Δεσμευτική προσφορά για να αποκτήσει το δίκτυο τηλεφωνίας της Telecom Italia, προτίθεται να υποβάλει η KKR, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις σε μια συμφωνία που πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα για την ιταλική εταιρεία που επιθυμεί να μειώσει το τεράστιο χρέος της.

Telecom Italia: Η κυβέρνηση Μελόνι εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει 2 δισ. ευρώ

Η Telecom Italia αναμένει την τελική προσφορά από την αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων το αργότερο μέχρι το τέλος του προσεχούς Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με την προθεσμία της εταιρείας. Η KKR έχει αποτιμήσει το δίκτυο έως και 23 δισ. ευρώ.

Ο ιταλικός φορέας θα επανεξετάσει την προσφορά, η οποία έχει ήδη την υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης, σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που θα μπορούσε να προγραμματιστεί μόλις στο τέλος του μήνα, όπως αναφέρουν οι πηγές. Σύμφωνα με το σχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας θα αποκτήσει ποσοστό έως και 20% της μονάδας δικτύου έναντι έως και 2,5 δισ. ευρώ.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει δηλώσει ότι θεωρεί το δίκτυο της Telecom Italia βασικό περιουσιακό στοιχείο που πρέπει να διατηρήσει έναν βαθμό δημόσιας εποπτείας και το κράτος να έχει δικαίωμα βέτο σε συμφωνίες που αφορούν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία. Το ιταλικό ταμείο υποδομών F2i SGR σχεδιάζει να συμμετάσχει στην προσφορά της KKR, μια συνεργασία που θα διευκόλυνε να υπάρχει κρατική εποπτεία.

Η πώληση του δικτύου, πνευματικό παιδί του διευθύνοντος συμβούλου της Telecom Italia Πιέτρο Λαμπιόλα, σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για την εταιρεία με έδρα το Μιλάνο. Θα είναι επίσης η πρώτη τέτοια κίνηση από οποιονδήποτε ευρωπαϊκό όμιλο τηλεπικοινωνιών, εν μέρει λόγω των μοναδικών συνθηκών στον ιταλικό κλάδο.

Έντονος ανταγωνισμός

Η Ιταλία διαθέτει μία από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως και ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια με την είσοδο νέων παικτών όπως η Iliad. Ο γαλλικός φορέας εισήλθε στην ιταλική αγορά κινητής τηλεφωνίας το 2018, λανσάροντας ένα προφίλ του ειδικού που δεν απαιτεί πολλά έξοδα, πυροδοτώντας έτσι έναν πόλεμο ακραίων τιμών.

Η εξέλιξη αυτή άφησε λίγες επιλογές στην Telecom Italia εκτός από τη διάθεση του δικτύου της, έχοντας να αντιμετωπίζει ένα ακαθάριστο χρέος ύψους 31 δισ. ευρώ. Και με τα επιτόκια σε διαρκή άνοδο, η ανάγκη πώλησης έχει καταστεί ακόμη πιο επείγουσα.

Ως πρώην μονοπώλιο, η Telecom Italia αντιμετωπίζει ένα σύνθετο μείγμα υψηλού εργατικού κόστους και ολοένα και μεγαλύτερων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της. Ο διαχωρισμός του δικτύου συζητείται στους βιομηχανικούς και πολιτικούς κύκλους εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, με τις λεπτομέρειες και τα περιγράμματα της συμφωνίας να αλλάζουν συνεχώς.

Τον περασμένο Ιούνιο, το διοικητικό συμβούλιο της Telecom Italia έδωσε το «πράσινο φως» στην προσφορά της KKR ως την προτιμώμενη οδό για την πώληση του δικτύου, επικαλούμενο τα πλεονεκτήματα της εκτέλεσης και του χρονοδιαγράμματος σε σύγκριση με την ανταγωνιστική προσφορά από τον ιταλική κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti και την Macquarie Asset Management.

Ωστόσο, ο τελευταίος λόγος για την πώληση του δικτύου μπορεί να έρθει από το εξωτερικό. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Telecom Italia, ο γαλλικός όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης Vivendi, έχει αντιταχθεί στην τρέχουσα συμφωνία και έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθεί καμία προσφορά κάτω των 30 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή