Με ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα διπλής κατεύθυνσης ο γνωστός επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος φιλοδοξεί να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία.

Σε πρώτη φάση η μεγάλη ευκαιρία που διαφαίνεται στον πρωτογενή τομέα βρίσκεται στο επίκεντρο των αναπτυξιακών πλάνων του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Bespoke SGA Holdings και όπως ανέφερε στον ΟΤ μόνο για την επέκταση της Wonderplant στην Πετρούσα Δράμας, την 4η στη σειρά, έχει προϋπολογιστεί ποσό 50 εκατ. ευρώ.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Δημιουργούμε τις συνθήκες που μας οδήγησαν στο 2010

Οι νέες επενδύσεις στην εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια ντομάτας θερμοκηπίου με τη μέθοδο της υδροπονίας και στην ηλεκτρική ενέργεια, έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2024, σημείωσε ο κος Θεοδωρόπουλος και πρόκειται να αυξήσουν την παραγωγή κατά 9.000 τόνους.

Σήμερα η παραγωγή της Wonderplant, η οποία διαθέτει 220 στρέμματα θερμοκηπίου και συσκευαστήριο, ξεπερνά ετησίως τους 15.000 τόνους ντομάτας τριών τύπων (cherry, μεσόκαρπη τσαμπί τύπου cluster καθώς και ντομάτα beef).

Εκτός από την Δράμα, ο πολυσχιδής επιχειρηματίας έχει δρομολογήσει και δεύτερη μεγάλη υδροπονική επένδυση για την παραγωγή ντομάτας, αυτή τη φορά στη Δυτική Μακεδονία.

Αν και το αρχικό σχέδιο «ακουμπούσε» στο ευρύτερο master plan για τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, υπήρξαν αλλαγές. Η επένδυση αυτή, σύμφωνα με τον κο Θεοδωρόπουλο, φαίνεται ότι έχει πολύ σημαντικές προοπτικές.

Θεαματική αύξηση

Η Wonderplant που ελέγχεται και διοικείται από τους επιχειρηματίες Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Μιχάλη Αραμπατζή, Θέμη Μακρή και Σταύρο Νένδο, πόνταρε στις προοπτικές της υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας ήδη από το 2008 και σήμερα εμφανίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη, όπως προκύπτει από τις  οικονομικές της επιδόσεις.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό για τη χρήση 2022, o κύκλος εργασιών της Wonderplant ανήλθε σε 45,56 εκατ. ευρώ έναντι 22,93 εκατ. ευρώ το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 98,72%. Παράλληλα, τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 8,81 εκατ. ευρώ, έναντι 7,95 εκατ. ευρώ το 2021 (αύξηση 10,76%). Ωστόσο τα κέρδη μετά φόρων υποχώρησαν στα 3,97 εκατ. ευρώ από 4,56 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Ας σημειωθεί ότι έρευνα του globenewswire αναφέρει πως η παγκόσμια αγορά υδροπονίας αναμένεται να σημειώσει ετήσια ανάπτυξη 19,2% έως το 2028, ξεπερνώντας σε αξία τα 13,4 δισ. δολάρια.

Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε…

Με δραστηριότητες σε όλο το φάσμα παραγωγής, από το χωράφι στο ράφι, ο κος Θεοδωρόπουλος ενδυναμώνει ταυτόχρονα και τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης του ομίλου Bespoke, που είναι η βιομηχανία τροφίμων.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσονται όλες οι κινήσεις που πραγματοποίησε τη διετία 2021-2022 με αιχμή του δόρατος την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού της εμβληματικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ.

Μετά το mega deal της πώλησης της Chipita, η πρόθεση του επιδραστικού επιχειρηματία για δημιουργία ενός νέου εξαγωγικού ομίλου τροφίμων με διεθνώς αναγνωρισμένα ανταγωνιστικά προϊόντα είναι γνωστή. Έτσι κι αλλιώς ο κος Θεοδωρόπουλος, βιομήχανος παλαιάς κοπής αλλά με πολύ φρέσκες ιδέες, έχει την πεποίθηση ο τουρισμός δεν θα λύσει το πρόβλημα του μέλλοντος. «Πρέπει να ασχοληθούμε με άλλους τομείς, όπως η βιομηχανία, οι υπηρεσίες και ο πρωτογενής τομέας» είχε πει πρόσφατα.

Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, πριν λίγες εβδομάδες ο  Σπύρος Θεοδωρόπουλος με μια μεγάλη αγορά επέστρεψε στην παλιά του γειτονιά.

Και εξηγούμαστε. Στο 11ο χλμ της οδού Λαμίας Στυλίδας, πολύ κοντά στο πρώτο εργοστάσιο της Chipita, που πλέον ανήκει στη Mondelez, ο έμπειρος businessman απέκτησε τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια ΒΟΜΒΥΞ και ΒΟΜΒΥΚΡΥΛ, που τα τελευταία 40 χρόνια παραμένουν κλειστά και έχουν ρημάξει. Πρόκειται για μια έκταση άνω των 250 στρεμμάτων όπου κάποτε οι κραταιές βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας είχαν διαπρέψει δίνοντας δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή και τα πλεονεκτήματα της, καθώς βρίσκεται στον κεντρικό άξονα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, εξ ου και η αγορά.

Προς το παρόν ο τρόπος που θα αξιοποιηθούν τα νέα assets, εάν δηλαδή θα αφορούν σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες ή θα υπάρξει εκεί μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων, από τις πολλές που διαθέτει η Bespoke, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Τα «όπλα» της Bespoke

Με την ΙΟΝ σε περίοπτη θέση, ήδη η Bespoke στους 20 μήνες επιχειρηματικής της δράσης κατέχει ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο υγιών εταιρειών παραγωγής τροφίμων, το οποίο πιθανόν θα ενισχυθεί περαιτέρω μέχρι ο όμιλος συμμετοχών να βρεθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό σε ορίζοντα τριετίας, όπως είναι ο απώτερος στόχος του επιχειρηματικού ηγέτη της.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, τη Wonderplant, τις εταιρείες αλλαντικών Έδεσμα και έτοιμων φαγητών και σαλατών Αμβροσία, την εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί (εξαγοράστηκε από κοινού με την EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη) με δραστηριοποίηση στην παραγωγή PL χυμών διαθέτοντας και το σήμα Viva και τον όμιλο Chipita Foods με διάφορες συμμετοχές όπως αυτή της κοινοπραξίας με την Britannia Industries στην Ινδία.

Πέραν των όσων αναφέρθηκαν, ο πολυσχιδής επιχειρηματίας διαθέτει και άλλες επιχειρηματικές συμμετοχές, που βρίσκονται εκτός της περιμέτρου του ομίλου συμμετοχών, όπως το 25% της ΜΕΒΓΑΛ, το 25% της Λάβδα με τις καραμέλες και το 5% της Larisa Face Covers κ.ά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις