Στα ύψη έχει αυξηθεί το κόστος της αντιστάθμισης έναντι απωλειών στο ισραηλινό σέκελ, καθώς οι traders προετοιμάζονται για την επόμενη φάση του πολέμου χωρίς να πτοούνται από την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να σταθεροποιήσει το νόμισμα.

Το επιπλέον κόστος προστασίας από την υποχώρηση του νομίσματος τον επόμενο μήνα σε σχέση με την αντιστάθμιση έναντι των κερδών, έφτασε τις 1,7 ποσοστιαίες μονάδες την Παρασκευή, σε σύγκριση με περίπου 1 μονάδα πριν από τρεις εβδομάδες. Αυτό είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, όταν οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις κινήσεις αποδυνάμωσης του δικαστικού συστήματος της χώρας.

Ισραήλ: Το άγριο σορτάρισμα στο σέκελ πιέζει την κεντρική τράπεζα

Η ταχύτητα της κίνησης υπογραμμίζει πόσο γρήγορα αντέδρασε η αγορά από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση. Η μέτρηση της αντιστάθμισης κινδύνου, που ονομάζεται αντιστροφή κινδύνου, οδεύει για το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα της εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Οι ανησυχίες ότι οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μπορεί να εξελιχθούν σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση έχουν ωθήσει τους επενδυτές να ποντάρουν κατά του σέκελ για να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους σε περιουσιακά στοιχεία στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Kaspar Hense της RBC BlueBay Asset Management.

«Ο κίνδυνος όξυνσης είναι υψηλός, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου και ασθενέστερη ζήτηση για το νόμισμα», δήλωσε ο Hense, διαχειριστής χαρτοφυλακίου επενδυτικής κατηγορίας στην εταιρεία.

Το σέκελ έχει καταρρεύσει από τότε που η Χαμάς οργάνωσε τις επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνοντας πτώση άνω του 5% και το μεγαλύτερο σερί πτώσης από το 1984. Το νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,4% στα 4,0653 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.

Διακυμάνσεις βλέπουν οι αγορές

Οι επενδυτές ποντάρουν επίσης σε μεγαλύτερες διακυμάνσεις του σέκελ, ακόμη αν η κεντρική τράπεζα προσπαθεί νατις τιθασεύσει. Το χάσμα μεταξύ της τεκμαρτής μεταβλητότητας του νομίσματος και των ιστορικών κινήσεων έφτασε στο μεγαλύτερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ αυτή την εβδομάδα. Το μέτρο των αναμενόμενων διακυμάνσεων του σέκελ τον επόμενο μήνα αυξήθηκε στο 12%, από 10% πριν από τρεις εβδομάδες.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έστειλε στρατεύματα σε περιορισμένη επιδρομή στη Γάζα για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για εκτεταμένη χερσαία επίθεση. Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τοποθεσίες στην ανατολική Συρία που πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνταν από το Ιράν και συμμαχικές του ομάδες.

Σε άλλες κινήσεις της αγοράς, ορισμένα από τα ομόλογα του Ισραήλ διεύρυναν την πτώση τους, με το ομόλογο που λήγει το 2030 να διαπραγματεύεται στα 82 σεντς του δολαρίου, σε χαμηλό ρεκόρ. Το κόστος για την προστασία από μια πιθανή χρεοκοπία αυξήθηκε στις 144 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές