Θετικά κατάφερε να κλείσει τελικά σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, κρατώντας μάλιστα και το θετικό πρόσημο της εβδομάδας και αντέχοντας στις αντίρροπες δυνάμεις στις οποίες βρέθηκε σήμερα, με μεγάλες διαφοροποιήσεις και μικρό τζίρο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,12% στις 1.178,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.174,95 μονάδων (-0,21%) και 1.189,66 μονάδων (+1,04%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,54 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,90  εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν  90,20 χιλ. τεμάχια αξίας 984,10 χιλ.  ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 2.899,42 μονάδες, ενώ στο +0,29% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.912,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,20% στις 959,92 μονάδες.

Πάντως το ΧΑ κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο της εβδομάδας, καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33%, με τον FTSE 25 να έχει άνοδο 0,51%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +1,79%.

Iσορροπία και συντήρηση δυνάμεων

Τα επιχειρηματικά νέα από το μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων βοήθησαν να αποσβεστούν οι αναταράξεις από το εξωτερικό και η αγορά να κλείσει για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με θετικό πρόσημο, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Το βασικό ζητούμενο της παραγωγής περιεχομένου αρχίζει να λειτουργεί για την εγχώρια αγορά βάζοντας και το στοιχείο της έκπληξης στο τραπέζι.

Η πρόταση της Unicredit ανοίγει πλέον για τα καλά την υπόθεση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Alpha Bank και είναι καταλύτης εξελίξεων τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα που ακολουθεί.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση του deal της ΔΕΗ βάζει σε ανοδική αναθεώρηση τις εκτιμήσεις του επιχειρηματικού πλάνου του ομίλου, προσφέρει μεγαλύτερη ορατότητα και κλείνει μια ακόμα εκκρεμότητα της αγοράς.

Τέλος τα επιχειρηματικά κέρδη δεν δείχνουν μόνο αντοχή αλλά διατηρούν τις ισχυρές τάσεις που είχαν καταγραφεί στο εξάμηνο. Σε αυτό το πλέγμα νέων η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P και τα θετικά μάκρο (πλεόνασμα, τουριστικές αφίξεις κλπ) συμπληρώνουν μια εικόνα που αναζητά ευκαιρία να κεφαλαιοποιηθεί.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διατηρείται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών σε μια κούρσα αντοχής και υπομονής με εμφανή την αναποφασιστικότητα για την ανάληψη μεγαλύτερης δράσης από την μία ή την άλλη πλευρά. Οι αγοραστές έχουν κερδίσει χρόνο φέρνοντας πιο κοντά το όριο διάσπασης των ΚΜΟ των 30 και 50 ημερών ενώ έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν την προσφορά που βγαίνει στην αντίσταση των 1.200 μονάδων.

Επί του παρόντος η συναλλακτική δραστηριότητα δεν δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί γεγονός που θα βοηθούσε σε μια πιο ζωηρή ανακατάληψη της περιοχής ωστόσο και οι πωλητές δεν φαίνεται να έχουν τις δυνάμεις για να ωθήσουν τις τιμές χαμηλότερα. Η ισορροπία στην εν λόγω ζώνη τιμών για 13 συνεδριάσεις δημιουργεί ένα πλάτωμα που μπορεί να μας δώσει σημαντικά υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης για τον Γενικό Δείκτη.

Συσσωρεύσεις αυτού του τύπου εκκινούν την εκτόνωση τους με χάσμα τιμών το οποίο σημαίνει και την λήξη της περιόδου αναμονής. Το μικρό προβάδισμα των αγοραστών δείχνει πάντως να διατηρείται και για την επόμενη εβδομάδα σε μια πολύ εύθραυστη οριακή διαγραμματική ισορροπία.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy κράτησε τα σκήπτρα της συνεδρίασης, κλείνοντας με κέρδη 4,22%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Motor Oil. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Σαράντη, Λάμδα, Aegean και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha bank, Βιοχάλκο, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank.

Στον αντίποδα, η Jumbo πιέστηκε και έκλεισε με απώλειες 3,87%, ενώ Coca Cola, Πειραιώς, ΟΠΑΠ (ο οποίος συνεχίζει να κάνει μεγάλους όγκους) και Εθνική έκλεισαν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Autohellas, Quest, Μυτιληναίος και ΕΛΧΑ.

Στα μικρότερα, με 459 χιλ. τεμάχια όγκο, ο Άβαξ έκλεισε με κέρδη 2,80%, ενώ άλμα 6,29% έκανε και η Intralot, διακινώντας μάλιστα 766 χιλ. τεμάχια αποτυπώνοντας τα πρώτα θετικά στοιχεία από την αύξηση κεφαλαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών