Σχέδια για τη χρήση δισ. ευρώ που προέρχονται από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία επεξεργάζονται οι ηγέτες της ΕΕ με στόχο να στηρίξουν την Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι επικεφαλής του μπλοκ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ιδέα κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής τους στις Βρυξέλλες. Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη νομική πρόταση στις αρχές Δεκεμβρίου, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο δύο ανώτερους αξιωματούχους που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

ΕΕ: Η χαοτική διπλωματία και οι διαφορετικές φωνές για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε τακτική επαφή με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ για να συντονίσουν την προσέγγισή τους όσον αφορά τα δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στους Financial Times.

Οι αποδόσεις από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας από την έναρξη της πλήρους εισβολής. Περίπου 190 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το ποσό βρίσκονται στο Euroclar, αποθετήριο τίτλων με έδρα τις Βρυξέλλες.

Η Euroclar δήλωσε στις 26 Οκτωβρίου ότι είχε κερδίσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια από χρηματοοικονομικές πράξεις με τα δεσμευμένα κεφάλαια κατά τους εννέα μήνες του 2023, σε σύγκριση με λιγότερα από 370 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το Κίεβο και οι δυτικοί εταίροι του συζητούν εδώ και καιρό πιθανές μεθόδους χρήσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν ακινητοποιηθεί σε δυτικούς λογαριασμούς για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Σε αυτές τις προσπάθειες πρωτοστάτησε το Βέλγιο, το οποίο δημιούργησε ένα ταμείο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο χρηματοδοτείται από τα φορολογικά έσοδα από τους τόκους των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Στις 12 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση της Εσθονίας ενέκρινε σχέδιο νόμου που, αν περάσει από το κοινοβούλιο, θα επιτρέψει τη μεταφορά ακινητοποιημένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή