Έξτρα χρήματα από τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής μπαίνουν στα κρατικά ταμεία και η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα προστεθούν στα έσοδα 606 εκατ. Ευρώ. Από το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών έρχονται έσοδα  874 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό ποσό μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι της τάξης των 606 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αυτό το ποσό, σύμφωνα με την κυβέρνηση και στελέχη, θα διατεθεί προς την κοινωνία, είτε μέσω επιδομάτων- προς όσους το έχουν ανάγκη- και, όπως αναφέρει το οικονομικό επιτελείο θα οδηγηθούν προς την Παιδεία και την Υγεία.

Η τελική κατεύθυνσή τους αναμένεται να καταγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό και στο τελικό σχέδιο για το 2024, το οποίο θα αναπροσαρμοστεί εντός του Νοεμβρίου και θα ψηφιστεί κοντά στα Χριστούγεννα. Το σχέδιο αναμένεται να έχει κάποιες αλλαγές και θα υπάρξουν αναθεωρήσεις, ως προς τα έσοδα, αλλά και ενδεχομένως εναλλακτικά σενάρια ως προς τον πληθωρισμό του 2024, εξαιτίας των εξελίξεων στο μεσανατολικό. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέφουν στην κοινωνία, γεγονός που σημαίνει ότι οι θετικές παρεμβάσεις για τους πολλούς θα έρχονται από τα λεφτά των φοροφυγάδων.

Πόσοι και ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνονται από τις αλλαγές στη φορολόγηση [παραδείγματα]

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος παρουσίασε την Τρίτη το νομοσχέδιο, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν  σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα και το ύψος του τεκμηρίου  διαμορφώνεται στα 10.920 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται από τον επόμενο χρόνο κατά 50% για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% για όσους δηλώνουν πιο κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ. «Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Δεν μιλάμε όμως για αυτό, αλλά για την πάταξη της φοροδιαφυγής», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.  Σύμφωνα με τον υπουργό, «κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα γίνεται δεκτό να φορολογείται για εισόδημα κατώτερο από εκείνο του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό και πρόσθεσε ότι το τεκμήριο αυτό θα είναι μαχητό».

Για όσους δηλώνουν πραγματικά εισοδήματα υψηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, θα εφαρμοστεί άμεσα, από το 2024 μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Ενώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, θα έχουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 25 %. Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σε σύνολο 735.320 ελεύθερων επαγγελματιών η µέση αύξηση της επιβάρυνσης είναι 1,444 ευρώ σε 473 χιλ. φορολογούµενους.

-Οι 138.000 θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.
-Οι 124.000 δεν θα έχουν επιβάρυνση ή ελάφρυνση.
-Οι 473.000 θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο, κατά μέσο όρο +1.444 ευρώ ο καθένας.

Το Δημόσιο εισπράττει σήμερα από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών 1,709 δις. ευρώ (1,331 δις. από το φόρο εισοδήματος και 378 εκατ. από το τέλος επιτηδεύματος). Με την εφαρμογή του νέου συστήματος προβλέπεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 874 εκατ. ευρώ ενώ αν συνυπολογιστεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος τα έσοδα αυξάνονται κατά 606 εκατ. ευρώ.

Τέλος στις περιπτώσεις όπου ο επαγγελματίας έχει εισόδημα μικρότερο από εργαζόμενο

Το νέο σύστημα έχει ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό, θεωρώντας ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές, ενώ προβλέπει πιο ευνοϊκό καθεστώς για τους νέους επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριοποίησής τους, τους ανάπηρους, τους κατοίκους μικρών νησιών και οικισμών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σήμερα, το 71 % των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό, ενώ το 4 % πληρώνει το 50 % των φόρων από τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων.

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αναμένεται να αναπροσαρμοστούν τα επιδόματα κατά πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Τα επιδόματα τέκνων και στέγασης θα μειωθούν, καθώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το επίδομα γέννησης ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεαστεί.

Το όφελος για τον προϋπολογισμό θα κατευθυνθεί ξανά σε αυτά τα επιδόματα, είτε με διεύρυνση των ωφελουμένων είτε με αλλαγή των κριτηρίων. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις: Τη διεύρυνση των ψηφιακών εργαλείων, την ενίσχυση της διαφάνειας και τη συνεργασία με πολίτες και επιχειρήσεις.

Στον αέρα οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Ως προς τον πληθωρισμό είναι αβέβαιο αν θα πιαστεί ο στόχος του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 2,4% για το 2024 από 4% φέτος.

Η  εκτίμηση αυτή είχε γίνει πριν από το πόλεμο τον πόλεμο στο Ισραήλ με την παραδοχή, η τιμή του βαρελιού για το αργό πετρέλαιο θα μείνει στα 80 δολάρια, του φυσικού αερίου στα 40 ευρώ η MWh και η ισοτιμία του ευρώ στο 1,1 προς 1 με το δολάριο.

Ήδη, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για την Ελλάδα ο πληθωρισμός  άλλαξε τροχιά και ανήλθε στο 3,9%, αυξημένος έναντι του Σεπτεμβρίου που είχε κλείσει στο 2,4%. Από την άλλη, υποχώρησε στο 2,9% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο από 4,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν από 62,1 δισ. Ευρω πέρσι σε 65,2 δισ. Ευρώ , ενω το ΑΕΠ αυξήθηκε από τα 183 δισ.  το 2019  σε 224 δισ. ΑΕΠ εφέτος και του χρόνου με 235 δισ. ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα φτάσει εφέτος στο 2,3%.  Να σημειωθεί ότι για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48.296 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση κατά 23 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους