Χρειάστηκε να επιβεβαιωθεί το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Εθνική Τράπεζα για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει μια ισχυρή ανοδική συνεδρίαση, μετά από άτονα σκαμπανεβάσματα αρκετών ημερών, με τον τζίρο μάλιστα να βελτιώνεται αισθητά μετά μια καθίζηση σε επίπεδα… θερινής ραστώνης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,56% στις 1.224,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 34,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.984,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 4,29% στις 998,63 μονάδες.

Ξεκλείδωσε η ενέργεια του ΧΑ

Αν και ο ot.gr είχε προ πολλού αναφερθεί στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που προσελκύει η διάθεση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική, χρειάστηκε η σημερινή επιβεβαίωση για να μπορέσει το ΧΑ να ξεκλειδώσει την «ενέργεια» του που σώρευε επί αρκετές ημέρες. Μάλιστα, τούτο αποτυπώνεται και στις συναλλαγές, οι οποίες μετά από αρκετό καιρό δείχνουν ότι το ενδιαφέρον δεν έλειπε, αλλά δεν εκδηλωνόταν.

Το book building της Εθνικής φυσικά και μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, με το προσφερόμενο ποσοστό του ΤΧΣ να έχει ήδη βρει ενδιαφερόμενους, από τα πρώτα λεπτά της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ot.gr, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό της ζήτησης για τους τίτλους του συστημικού ομίλου. Διεθνή σχήματα με μακροχρόνιο ορίζοντα, όπως η Fidelity και η Capital Group θα αποκτήσουν πακέτα μετοχών στην ελληνική τράπεζα, ενώ δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Πολλοί εγχώριοι διαχειριστές πλέον κοιτούν την επόμενη ημέρα της διαδικασίας, βλέποντας τον γενικό δείκτη στη ζώνη των 1.260 μονάδων. Σαφώς το διεθνές περιβάλλον θα επηρεάσει το χρόνο και τον τρόπο που θα επιτευχθεί ο στόχος, εντούτοις, όπως έχει αποδείξει το ΧΑ, μπορεί να συντρέχουν λόγοι να διαφοροποιηθεί από ένα ενδεχόμενο αρνητικό διεθνές κλίμα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει άλμα 5,58%, με τις Alpha Bank και Eurobank να ακολουθούν με +4,37% και +4,03% αντίστοιχα. Άνω του 3% είναι η άνοδος σε Motor Oil και Cenergy και άνω του 2% σε Εθνική, Σαράντης, Aegean και ΕΛΧΑ.

Τα κέρδη σε ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο και Jumbo ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Τιτάν και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή είναι οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Quest, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή χάνει 0,47% και η Autohellas είναι στο -0,63%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών