Ένα βήμα πίσω έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας τη δυνατότητα σε αρκετά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους, προκειμένου να δημιουργήσει μία βάση ώστε να αντιμετωπίσει την πυκνή σε εξελίξεις επόμενη περίοδο.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρές απώλειες

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,69% στις 1.228,87 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.225,83 μονάδων (-0,93%) και 1.240,75 μονάδων (+0,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 2,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,02% στις 2.996,85 μονάδες, ενώ στο -0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.012,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,36% στις 998,51 μονάδες.

Δημιουργία βάσης

Με τον «αέρα» της αναίρεσης της πτώσης του Οκτωβρίου, το ΧΑ διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατότητα τρόπο τη «στάση» των αγοραστών, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα σε αρκετά χαρτοφυλάκια να προχωρήσουν σε κατοχύρωσης κερδών, χωρίς το φόβο ότι μπορεί να χάσου τα επίπεδα. Ο χαμηλός τζίρος βοήθησε επίσης ώστε η πτώση να μη λάβει διαστάσεις, ούτε και να προκαλέσει κάποια ανησυχία για το πρόσφατα διασπασθέν επίπεδο των 1.210 μονάδων.

Άλλωστε, η αγορά βρίσκεται σε ένα διαγραμματικό ξέφωτο που το επόμενο κρίσιμο και ουσιαστικό επίπεδο είναι η ζώνη των 1.255-1.270 μονάδων. Η στήριξη είναι μακριά, στις 1.200-1.205 μονάδες. Στον FTSE 25 η αντίσταση επίσης απέχει από τα τρέχοντα, αφού βρίσκεται στις 3.062 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός φλερτάρει αργά ή γρήγορα με την αντίσταση των 1.010-1.023 μονάδων.

Η αγορά το χρειαζόταν άλλωστε να κάνει μια στάση στην άνοδο των τελευταίων ημερών, καθώς έχει βρεθεί σε ένα “ασφαλές” τεχνικά έδαφος που εάν αποσυμφορήσει και τους ταλαντωτές μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο κλείσιμο του Νοεμβρίου. Ένα βασικό όμως εμπόδιο σε αυτό το σενάριο είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, οι οποίες εμφανώς συγκρατούν αρκετά κεφάλαια στην αίθουσα αναμονής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ερχόμενη εβδομάδα, αν όχι στο τέλος αυτής, θα υπάρξουν εξελίξεις που θα δίνουν κάποια ορατότητα στο μέτωπο των πακέτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε Alpha Bank και Εθνική, αποδεσμεύοντας έτσι και τις στρατηγικές αρκετών χαρτοφυλακίων που τις αναμένουν. Εάν αυτές ικανοποιήσουν την αγορά, τότε η πρόσφατη διόρθωση θα επιβεβαιωθεί ότι ήταν μια καλή ευκαιρία για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και ΕΛΧΑ οδήγησαν την πτώση, αφού σημείωσαν απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha bank, Autohellas, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Ελεγχόμενες ήταν οι απώλειες σε Motor Oil, Cenergy, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Quest, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ, με τη Eurobank να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Σαράντης και Λάμδα, με τον Τιτάνα να κερδίζει 1,30% και την Jumbo να ενισχύεται κατά 1,42%. Η Aegean ενισχύθηκε κατά 2,29%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών