Η ΔΕΗ

Η δυναμική επέκταση και η επενδυτική ορμή της ΔΕΗ στην εγχώρια και διεθνή αγορά καταγράφεται ως από τα αξιοσημείωτα επιχειρηματικά δρώμενα του τελευταίου ενός με ενάμισι έτους.

Η κίνηση δε, της εταιρείας ηλεκτρισμού να εξαγοράσει το δίκτυο των καταστημάτων λιανικής της Κωτσόβολος, αιφνιδίασε αρκετούς παίκτες της αγοράς. Τόσο στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε άλλους οικονομικούς κλάδους…

Τηλεπικοινωνίες

Όπως μαθαίνω, πάροχοι των τηλεπικοινωνιών, για παράδειγμα, δεν ανέμεναν αυτήν την κίνηση της ΔΕΗ.

Κι αυτό καθώς, αμέσως, αμέσως, έκαναν συνειρμούς, κοιτάζοντας λίγο και το τι γίνεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Όπου εκεί εκτος συνόρων της χώρας μας, ενεργειακοί όμιλοι μπαίνουν και στον κλάδο και των τηλεπικοινωνιών. Και ιδίως όσοι έχουν μεγάλο δίκτυο με σημεία λιανικής πώλησης.

Πυροδοτήθηκαν λοιπόν ανησυχίες σε παρόχους τηλεπικοινωνιών για ενδεχόμενη επέκταση της ΔΕΗ και στην παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας και ίντερνετ προς τους καταναλωτές.

Να θυμίσω ότι η ΔΕΗ σταδιακά έχει αρχίσει και επεκτείνεται στη λεγόμενη χονδρεμπορική αγορά των τηλεπικοινωνιών με την επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας.

Πάντως, αυτό που μου λέει πολύ καλή πηγή μου, είναι ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης δεν έχει καμία σκέψη και κανένα στρατηγικό σχέδιο για είσοδο στη λιανική των τηλεπικοινωνιών…

Αυτά… προσώρας…

Ο ΑΔΜΗΕ

Η καρδιά του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι το Ψηφιακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας.

Βρίσκεται στο Κρυονέρι. Και όσοι δεν το γνωρίζετε, θα σας θυμίσω το καλοκαίρι του 2021 τη μάχη που έδιναν κυριολεκτικά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και του ΑΔΜΗΕ (ο αρμόδιος Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς) προκειμένου να μη φτάσουν οι φλόγες σε αυτό και προκληθεί γενικευμένο μπλακ άουτ.

Ήταν οι πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021 στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας

Το Ψηφιακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ αναβαθμίστηκε πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια. Και οι χειριστές του μέσα από τις σύγχρονες υποδομές έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τις ροές της ηλεκτρικής ενέργειας από το Βορρά μέχρι το Νότο αλλά και τις εισαγωγές στο σύστημα της χώρας.

Και πρόκειται κυριολεκτικά για υποδομή στρατηγικής σημασίας με δεδομένες τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που υλοποιούνται ή και τις υφιστάμενες με τις γειτονικές χώρες της Ελλάδας.

Το ΝΑΤΟ

Ο ΑΔΜΗΕ λοιπόν δέχτηκε πρόσφατα ένα ασυνήθιστο αίτημα για επίσκεψη και ξενάγηση στο Ψηφιακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι.

Ποιος χτύπησε την πόρτα… του Διαχειριστή;

Κλιμάκιο του ΝΑΤΟ. Σωστά το διαβάσατε. Στελέχη του συνοδευόμενα και από αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως έμαθα ο γενικός διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς κ. Δημήτρης Μίχος και ο διευθυντής Νέων Έργων Μεταφοράς κ. Μιχάλης Χατζηπάνος του ΑΔΜΗΕ έκαναν περιήγηση και ενημέρωση για τα ψηφιακά προβολικά συστήματα τα οποία απεικονίζουν όλες τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά τους το κλιμάκιο ΝΑΤΟ και υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησαν στην επιθεώρηση των υποδομών και συστημάτων, με τα στελέχη του Διαχειριστή να τους ενημερώνουν επίσης για τα μέτρα προστασία και ασφάλειας των υποδομών που λαμβάνονται.

Ο κ. Γιάννης Μανιάτης

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Γιάννης Μανιάτης, είναι από εκείνους που όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά επιχείρησε να χαράξει μία εθνική στρατηγική στον τομέα της ενέργειας.

Και πράγματι από την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολόγησε πολιτικές για την ανάπτυξη διεθνών έργων μεταφοράς ενέργειας, τα οποία είναι στρατηγικής σημασίας.

Τέτοια είναι ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Δικαίωση

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο του Βήματος την Κυριακή 5 Νοεμβρίου με τίτλο «Οι νέοι δρόμοι της ενέργειας – Πως αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου», το οποίο συνόδευε ρεπορτάζ για τα projects ελληνικού ενδιαφέροντος που έρχονται στο προσκήνιο μετά τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή, έσπευσε να δηλώσει δικαιωμένος για αυτήν την πολιτική του.

Στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media,  ανάρτησε το πρωτοσέλιδο του Βήματος και δεν έκρυψε τη δικαίωση του ως προς τη στρατηγική που χάραξε στον τομέα των διεθνών έργων μεταφοράς ενέργειας μέσω της Ελλάδας και προς την Ευρώπη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories