Το σταυροκουμπωτό!

Σας είχα ενημερώσει – εγκαίρως! – για το «κοστούμι» που … «ξέχασε» ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης όταν έφυγε από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ε, το έχει «φορέσει» και ο κ. Κώστας Σκρέκας. Και μάλλον «του πηγαίνει»! Δεν διαφέρει και πολύ ο … σωματότυπος τους! Γιατί θυμήθηκα την ιστορία με το «κοστούμι»; Διότι μετά από την επίσκεψή του στο κατάστημα «Σκλαβενίτης» στο Μαρούσι, τώρα πήρε η σειρά το κατάστημα της αλυσίδας του κ. Γιάννη Μασούτη, στο Γαλάτσι. Θα το επισκεφθεί σήμερα ο κ. Σκρέκας μαζί με το … τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ! Χωρίς την συμμετοχή του τηλεοπτικού συνεργείου δεν είχε νόημα και η επίσκεψη….

Κι έπεται συνέχεια φυσικά!

Μόλις τώρα άρχισε….

Επιδείνωση

Βέβαια ο κ. Σκρέκας «ξορκίζει» την ακρίβεια με τα «μαγικά κόλπα» της ΔΙΜΕΑ, βγάζοντας τις πολυεθνικές στον … «τάκο»! Όμως οι καταναλωτές συνεχίζουν να έχουν άλλη άποψη επί του θέματος. Και μάλιστα επιμόνως! Όπως φάνηκε τουλάχιστον στην έρευνα που πραγματοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) το 82% των ερωτηθέντων θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια και τον πληθωρισμό – στην αντίστοιχη έρευνα του Νοεμβρίου του 2022 το ίδιο πρόβλημα το θεωρούσε σημαντικότερο το 75% των ερωτηθέντων. Δηλαδή η κατάσταση επιδεινώνεται!

Μονομάχος…

Και μπορεί ο υπουργός να παλεύει σκληρά – σαν τους μονομάχους στη ρωμαϊκή αρένα – αλλά φοβάμαι ότι στο τέλος δεν θα έχει καλή τύχη. Αλλά ας μην προδικάζουμε το τέλος γιατί η «ταινία» δεν θα έχει σασπένς! Και δεν λέει….

—–

Ασπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε…

Αντιμέτωποι με ένα νέο καθεστώς τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν θα έρθουν από την Πρωτοχρονιά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Και η αγωνία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η εφαρμογή των αλλαγών που έρχονται και ιδίως των νέων κατηγοριών τιμολογίων.

Θα έχετε ενημερωθεί υποθέτω για τα τιμολόγια με χρώμα μπλε, πορτοκαλί, πράσινο και κίτρινο.

Μέχρι να τα συνηθίσει ο κόσμος είναι αλήθεια θα χρειαστεί χρόνος. Και χρόνο μπορεί να διαθέτει αλλά δεν ξέρω αν θα διαθέτει και χρήμα… για να πληρώνει τυχόν αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας με την εκ νέου ενεργοποίησης της ρήτρας αναπροσαρμογής ή την καθιέρωση μαθηματικών τύπων που θα εφαρμόσουν οι πάροχοι για να ανεβοκατεβάζουν τις τιμές! Μπορούν να τα τραγουδάνε ακόμη αν θέλουν – «άσπρα, κόκκινα, κίτρινα μπλε καραβάκια στο Αιγαίο δεν με παίρνετε καλέ…»!

Επιδοτήσεις

Όπως και να χει το υπουργείο έχει ξεκινήσει από τώρα τις προσπάθειες ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις αλλαγές που έρχονται.

Και θέλω να πιστεύω πως και οι πάροχοι θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες ιδίως την 1ηΔεκεμβρίου και όταν θα πρέπει να ειδοποιήσουν τους πελάτες τους για την επιλογή των νέων προγραμμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πάντως, όπως μαθαίνω, η αγωνία της αγοράς ηλεκτρισμού είναι το πως θα αντιδράσει το καταναλωτικό κοινό από το νέο έτος καθώς τελειώνουν οι επιδοτήσεις και νοικοκυριά κι επιχειρήσεις είχαν μάθει με αυτές…

Επίδομα θέρμανσης

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να στηρίξει τα ευάλωτα ενεργειακά νοικοκυριά αποφάσισε τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε αυτά. Εφόσον βέβαια καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν και πληρώνουν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης όταν ανακοίνωσε το μέτρο είχε αποσαφηνίσει πως για το τρίμηνο της διάρκειας χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, οι καταναλωτές θα το εισπράξουν με τη μορφή έκπτωσης στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως αν και έχει ανακοινωθεί η λειτουργία της πλατφόρμας από την 1η Ιανουαρίου εντούτοις μέχρι τώρα δεν έχουν αντιληφθεί και κυρίως δεν έχουν ειδοποιηθεί οι πάροχοι για την αποστολή στοιχείων των πελατών τους προκειμένου να γνωρίζουν σε ποιους θα περάσουν τις εκπτώσεις στο ρεύμα.

Δεν αποκλείουν δε, οι ίδιες πηγές να χορηγηθεί τελικά και αυτό το επίδομα με τη μορφή χρηματικού ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων καταναλωτών ρεύματος.

Όπως και να χει η ανησυχία των παρόχων έχει να κάνει με την πρόκληση μίας νέας αναστάτωσης στους καταναλωτές και μαζί με τη σύγχυση που επικρατεί με τα χρωματιστά τιμολόγια αλλά και το τέλος των επιδοτήσεων μήπως στο τελοσ την πληρώσουν εκείνοι με νέα φέσια στην αγορά…

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Πρότυπο για τον τρόπο ανάπτυξης και λειτουργίας των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί το σύμπλεγμα των τριών εργοστασίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε Αρκαδία, Λακωνία και Αργολίδα.

Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ που αναπτύχθηκε από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και στην Αρκαδία χθες παρουσιάστηκε η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που λειτουργεί στην Παλαιόχουνη.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε στη χθεσινή εκδήλωση και μίλησε για την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Γ. ΠεριστέρηςΟ πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υποδέχτηκε τον κ. Μητσοτάκη και τους υπόλοιπους προσκεκλημένος καλωσορίζοντας τους από το βήμα.

Ο κ. Γιώργος Περιστέρης στην ομιλία του ήταν πολύ σύντομος. Αλλά μέσα σε λίγες προτάσεις πέτυχε δώσει τη σημασία μίας επένδυσης καθώς και την περιπέτεια που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα ένα project. «Η μονάδα δημοπρατήθηκε το 2013 και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2021. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία που δεν είναι της παρούσης. Εμείς μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε να την ολοκληρώσουμε και να την παραδώσουμε…», τόνισε.
Για να εισπράξει το σχόλιο από κάποιον από τους παριστάμενους στην εκδήλωση: «Αν και στην Αρκαδία, ο κ. Περιστέρης είναι Λάκων…»!–

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories