Την πώληση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της στην KKR αποφάσισε η Telecom Italia, σε μια συμφωνία ορόσημο ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποστηρίζεται από την ιταλική κυβέρνηση.

Το διοικητικό συμβούλιο της ιταλικής εταιρείας τηλεφωνίας, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε την Παρασκευή, ενέκρινε την πώληση του δικτύου στον αμερικανικό κολοσσό ιδιωτικών μετοχών την Κυριακή χωρίς να την εξαρτήσει από την ψήφο των μετόχων, όπως ανακοινώθηκε. Η απόφαση ελήφθη παρά την αντίθεση που εκφράστηκε από τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας, Vivendi.

Telecom Italia: Προσφορά της KKR για το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας

Η KKR αποτίμησε το δίκτυο στα 18,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η συνολική αξία της συμφωνίας φτάνει τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση το τι μπορεί να κερδίσει εάν το δίκτυο συγχωνευθεί με αυτό της μικρής ανταγωνιστικής Open Fiber. Η συμφωνία, την οποία η Telecom αναμένει να κλείσει μέχρι το καλοκαίρι του 2024, θα της επιτρέψει να μειώσει το χρέος της κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Όχι» για τη μονάδα υποβρύχιων καλωδίων

Το διοικητικό συμβούλιο δεν ενέκρινε την προσφορά της KKR για τη μονάδα υποβρυχίων καλωδίων Sparkle της Telecom και παράτεινε έως τις 5 Δεκεμβρίου την προθεσμία για να επαληθεύσει την πιθανότητα υψηλότερης προσφοράς. Η αξία της εταιρείας στο παρελθόν είχε αποτιμηθεί σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η απόφαση σηματοδοτεί μια νίκη για τον διευθύνοντα σύμβουλο Pietro Labriola, τον κύριο αρχιτέκτονα του σχεδίου πώλησης του δικτύου, και είναι ένα ευπρόσδεκτο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, καθώς η συμφωνία με την KKR θα επιτρέψει στο κάποτε ελεγχόμενο από το κράτος μονοπώλιο να περιορίσει το χρέος του, ενώ θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διατηρήσει την εποπτεία ενός περιουσιακού στοιχείου που θεωρείται στρατηγικό.

Η απόφαση του συμβουλίου, 11 προς 3, επικρίθηκε αμέσως από τη Vivendi, η οποία εδώ και καιρό αντιτίθεται στα σχέδια πώλησης του δικτύου, του πολυτιμότερου περιουσιακού στοιχείου της Telecom Italia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή