Η τιμή του χρυσού βρισκόταν κοντά στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά – αφού έσπασε το όριο για πρώτη φορά από τον Μάιο κατά την περασμένη Παρασκευή – καθώς η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα φάνηκε να είναι πιο μετριοπαθής από ό,τι είχε αρχικά διακηρύξει η κυβέρνηση της χώρας.

Η ράβδος υποχώρησε μετά από αύξηση 1,1% την Παρασκευή, καθώς το Ισραήλ ενίσχυσε τις χερσαίες επιχειρήσεις. Το Ισραήλ έστειλε στρατεύματα και άρματα μάχης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σε αυτό που αποκάλεσε δεύτερη και μεγαλύτερη φάση του πολέμου του κατά της Χαμάς και ακολουθεί προσέγγιση μέρα με τη μέρα. Αυτό μετρίασε τους φόβους ότι μια μαζική εισβολή θα οδηγούσε σε περιφερειακή κλιμάκωση.

Χρυσός: Σκαρφαλώνει σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων

“Οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού είναι αισθητά χαμηλότερες στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, αλλά να θυμάστε ότι αυτή είναι πιθανό να είναι μια μακρά, παρατεταμένη υπόθεση”, δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management. “Ως εκ τούτου, οι τιμές του χρυσού ενδέχεται να μην παρασυρθούν πολύ χαμηλότερα”.

Χρυσός: Σκαρφαλώνει σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων

Κερδισμένος

Το πολύτιμο μέταλλο έχει ξεχωρίσει ως ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνοντας άνοδο άνω του 9%, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία-καταφύγια. Είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται εάν οι εντάσεις αυξηθούν, μαζί με το ελβετικό φράγκο και τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Η σύγκρουση έχει παρασύρει την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ως τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές του ράβδου. Παρόλα αυτά, οι αποφάσεις για τα επιτόκια από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – θα παρακολουθούνται στενά αυτή την εβδομάδα για τον αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού.

Οι αγορές επικεντρώνονται επίσης στο νέο σχέδιο δανεισμού του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται λίγες ώρες πριν από την απόφαση της Fed για τα επιτόκια την Τετάρτη. Η ανακοίνωση θα αποκαλύψει τον βαθμό στον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει τις πωλήσεις πιο μακροπρόθεσμου χρέους για να χρηματοδοτήσει το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, με το ξεπούλημα μέχρι στιγμής να στέλνει τις αποδόσεις στα υψηλότερα επίπεδα από πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο χρυσός υποχώρησε κατά 0,2% στα 2.001,65 δολάρια ανά ουγγιά στις 12:55 μ.μ. στη Σιγκαπούρη. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index παρέμεινε αμετάβλητος. Το ασήμι και το παλλάδιο παρέμειναν σταθερά, ενώ η πλατίνα υποχώρησε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities