3,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εκτίμηση του Dow Jones και πάνω από το επίπεδο του 0,1% για τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 77,8 δισεκατομμύρια δολάρια ή 0,3% τον Σεπτέμβριο. Το διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα (DPI) αυξήθηκε κατά 0,3%, ενώ το πραγματικό PCE αυξήθηκε κατά 0,4% και το πραγματικό DPI μειώθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Η Fed εστιάζει περισσότερο στον δομικό πληθωρισμό (Core PCE) πιστεύοντας ότι παρέχει μια καλύτερη εικόνα για το πού κατευθύνονται οι τιμές μακροπρόθεσμα. Το Core PCE κορυφώθηκε περίπου στο 5,6% στις αρχές του 2022 και έκτοτε βρίσκεται σε πτωτική πορεία, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed. Η Fed προτιμά το PCE ως μέτρο πληθωρισμού, καθώς λαμβάνει υπόψη την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, όπως η αγορά αγαθών σε χαμηλότερες τιμές καθώς αυξάνονται οι τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street