Ώθηση από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ έλαβε σήμερα η Wall Street, η οποία έκλεισε την καλύτερη εβδομάδα του έτους, αποτυπώνοντας την ανακούφιση πολλών επενδυτών για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve στο μέτωπο των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,66% στις 34.061 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,94% στις 4.358 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,38% στις 13.478 μονάδες.

Wall Street: Ικανοποίηση από την αγορά εργασίας

Οι δείκτες έκλεισαν με σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve έχει τελειώσει. Ειδικότερα, ο Dow σημείωσε άνοδο 5%, κλείνοντας με την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοσή του από τον Οκτώβριο του 2022. Ο S&P 500 είχε άνοδο 5,8% στην εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 6,6% — και οι δύο έκλεισαν την καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2022.

Θετικά στην αγορά λειτούργησαν και τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Οκτωβρίου, καθώς ήταν πιο αδύναμα από τις προσδοκίες, δείχνοντας ότι η προσπάθεια της Fed να επιβραδύνει την οικονομία και να καταπνίξει τον πληθωρισμό θα μπορούσε να αποφέρει αποτελέσματα.

Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε τον περασμένο μήνα 150.000 θέσεις εργασίας, κάτω από τις 170.000 θέσεις που ανέμεναν οι αναλυτές και χαμηλότερα από τις 297.000 θέσεις τον Σεπτέμβριο. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9%, έναντι των προσδοκιών ότι θα διατηρηθεί σταθερό στο 3,8%.

«Από την προοπτική της αγοράς μετοχών, αυτή η μέτρηση αφαιρεί μέρος της πίεσης από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, ενώ εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει μια ισχυρή αγορά εργασίας που προσθέτει θέσεις εργασίας ταχύτερα από το ουδέτερο επίπεδο των 100 χιλιάδων περίπου», σχολίασε η Michelle Cluver, στρατηγικός χαρτοφυλακίου στην Global Χ.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, που έχουν επιβαρύνει το χρηματιστήριο τους τελευταίους τρεις μήνες, υποχώρησαν σήμερα μετά τα χειρότερα από τα αναμενόμενα μεγέθη στην αγορά εργασίας. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχασε περισσότερες από 9 μονάδες βάσης στο 4,57%, από το υψηλό του 5% που έφτασε τον περασμένο μήνα. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έχασε 7 μονάδες βάσης στο 4,9%.

Σύμφωνα με τον Peter Berezin της BCA Research, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για τις μετοχές να ανέβουν στο τέλος του 2023, αλλά αυτή η δυναμική θα είναι βραχύβια. «Πλησιάζουμε σε μια άλλη φάση μετάβασης, κατά την οποία οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές και ομόλογα σε έναν ορίζοντα 12 μηνών», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της εταιρείας. «Οι μετοχές είναι έτοιμες να ανέλθουν στο τέλος του έτους, αλλά θα υποχωρήσουν ξανά το 2024 καθώς ξεκινά η παγκόσμια ύφεση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]