Σαν τον Λάζαρο…

Τα θυμάστε τα καλαθάκια που είχαμε όταν ήμασταν μικροί και λέγαμε τον Λάζαρο την Μεγάλη Εβδομάδα; Ε, σε τέτοιο μέγεθος να είναι αυτά που θα κρατάνε όσοι  αναμένουν αλλαγές στο νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή! Κυρίως στους «βαρυγκομούντες» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρομαι, γιατί οι υπόλοιποι δεν έχουν αυταπάτες….

«Πολύς κουρνιαχτός»

Την επόμενη εβδομάδα – κατά πάσα πιθανότητα – πρόκειται να δοθεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση. Η οποία και θα κρατήσει 15 ημέρες. Πρόκειται – ως γνωστόν – για το νομοσχέδιο που επιβάλλει τον «κεφαλικό φόρο» σε περίπου 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Εχει σηκωθεί «πολύς κουρνιαχτός». Από επιμελητήρια, συνδικαλιστικούς φορείς και πάει λέγοντας…

«Στα κεραμίδια…»

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Χατζηδάκης, και η κυβέρνηση γενικότερα, είναι από τους βουλευτές της πλειοψηφίας! Που έχουν «βγει στα κεραμίδια»! Ευλόγως. Διότι δέχονται τις πιέσεις των ψηφοφόρων τους. Και να σκεφτεί κανείς ότι η συγκεκριμένη κοινωνική κατηγορία ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία κατά πλειοψηφία….

«Τσίπης»

Όμως, μου λένε πως όσοι γνωρίζουν τον κ. Χατζηδάκη, ξέρουν καλά πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Επ΄ ουδενί! Και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή περί τα μέσα του Δεκεμβρίου – σε κάθε περίπτωση πριν κλείσει η Βουλή για τα Χριστούγεννα.

Αντίδωρο

Βέβαια επειδή θα πλησιάζουν κι οι Αγιες Ημέρες κι επειδή ο κ. Χατζηδάκης σέβεται το … θρησκευτικό συναίσθημα, κυρίως των συναδέλφων του της Βουλής, σκοπεύει – έτσι μου λένε – να δώσει ένα … αντίδωρο σε όσους θα νηστέψουν και θα μεταλάβουν των αχράντων μυστηρίων τότε. Δηλαδή;

Στους προς σύνταξη

Λέγεται πως σκοπεύει να κάνει κάποιες μικρές – ευνοϊκές – αλλαγές σε εκείνη την κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών, που πλησιάζει προς την συνταξιοδότηση. Βέβαια μέχρι τότε ο καιρός είναι πολύς κι όλοι δικαιούνται μερίδιο στην ελπίδα….

—–

Πρώτη πίεση

Η κυβερνητική πολιτική στο οικονομικό πεδίο, την οποία και το Μέγαρο Μαξίμου, διαφημίζει… ως το ατού της για τη νέα τετραετή θητεία της, ίσως και να αποδειχθεί παγίδα!

Γιατί το λέω αυτό; Όπως μου εξηγούσε στέλεχος που κινείται στις παρυφές της κυβέρνησης το νομοσχέδιο για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε σημαντικό μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., όπως αναφέρω και παραπάνω.

Και αυτή μπορεί να μην εκδηλώνεται ακόμα αλλά δεν αποκλείεται να βγει στην επιφάνεια όσο πλησιάζει ο καιρός για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Δεύτερη πίεση

Όμως, το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται από το οικονομικό πεδίο και άλλη, δεύτερη πίεση.

Και δεν εννοώ από τους φορείς εκπροσώπησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Πρόκειται από τους μεγάλους της οικονομίας. Είτε θεσμικούς φορείς είτε επιχειρηματίες με σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα στη χώρα αλλά και στη διεθνή σκηνή.

Και οι συγκεκριμένοι με κάθε ευκαιρία φροντίζουν να στέλνουν τα μηνύματα τους προς την κυβέρνηση θυμίζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.

—-

 Ο κ. Γ. Στουρνάρας

Πριν, όμως, σας πω για τους μεγάλους επιχειρηματίες και τα στελέχη πολυεθνικών, θα σας καλέσω να ανατρέξετε στις τελευταίες απανωτές δημόσιες παρεμβάσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Η τελευταία του σύσταση ήταν για τις φορολογικές δαπάνες. Όπως είπε χθες στον Κύκλο Ιδεών: «Για να δούμε λίγο τις λεγόμενες φορολογικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, δηλαδή αυτά που η ίδια κυβέρνηση δίνει. Γιατί να τα δώσει; Ας τα αξιολογήσει πρώτα. Ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους πλέον ευάλωτους;»

—-

Ο κ. Ευ. Μυτιληναίος

Στη γραμμή ΣΕΒ, όπως αυτή εκδηλώθηκε πριν από ένα μήνα, κινήθηκε και ο επιχειρηματίας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Από το ίδιο βήμα του Κύκλου Ιδεών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση έχει έναν ορίζοντα 18 μηνών για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Θύμισε δε, με νόημα, ότι η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια έχει σταθερή κυβέρνηση με έναν πρωθυπουργό που ελέγχει απόλυτα την κυβέρνηση και το κόμμα.

Σημείωσε ακόμη και τον κίνδυνο που διατρέχουν παραδοσιακά οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και έχει να κάνει με το δεύτερο μισό της δεύτερης θητείας τους. Και αυτός είναι να μετράνε τις δημοσκοπήσεις…

Οπότε κατά τον κ. Μυτιληναίο η κυβέρνηση έχει ένα 18μηνο μπροστά της χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος.

Ο κ. Χρ. Χαρπαντίδης

Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και ο αντιπρόεδρος της PMI κ. Χρήστος Χαρπαντίδης.

Μιλώντας κι εκείνος από το βήμα του Κύκλου Ιδεών τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία: «Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι αδιάκοπoς. Και το κράτος να άρει τα όποια εμπόδια για την επιχειρηματικότητα αλλά και να φροντίζει για την ανάπτυξη φυσικών και ψηφιακών υποδομών»

Όντας στέλεχος πολυεθνικής ο αντιπρόεδρος της PMI τόνισε απαντώντας σε ερώτηση γιατί οι πολυεθνικές επιχειρήσεις δεν φέρνουν την έδρα τους στην Ελλάδα και επιλέγουν την Ελβετία υπογράμμισε:  «Η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης είναι δυο απαραίτητες προϋποθέσεις (hygiene factors), όπως είπε, για να μπούμε στα ραντάρ των ξένων πολυεθνικών, λέγοντας πως χρειάζεται χρόνος και ανάληψη του πολιτικού κόστους για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά…».

Αυτάααα….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories