Η Microsoft ξεκινά από σήμερα να διαθέτει στην αγορά το πρόσθετο τεχνητής νοημοσύνης Microsoft 365 Copilot για τις συνδρομές εφαρμογών Office που απευθύνονται σε επιχειρήσεις.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που εμφανίζεται στο Word, το Excel και άλλα προγράμματα του Office θα κοστίζει 30 δολάρια ανά άτομο και ανά μήνα. Αυτό μπορεί να προσθέσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα μέχρι το 2026, ανέφεραν οι αναλυτές της Piper Sandler, Μπρεντ Μπρεϊσλιν και Χάνα Ράντοφ σε σημείωμα προς τους πελάτες τους στις αρχές της εβδομάδας.

Η μεγάλη επιστροφή της Microsoft και τα διδάγματα

Η Microsoft στοχεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο το προβάδισμά της στην αγορά λογισμικού παραγωγικότητας, όπου η Google προσπαθεί να κερδίσει μερίδιο. Σημειώνεται ότι η Google  προσφέρει στην αγορά το Duet AI για συνδρομές στα εργαλεία Workspace της.

Το μοντέλο της Piper Sandler υποθέτει ότι το 18% των επιλέξιμων χρηστών θα χρησιμοποιήσει το Copilot. Αυτό μπορεί να είναι επιθετικό, αλλά «θα υπάρξει ένα στοιχείο FoMO (Fear Of Missing Out) σε αυτό», δήλωσε ο Μπρεϊσλιν στο CNBC σε συνέντευξή του την Τρίτη, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο για τον φόβο της απώλειας. «Αν βρίσκεστε σε έναν κλάδο που ανταγωνίζεστε κάποιον που έχει Copilot και εσείς δεν έχετε, βρίσκεστε σε μειονεκτική θέση».

«Οι πελάτες μας λένε ότι μόλις χρησιμοποιήσουν το Copilot, δεν μπορούν να φανταστούν τη δουλειά τους χωρίς αυτό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα στους αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα.

Προώθηση σε μεγάλες επιχειρήσεις

Μετά την αποκάλυψη των σχεδίων για το Copilot τον Μάρτιο, η Microsoft ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα στοχεύσει πρώτα στις μεγαλύτερες εταιρείες. Κατά την κλήση της περασμένης εβδομάδας, ο Ναντέλα δήλωσε ότι το 40% των εταιρειών του Fortune 100, η κατάταξη των αμερικανικών εταιρειών με βάση τα έσοδα, χρησιμοποιούν το Copilot σε ένα πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης μόνο με πρόσκληση που ανακοινώθηκε τον Μάιο, αναφέροντας ονομαστικά πέντε πελάτες: Bayer, KPMG, Mayo Clinic, Suncorp και Visa.

Η συγκεκριμένη έκδοση διατέθηκε τον Μάιο, λιγότερο από έξι μήνες πριν. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει πληθώρα δεδομένων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Copilot επηρεάζει την απόδοση.

«Πολλές από τις συζητήσεις που είχαμε ακόμη και με τους πελάτες πρώιμης πρόσβασης είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να εξετάσουμε πραγματικά τις ποιοτικές πτυχές του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούν τα εργαλεία», δήλωσε ο Τζέισον Γουόνγκ, αναλυτής στην εταιρεία ερευνών του τεχνολογικού κλάδου της Gartner.

Οι εταιρείες χρειάζονται τουλάχιστον 300 άδειες χρήσης για τους υπαλλήλους για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Copilot. Η πρόκληση για τη Microsoft είναι να ξεπεράσει έναν μικρό πυρήνα τελικών χρηστών και να επιτύχει μια ευρεία ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, αναφέρει το CNBC.

Ο Γουόνγκ δήλωσε ότι η Gartner ενθαρρύνει τους οργανισμούς να πειραματιστούν με τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να δημιουργήσει συνθετικές εικόνες και κείμενο με λίγες μόνο λέξεις που θα έχουν δοθεί από τον άνθρωπο-χρήστη.

«Νομίζω ότι η επίτευξη του 20% θα είναι λογική μέσα σε δύο με τρία χρόνια για τεχνολογίες όπως το Copilot, επειδή θα υπάρξουν πρώτοι χρήστες και θα υπάρξουν γρήγοροι ακόλουθοι», είπε.

Ίσως είναι πιο εύκολο για τις εταιρείες να διανείμουν το Copilot στα υψηλόμισθα κυρίως στελέχη, των οποίων ο χρόνος είναι πολύτιμος, δήλωσε ο Μπρεϊσλιν της Piper Sandler. Το εργαλείο θα μπορούσε να τους βοηθήσει να δίνουν προτεραιότητα στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να κατανοούν γρήγορα τα έγγραφα.

Πιθανά προβλήματα

Αλλά οι κορυφαίοι μπορεί να καταλήξουν να προκαλούν πονοκεφάλους στην τεχνική υποστήριξη, δήλωσε ο Γουόνγκ. Ίσως θα ήταν σοφότερο να δοθεί πρώτα το Copilot σε τεχνικά έμπειρους υπαλλήλους που έχουν αξιοποιήσει τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη για προσωπική χρήση και είναι εξοικειωμένοι με τις ελλείψεις, όπως η πιθανότητα να εκτοξεύει ανακριβείς πληροφορίες, δήλωσε ο Γουόνγκ. Η Microsoft αναγνωρίζει στον ιστότοπό της ότι «οι απαντήσεις που παράγει η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι εγγυημένα 100% πραγματικές».

Αυτό δεν έχει αποθαρρύνει τους ανθρώπους από τη χρήση του ChatGPT, του chatbot της OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft και του οποίου τα γλωσσικά μοντέλα αποτελούν τον πυρήνα του Copilot. Μετά την έναρξη λειτουργίας του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, η Microsoft και άλλες μεγάλες εταιρείες λογισμικού κινήθηκαν γρήγορα για να ενσωματώσουν παρόμοια παραγωγικά χαρακτηριστικά. Η Microsoft λέει ότι οι προτροπές και οι απαντήσεις στο Copilot δεν χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση γλωσσικών μοντέλων και τηρούν τα πρότυπα απορρήτου της εταιρείας.

Η Microsoft δεν θα επωφεληθεί μόνο από τις νέες μηνιαίες χρεώσεις του Copilot. Κατά τη δημιουργία του εργαλείου, οι εταιρείες ενδέχεται να καταλήξουν να χρησιμοποιούν πρόσθετες υπηρεσίες cloud του Azure, όπως το Purview για τη διαχείριση δεδομένων, κατέληξε ο Γουόνγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI