Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της αυτή την εβδομάδα σε υψηλό 22 ετών, ενώ διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Οι αξιωματούχοι, των οποίων η διήμερη συνεδρίαση πολιτικής ολοκληρώνεται την Τετάρτη, θα μπορούσαν να αυξήσουν και πάλι τα επιτόκια τον Δεκέμβριο ή το επόμενο έτος, εάν η οικονομία δεν ψυχρανθεί όπως αναμένουν και ο πληθωρισμός επιταχυνθεί και πάλι μετά την επιβράδυνση από τον Ιούνιο.

Απολύσεις ακόμα και στη Fed – Πού θα γίνουν περικοπές

Θα εξετάσουν επίσης κατά πόσον η πρόσφατη ραγδαία άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να υποκαταστήσει αποτελεσματικά μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων.

Η αναμενόμενη απόφαση της Fed θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατά την οποία δεν αυξάνει τα επιτόκια, υπογραμμίζοντας τη στάση αναμονής στον αγώνα για τον πληθωρισμό. Οι αξιωματούχοι έχουν αυξήσει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022 με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Η πιο πρόσφατη αύξησή τους, τον Ιούλιο, έφερε το ομοσπονδιακό επιτόκιο αναφοράς σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%.

Τα μεγάλα ερωτήματα για τη Fed την Τετάρτη είναι πιθανό να απαντηθούν στη συνέντευξη Τύπου του Πάουελ, σημειώνει η Wall Street Journal. Ένα από αυτά θα επικεντρωθεί στο τι θέλουν να δουν οι αξιωματούχοι. Είναι πιθανό να πει ότι ελπίζουν σε συνεχιζόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού και ενδείξεις ότι η οικονομική δραστηριότητα και οι προσλήψεις «ψυχραίνονται» μετά τη ζωηρή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Μια άλλη θα αφορά το τι θα χρειαστεί για να καταλήξουν οι αξιωματούχοι στο συμπέρασμα ότι κινούνται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση: Το πρώτο θα επέτρεπε στους αξιωματούχους να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά στις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ το δεύτερο θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε νέα αύξηση.

Η ανάπτυξη ανεβαίνει καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί

Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί αισθητά από τον Ιούνιο, αν και οι καταναλωτικές δαπάνες και οι προσλήψεις έχουν αναζωπυρωθεί, δημιουργώντας ένα γρίφο για τους αξιωματούχους της Fed. Κανονικά, ο πληθωρισμός υποχωρεί καθώς η οικονομική δραστηριότητα εξασθενεί.

Αυτό αφήνει τους αξιωματούχους αβέβαιους για το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία και ο πληθωρισμός από εδώ και πέρα. Η συνεχιζόμενη οικονομική ευρωστία θα τροφοδοτούσε την ανησυχία ότι ο πληθωρισμός δεν θα συνεχίσει να επιβραδύνεται χωρίς αυστηρότερη πολιτική. Η εξασθένηση της ανάπτυξης θα τους έδινε την πεποίθηση ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχίσουν να εξασθενούν χωρίς περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και ο οποίος κορυφώθηκε στο 7% πέρυσι, έφτασε το 2,8% σε ετήσια βάση κατά την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Πρόκειται για εντυπωσιακή επιβράδυνση του πληθωρισμού και η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, δήλωσε στη Wall Street Journal ο Ντιν Μακί, επικεφαλής οικονομολόγος του hedge fund Point72 Asset Management. «Είναι μια λογική στρατηγική γι’ αυτούς να κρατήσουν τα επιτόκια σε αναμονή για λίγο και να δουν πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα».

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αυστηροποιούνται

Ο Πάουελ πρότεινε σε δηλώσεις του στις 19 Οκτωβρίου ότι η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων του Δημοσίου τους τελευταίους τρεις μήνες θα μπορούσε ενδεχομένως να υποκαταστήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, εάν οι αποδόσεις αυξάνονται για λόγους που δεν αντανακλούν τις προσδοκίες της αγοράς για μια πιο απότομη πορεία των επιτοκίων της Fed. Το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων έχει ωθήσει το 30ετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου κοντά στο 8% για πρώτη φορά από το 2000.

Ο Πάουελ, εκτιμά η Wall Street Journal, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει περισσότερες ερωτήσεις την Τετάρτη σχετικά με το πώς οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιολογούν τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Οι αποδόσεις έχουν ανέβει καθώς ορισμένοι επενδυτές βλέπουν με ανησυχία την αύξηση της έκδοσης κρατικών ομολόγων σε μια εποχή που αρκετές πηγές ζήτησης για τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων τραπεζών, των ξένων αγοραστών και της ίδιας της Fed, έχουν υποχωρήσει.

Αν και η Fed δεν ευθύνεται για την πρόσφατη άνοδο των επιτοκίων, «πιστεύω ότι είναι κάτι που η νομισματική πολιτική πρέπει να λάβει υπόψη της», δήλωσε ο Έρικ Ρόζενγκρεν, πρώην πρόεδρος της Fed της Βοστώνης. Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν αυστηροποιηθεί όπως ήθελαν οι αξιωματούχοι της Fed, απλώς αυτό δεν συνέβη λόγω της πολιτικής της Fed, είπε.

Αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο;

Οι επενδυτές θα αφουγκραστούν τυχόν μηνύματα που θα δώσει ο Πάουελ σχετικά με μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Τον Σεπτέμβριο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι προέβλεπαν ότι μια ακόμη αύξηση θα ήταν δικαιολογημένη φέτος, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι μιλούσαν τις τελευταίες εβδομάδες σαν να μην είναι πρόθυμοι να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια, εκτός αν τους αναγκάσουν τα θερμότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία. Αυτή είναι μια αλλαγή σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν ανησυχούσαν περισσότερο για το ενδεχόμενο να σφίξουν πολύ λίγο.

Παρόλα αυτά, είναι προς το συμφέρον της Fed να διατηρήσει μια αύξηση των επιτοκίων ως πιθανότητα «διότι τη στιγμή που θα το αποκλείσουν εντελώς, η επόμενη ερώτηση θα είναι: “Πότε θα έρθουν οι μειώσεις των επιτοκίων;”», δήλωσε ο Μακί.

Ο Ρίτσαρντ Κλάριντα, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της Fed από το 2018 έως τις αρχές του 2022, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα θα θελήσει τελικά να κάνει λάθος και να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, ως ασφάλεια έναντι του κινδύνου να κινηθούν πολύ υποτονικά η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός. «Τείνω προς την κατεύθυνση ότι θα κάνουν αυτή την αύξηση», δήλωσε.

Ο Ρόζενγκρεν διαφώνησε και δήλωσε ότι η Fed δεν θα χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια όσο οι δείκτες πληθωρισμού συνεχίζουν να σημειώνουν ηπιότερες ενδείξεις. «Δεν βλέπω από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τους μισθούς έναν λόγο για να γίνει η πολιτική πιο περιοριστική όσο αυτά συνεχίζουν να δείχνουν πρόοδο», είπε.

Η δήλωση πολιτικής

Οι αξιωματούχοι της Fed δεν θα δημοσιεύσουν νέες οικονομικές προβλέψεις σε αυτή τη συνεδρίαση, αφήνοντας τη δήλωση πολιτικής τους ως την πιο συγκεκριμένη μορφή καθοδήγησης που αντανακλά τη συναίνεση της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων. Οι αξιωματούχοι δεν αναμένεται να αλλάξουν τη γλώσσα που έχουν διατηρήσει από τον Μάιο, τονίζοντας την προοπτική ακόμα υψηλότερων επιτοκίων.

Είναι πιθανό να σημειώσουν πώς η οικονομία και οι προσλήψεις ενισχύθηκαν τους τελευταίους μήνες. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Fed θα πρέπει επίσης να σηματοδοτήσει στην ανακοίνωση την αυξανόμενη προσοχή στην ταχεία άνοδο των μακροπρόθεσμων αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

«Για να υπάρχει σωστή ισορροπία στη δήλωση, νομίζω ότι πρέπει να αναφέρετε και τα δύο, την ενίσχυση της δραστηριότητας και τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών», δήλωσε ο Γουίλιαμ Ίνγκλις, πρώην ανώτερος οικονομολόγος της Fed, ο οποίος είναι καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης του Yale.

Άλλοι βλέπουν ελάχιστο λόγο για να αναφερθεί η Fed στην πρόσφατη άνοδο του κόστους δανεισμού που οφείλεται στην αγορά, εν μέρει επειδή η εισαγωγή νέας γλώσσας στην έντονα ελεγχόμενη δήλωση πολιτικής μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές αργότερα στην πορεία.

«Πραγματικά πρέπει να σκεφτείς την έξοδο από το πρόγραμμα για αυτό», δήλωσε ο Κλάριντα. Θα ήταν ευκολότερο για τους αξιωματούχους να βάλουν τον Πάουελ να συζητήσει απλώς τις αλλαγές στις οικονομικές προοπτικές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση