Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι κορυφαίες εξαγωγικές χώρες Σαουδική Αραβία και Ρωσία επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για πρόσθετες εθελοντικές περικοπές της προσφοράς πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 1,16 δολάρια ή 1,4% στα 86,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωνε άνοδο 1,26 δολάρια ή 1,6% στα 81,74 δολάρια.

Χρυσός: Υποχωρεί κάτω από τα 2.000 δολάρια

Σαουδική Αραβία – Ρωσία συνεχίζουν τις περικοπές

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα συνεχίσει την πρόσθετη εθελοντική περικοπή της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Δεκέμβριο για να διατηρήσει την παραγωγή γύρω στα 9 εκατομμύρια bpd, δήλωσε πηγή του υπουργείου Ενέργειας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει την πρόσθετη εθελοντική της περικοπή κατά 300.000 bpd από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

«Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν μια σιδερένια συμφωνία για να παραμείνουν με τους ίδιους περιορισμούς προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους, και ωστόσο η ζήτηση για καύσιμα εξακολουθεί να είναι ισχυρότερη από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές, διατηρώντας μια καλή προσφορά κάτω από τις τιμές του αργού», σημειώνει ο Ντένις Κίσλερ, ανώτερος αντιπρόεδρος συναλλαγών στην BOK Financial.

Οι περικοπές θα μπορούσαν να παραταθούν έως το πρώτο τρίμηνο του 2024 λόγω της «εποχικά ασθενέστερης ζήτησης πετρελαίου στην αρχή κάθε έτους, των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη και του στόχου των παραγωγών και του ΟΠΕΚ+ να στηρίξουν τη σταθερότητα και την ισορροπία της αγοράς πετρελαίου» εξηγεί ο στρατηγικός αναλυτής της UBS,Τζιοβάνι Σταουνόβο.

Η υποχώρηση του δολαρίου

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τις απώλειες κοντα στο 6% που κατέγραψαν την εβδομάδα έως τις 3 Νοεμβρίου, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για την προσφορά λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Οι ηγέτες της υπηρεσίας του ΟΗΕ, λέγοντας «φτάνει πια», ζήτησαν ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός τη Δευτέρα σχεδόν ένα μήνα μετά τον πόλεμο στη Γάζα, καθώς οι υγειονομικές αρχές στον θύλακα δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα ξεπέρασε τώρα τους 10.000.

Η υποχώρηση του δολαρίου στις διεθνείς αγορές ενίσχυσε επίσης τις τιμές του πετρελαίου. Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε έως το 104,84, στο χαμηλότερο επίπεδοαπό τις 20 Σεπτεμβρίου. Ένα ασθενέστερο δολάριο ενισχύει τη ζήτηση για αγορές αργού από κατόχους ξένου νομίσματος.

Ωστόσο τα κέρδη του μαύρου χρυσού μπορεί να έχουν περιοριστεί από τη χαλάρωση της διακίνησης αργού στα κινεζικά διυλιστήρια.

Οι εργασίες των διυλιστηρίων μειώνονται από τα επίπεδα ρεκόρ το τρίτο τρίμηνο λόγω της μείωσης των περιθωρίων κέρδους και της έλλειψης ποσοστώσεων εξαγωγών μέχρι το τέλος του έτους, ανέφεραν στο Reuters έμποροι και σύμβουλοι του κλάδου.

«Η αντίδραση στις αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας το Σαββατοκύριακο να παρατείνουν τις αντίστοιχες περικοπές παραγωγής και εξαγωγών τους όλο τον Δεκέμβριο αντισταθμίστηκε, σε κάποιο βαθμό, από την αναμενόμενη πτώση της απόδοσης των διυλιστηρίων της Κίνας αυτόν τον μήνα», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Tamas Varga.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities