Να ανατρέψουν τις πρωινές απώλειες κατάφεραν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τα μάκρο να επηρεάζουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,11% στις 7.401 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,51% στις 15.229 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,69% στις 7.034 μονάδες.

Ομόλογα ΗΠΑ: Σταθεροποιητικές τάσεις

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Marks & Spencer σημείωσε άλμα άνω του 8%, αφού ο βρετανικός λιανοπωλητής σημείωσε ισχυρά κέρδη πρώτου εξαμήνου χρήσης και αποκατέστησε το μέρισμά του.

Κέρδη σχεδόν 1% και για την Commerzbank, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου ύψους 684 εκατ. ευρώ, υπερτριπλάσια από τα 195 εκατ. ευρώ που είχαν καταγραφεί για την ίδια περίοδο πέρυσι.

Από την άλλη, η ολλανδική ABN Amro υποχώρησε κατά 7,8% αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου, αλλά έχασε τις προβλέψεις των αναλυτών για τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Επίσης, πτώση 1,5% και για την Adidas, καθώς ανακοίνωσε ότι μείωσε τα επίπεδα αποθεμάτων κατά 23% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο στα 4,85 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο γερμανικός κολοσσός αθλητικών ειδών είπε ότι η «συντηρητική στρατηγική πώλησης» στους χονδρεμπόρους αποδίδει καρπούς, καθώς ανέφερε λειτουργικά κέρδη 409 εκατομμυρίων ευρώ για το τρίμηνο και αύξηση 1% στα ουδέτερα συναλλαγματικά έσοδα.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν 3,8% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), επιβεβαιώνοντας έτσι την προσωρινή της εκτίμηση. Το ποσοστό σηματοδοτεί πτώση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,5%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρέμειναν αμετάβλητες.

Οι τιμές των τροφίμων ήταν η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού, σημειώνοντας άνοδο 6,1% σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβριο. Αντίθετα, οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν πτώση 3,2% σε ετήσια βάση, γεγονός που ενίσχυσε την καθοδική πίεση στο συνολικό πληθωρισμό στη χώρα. Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 4,3%.

Πάντως, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό των καταναλωτών στην Ευρωζώνη για τους επόμενους 12 μήνες εκτοξεύτηκαν στο 4% τον Σεπτέμβριο από 3,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τρία χρόνια αργότερα παρέμειναν αμετάβλητες στο 2,5%. Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη υποχώρησαν στο -1,2%, από -0,8% τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα, το λιανικό εμπόριο στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ μειώθηκε κατά 0,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Eurostat. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 2,9% στην Ευρωζώνη και 2,7% στην ΕΕ.

Οι χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στις λιανικές πωλήσεις από μήνα σε μήνα ήταν η Σλοβακία και η Σουηδία με αρνητικό 2,0% και 1,1%, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβενία και την Πολωνία, καθώς οι λιανικές πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 1,1% και 1,0% αντίστοιχα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παρέμεινε καθηλωμένο

Σε ένα στενό εύρος καθηλώθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπόρεσε να βρει και πάλι τον ρυθμό του, καθώς οι πωλητές κράτησαν ένα μικρό προβάδισμα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,13% στις 1.227,27 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.222,28 μονάδων (-0,54%) και 1.233,29 μονάδων (+0,36%). Ο τζίρος ανήλθε στα 61,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 717 χιλ. τεμάχια αξίας 2,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 2.993,33 μονάδες, ενώ στο +0,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.016,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,22% στις 983,43 μονάδες

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές