Για σύντομο χρονικό διάστημα, την Πέμπτη, οι υπάλληλοι της Microsoft δεν είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT της OpenAI. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω startup έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια δολάρια από τον αμερικανικό κολοσσό λογισμικού.

«Λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και τα δεδομένα, ορισμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι πλέον διαθέσιμα για χρήση από τους υπαλλήλους», ανακοίνωσε η Microsoft σε μια ενημέρωση σε εσωτερικό ιστότοπο. Σύμφωνα με το CNBC, σχετικό στιγμιότυπο οθόνης έδειχνε ότι δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο ChatGPT σε εταιρικές συσκευές.

Η OpenAI κάνει σχέδια για τα δικά της μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης

«Αν και είναι αλήθεια ότι η Microsoft έχει επενδύσει στην OpenAI και ότι το ChatGPT έχει ενσωματωμένες δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή ακατάλληλης χρήσης, ο ιστότοπος παραμένει ωστόσο εξωτερική υπηρεσία τρίτου μέρους», δήλωσε η Microsoft. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν το χρησιμοποιείτε λόγω των κινδύνων της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας. Αυτό ισχύει και για οποιεσδήποτε άλλες εξωτερικές υπηρεσίες AI, όπως το Midjourney ή το Replika», καταλήγει η σχετική ενδοεταιρική ενημέρωση.

Η εταιρεία αρχικά ανακοίνωσε ότι απαγόρευε το ChatGPT και το λογισμικό σχεδίασης Canva, αλλά αργότερα αφαίρεσε την αναφορά που περιλάμβανε αυτά τα προϊόντα. Μετά την αρχική δημοσίευση του θέματος, η Microsoft επανέφερε την πρόσβαση στο ChatGPT.

Δοκιμή συστημάτων

Σε δήλωση προς το CNBC, η Microsoft διευκρίνισε ότι το προσωρινό μπλοκάρισμα του ChatGPT ήταν ένα λάθος που προέκυψε από μια δοκιμή συστημάτων για μεγάλα μοντέλα γλώσσας.

«Δοκιμάζαμε συστήματα ελέγχου τελικού σημείου για LLM και τα ενεργοποιήσαμε κατά λάθος για όλους τους υπαλλήλους», είπε ένας εκπρόσωπος. «Αποκαταστήσαμε την υπηρεσία λίγο αφότου εντοπίσαμε το σφάλμα μας. Όπως είπαμε προηγουμένως, ενθαρρύνουμε τους υπαλλήλους και τους πελάτες να χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως το Bing Chat Enterprise και το ChatGPT Enterprise που συνοδεύονται από μεγαλύτερα επίπεδα προστασίας απορρήτου και ασφάλειας».

Σημειώνεται ότι πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν περιορίσει τη χρήση του ChatGPT, συχνά για να αποτρέψουν την κοινή χρήση εμπιστευτικών δεδομένων. Έχοντας εκπαιδευτεί σε εκτεταμένα δεδομένα Διαδικτύου, το ChatGPT συνθέτει ουσιαστικά ανθρώπινες απαντήσεις στα μηνύματα συνομιλίας των χρηστών. Η υπηρεσία έχει πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες.

Η ενημέρωση της Microsoft συνιστά στους χρήστες να χρησιμοποιούν το εργαλείο Bing Chat της εταιρείας, το οποίο βασίζεται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης OpenAI. Πέρα από την εκταταμένη επένδυση της Microsoft στην OpenAI υπήρξε φέτος και μια εκτεταμένη ενσωμάτωση λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης τόσο στο λειτουργικό σύστημα Windows όσο και στις εφαρμογές του Office που εκμεταλλεύονται τις υπηρεσίες OpenAI, οι οποίες με τη σειρά τους εκτελούνται στην υποδομή cloud της Microsoft Azure.

Οι φόβοι

Πάντως σύμφωνα με το Business Insider, τον Ιανουάριο, ένας υψηλόβαθμος μηχανικός της Microsoft έγραψε σε ένα φόρουμ ότι οι εργαζόμενοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT, αλλά συμβούλευσε να μην εισάγουν εμπιστευτικές πληροφορίες

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια ομάδα χάκερ που ονομάζεται Anonymous Sudan είπε ότι στόχευσε το ChatGPT σε μια επίθεση λόγω της «συνεργασίας του OpenAI με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ» και επειδή ο Άλτμαν είπε ότι «είναι πρόθυμος να επενδύσει περισσότερο στο Ισραήλ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI