Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποδέχτηκε το χρηματιστήριο Αθηνών το βιβλίο προσφορών για το 20% της Εθνικής Τράπεζας, ξεσπώντας ανοδικά και πάνω από τις 1.230 μονάδες, ανεβάζοντας επιτέλους μετά από αρκετές ημέρες και τον τζίρο του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,47% στις 1.235,27 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.205,45 μονάδων (-0,01%) και 1.236,13 μονάδων (+2,54%). Ο τζίρος ανήλθε στα 125,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 39,4 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,7 εκατ. τεμάχια αξίας 10,2 εκατ.  ευρώ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ξεκλειδώνει» με το τραπεζικό ράλι

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,87% στις 3.007,34 μονάδες, ενώ στο +1,90% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.032,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,93% στις 1.014,30 μονάδες.

Χρειαζόταν ένα ξέσπασμα

Αφού ταλαιπώρησε αρκετά τους πιστούς του αγοραστές, το ΧΑ έδωσε την αντίδραση που χρειαζόταν, με τις τράπεζες να επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά ότι χωρίς τη συμβολή τους καμία κίνηση δεν επιταχύνεται. Και αυτή η συμβολή ήταν κάτι παραπάνω από ανακουφιστική σήμερα στην αγορά, η οποία περίμενε να επιβεβαιωθεί το ισχυρό ενδιαφέρον για ένα από τα ιστορικά «χαρτιά» της… την Εθνική.

Αν και ο ot.gr είχε προ πολλού αναφερθεί στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που προσελκύει η διάθεση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική, χρειάστηκε η σημερινή επιβεβαίωση για να μπορέσει το ΧΑ να ξεκλειδώσει την «ενέργεια» του που σώρευε επί αρκετές ημέρες. Μάλιστα, τούτο αποτυπώθηκε και στις συναλλαγές, οι οποίες μετά από αρκετό καιρό δείχνουν ότι το ενδιαφέρον δεν έλειπε, αλλά δεν εκδηλωνόταν.

Πλέον αυτό που θέλει να δει τις ερχόμενες ημέρες η αγορά είναι δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι τα “ονόματα” που θα μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας και το δεύτερο είναι η τιμή που θα δοθεί το 20%, ίσως και λίγο παραπάνω, της Εθνικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του ot.gr διεθνή σχήματα με μακροχρόνιο ορίζοντα, όπως η Fidelity και η Capital Group θα αποκτήσουν πακέτα μετοχών της Εθνικής, ενώ δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Πολλοί εγχώριοι διαχειριστές πλέον κοιτούν την επόμενη ημέρα της διαδικασίας, βλέποντας τον γενικό δείκτη στη ζώνη των 1.260 μονάδων. Σαφώς το διεθνές περιβάλλον θα επηρεάσει το χρόνο και τον τρόπο που θα επιτευχθεί ο στόχος, εντούτοις, όπως έχει αποδείξει το ΧΑ, μπορεί να συντρέχουν λόγοι να διαφοροποιηθεί από ένα ενδεχόμενο αρνητικό διεθνές κλίμα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με άλμα 7,07%, με την Alpha Bank να κλείνει στο +6,02% και να “ξανακοιτά” τα 1,50 ευρώ με μεγαλύτερες αξιώσεις. Στο +5,80% η Εθνική και στο +5,37% η Eurobank, ενώ άνω του 4% ήταν η άνοδος σε Motor Oil, Quest, Βιοχάλκο και Aegean.

Τα κέρδη σε ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπέρασαν το 3%, ενώ εκείνα σε Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy και ΟΤΕ το 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι ΔΕΗ, Σαράντης και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Autohellas και ΟΠΑΠ, με την Coca Cola να χάνει 0,08% και τον Ελλάκτωρ να κλείνει στο -0,45%.

Στα “μικρά” η ΚΛΜ ήρθε στο προσκήνιο με το +7,41% που κατέγραψε ενώ διακίνησε 215 χιλ. τεμάχια, με τον Κέκροπα να συνεχίζει την ανοδική του κίνηση, κατά 2,44% σήμερα. Στα 0,10 ευρώ η Frigoglass, μετά και το νέο της άλμα κατά 6,95%, ενώ η Ιντραλότ διόρθωσε σήμερα κατά 1,80%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών