Τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες εξειδικεύουν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετέχει και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα και το ύψος του τεκμηρίου διαμορφώνεται στα 10.920 ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χατζηδακης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και ερωτηθείς σχετικά, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μετα το 2025. Η εν λόγω δέσμευση είχε αναφερθεί από τη ΝΔ και προεκλογικά, ενώ βάσει του παρόντος νομοσχεδίου, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται από τον επόμενο χρόνο κατά 50% για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο. Επίσης, κατά 25% για όσους δηλώνουν πιο κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ.
Δείτε live:
Τα έσοδα θα είναι 874 εκατ. ευρώ και το τελικό ποσό μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι συν 606 εκατ. ευρώ ετησίως για τον κρατικό προϋπολογισμό, ανέφερε ο υπουργός.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από 0 έως 3000 ευρώ, σημείωσε.
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών.
Έτσι, θα υπάρχει υποχρέωση αγοροπωλησίας ακινήτων μόνο μέσω τραπέζης, η καταβολή των επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας, οι αυστηρότερες κυρώσεις για χρήση μετρητών σε αγορές άνω των 500 ευρώ και οι υποχρεωτικές συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα μεταξύ των επιχειρήσεων για προϊόντα που σχετίζονται με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και συνεπώς με τη λαθρεμπορία.
Αναφορικά με το πρώτο μέτρο, θα θεωρείται ότι το συμβόλαιο που έχει μερική ή ολική καταβολή τιμήματος με μετρητά θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο.
Ο Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε αντικατάσταση του φόρου διαμονής με τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Από αυτό το ποσό θα χρηματοδοτηθεί το ταμείο ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.
Η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών συνιστά ένα διπλό μήνυμα αδικίας, απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους – αφενός – και εντός της τάξεως των ελευθέρων επαγγελματιών, αφετέρου, καθώς το βάρος της φορολογίας πέφτει δυσανάλογα σε λίγες πλάτες, σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης.
Βασικός άξονας του νέου συστήματος είναι ότι τα κέρδη που προκύπτουν λογιστικά από μια επιχείρηση δεν μπορούν να είναι λιγότερα από τον υπολογισμό που βασίζεται σε αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια, που προσεγγίζει την εισφορά του ίδιου του αυτοαπασχολούμενου στην επιχείρησή του, εξήγησε ο υφυπουργός.
Πεδίο εφαρμογής είναι οι ατομικές επιχειρήσεις εξαιρουμένων των αγροτών και των «μπλοκάκηδων» που είναι υποκρυπτόμενοι μισθωτοί, σημείωσε.
Ο προσδιορισμός της ελάχιστης αμοιβής θα γίνεται ως εξής: Δεν μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερο μεταξύ του ελάχιστου βασικού μισθού με προσαύξηση μετά το έκτο έτος. Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη η αμοιβή των υπαλλήλων του.
Με το νέο σύστημα θα έχουμε 606 εκατ. έσοδα που θα αφορούν τη μόνιμη ενεργοποίηση του συστήματος, τόνισε ο υφυπουργός.
Το νέο σύστημα θα έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι να δίνουν από 1.000 έως 3.000 ευρώ, σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης. Το 54% δίνει από 1000 έως 3000 ευρώ, το 17% από 0 έως 1000. Το 76% δίνει έως 3.000 ευρώ. Έτσι το 50% της φορολογικής επιβάρυνσης περνά στο 12% των φορολογουμένων.
Παράλληλα αναμένεται να αναπροσαρμοστούν τα επιδόματα κατά πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Τα επιδόματα τέκνων και στέγασης θα μειωθούν, καθώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το επίδομα γέννησης ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεαστεί. Το όφελος για τον προϋπολογισμό θα κατευθυνθεί ξανά σε αυτά τα επιδόματα, είτε με διεύρυνση των ωφελουμένων είτε με αλλαγή των κριτηρίων.
Το νέο σύστημα είναι ήπιο. Δεν αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές ώστε να δημιουργείται αναστάτωση. Είναι επίσης αναλογικό: Επηρεάζει κυρίως όσους δηλώνουν λίγα. Είναι λογικό, γιατί ενσωματώνει την κοινή πείρα. Η αξία της εργασίας του αυτοαπασχολούμενου δεν μπορεί να είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό. Είναι αποτελεσματικό, γιατί το 80% του προβλήματος καλύπτεται μέσω του ίδιου του φορολογικού συστήματος. Είναι και συνεργατικό γιατί επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να επικεντρωθεί στη μεγάλη φοροδιαφυγή. Είναι σύστημα δίκαιο γιατί επιβραβεύει όσους δηλώνουν τα σωστά νούμερα, σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης.
Παίρνοντας τον λόγο ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις: Τη διεύρυνση των ψηφιακών εργαλείων, την ενίσχυση της διαφάνειας και τη συνεργασία με πολίτες και επιχειρήσεις.
Όσον αφορά το μπόνους των έως 3000 ευρώ για όσους μέσω της appodixi εντοπίσουν πλαστές αποδείξεις, σημείωσε ότι η ελάχιστη βράβευση είναι τα 100 ευρώ και μέγιστη τα 3000 ευρώ, εάν ο έλεγχος επαληθεύσει στο πεδίο.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα φέρουν κάμερες για την προστασία των ελεγκτών αλλά και την διασφάλιση ζητημάτων ακεραιότητας. Οι συναντήσεις των στελεχών της ΑΑΔΕ με τους φορολογούμενους, και αυτές θα καταγράφονται. Το ίδιο θα ισχύει και για τους τελωνειακούς ελέγχους και τις συναντήσεις με τελωνειακούς υπαλλήλους.
Σημείωσε ότι πλέον οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων θα έχουν υποχρέωση να ελέγχουν την κατάσταση των πρατηρίων με τα οποία συνεργάζονται, να ενημερώνουν τις αρχές για οποιαδήποτε παράβαση και να διακόπτουν τη συνεργασία με παραβατικά πρατήρια.
Απαντώντας σε ερώτηση ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αποτελεί απαίτηση στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης, και για αυτό αποτελεί ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση, ως το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
«Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Δεν μιλάμε όμως για αυτό, αλλά για την πάταξη της φοροδιαφυγής», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο οι εργοδότες να μεταφέρουν την φορολογική πίεση στους εργαζόμενους, μειώνοντας τους μισθούς τους για να μειωθεί η φορολογία τους, ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι τέτοιες επιχειρήσεις περισσότερο θα αποτελέσουν στόχο ελέγχων, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα για πολύ μικρό όφελος.
Latest News
Σκυλακάκης: Νέα μπόνους δόμησης μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ
Έρχονται ειδικά κίνητρα (bonus) σε ό,τι αφορά στα ύψη, στα δώματα, στις φυτεμένες στέγες, δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Προϋπολογισμός: Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης μαζί με τράπεζες και φορολογία
Ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή
Συνταγματική η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους δικαστές
Η διατήρηση της υποχρέωσης καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης δεν προκύπτει ότι θέτει σε κίνδυνο την αξιοπρεπή διαβίωση των δικαστικών λειτουργών
Χατζηδάκης: Μειώνονται οι τραπεζικές προμήθειες - Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις
Από το 2025 οι τραπεζικές προμήθειες θα είναι αρκετά χαμηλότερες, με τις παρεμβάσεις που δρομολογεί κυβέρνηση, λέει ο Χατζηδάκης
«Βόμβα» ΣτΕ για τα ύψη των κτιρίων – Ποιες άδειες επηρεάζονται
Η απόφαση αυτή του ανωτάτου δικαστηρίου που έχει τεράστιο αντίκτυπο στις επενδύσεις και στο χώρο της οικονομίας
Τρέχουν τα ενοίκια γραφείων και καταστημάτων - Πόσο αυξήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης γραφείων και καταστημάτων το α' εξάμηνο 2024
Αύξηση στο ενεργητικό στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης - Τα στοιχεία για το γ΄ τρίμηνο
Η αξία διαμορφώθηκε στα 2.428 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024, έναντι 2.348 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κλείνει η μεταβίβαση του 35% της Helleniq Energy στο ΤΑΙΠΕΔ – Το τίμημα
Εντός 48 ωρών η απόφαση για την απόκτηση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το Δημόσιο – Στα 200 εκατ. ευρώ το τίμημα
Η Ελλάδα παλεύει με την «υπαρξιακή» πληθυσμιακή κατάρρευση - Το CNBC για το δημογραφικό
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το δημογραφικό θα μπορούσε τελικά να υπονομεύσει την ανάπτυξη της Ελλάδας
Τι μπορεί να τινάξει στον «αέρα» τον προϋπολογισμό
Οι νομικές υποθέσεις που μπορεί να ταράξουν τα νερά του προϋπολογισμού