Η Ουγγαρία του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν επιλέγει να «επαναλάβει» το εγχείρημα με τις «golden visa», σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση που αποφάσισαν ή θέλουν να καταργήσουν ανάλογα προγράμματα.

Ειδικότερα, η Ουγγαρία θα προσφέρει άδεια παραμονής για όσους αγοράζουν ακριβά ακίνητα στην επικράτειά της , έξι χρόνια μετά τις καταγγελίες για διαφθορά που οδήγησαν τις αρχές να κλείσουν ένα παρόμοιο πρόγραμμα χρυσής βίζας, αναφέρει το Bloomberg.

Golden Visa: Ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων

Το «πρόγραμμα επισκέπτη-επενδυτή» επιτρέπει σε όσους επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ (271.000 δολάρια) σε τοπικά αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων ή 500.000 ευρώ σε ουγγρικά ακίνητα το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για 10ετή, ανανεώσιμη άδεια παραμονής στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τη νομοθεσία που κατέθεσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ακόμη, δωρεές αξίας τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ στα λεγόμενα δημόσια καταπιστεύματα, τα οποία η κυβέρνηση δημιούργησε για την εποπτεία των πανεπιστημίων, θα είναι επίσης επιλέξιμες.

Η Ουγγαρία έκλεισε ένα παρόμοιο πρόγραμμα το 2017. Εκείνο παρείχε άδεια διαμονής και απρόσκοπτα ταξίδια στην ΕΕ σε αγοραστές κρατικών ομολόγων αξίας 300.000 ευρώ. Το πρόγραμμα οδήγησε σε αύξηση της μετανάστευσης από την Κίνα και τη Ρωσία. Έκλεισε μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης για φερόμενη διαφθορά και χαλαρό έλεγχο των αιτούντων, που μπορεί να επέτρεψε σε κατασκόπους να εισέλθουν στην ΕΕ.

«Η φθηνότερη χρυσή βίζα της ΕΕ για το 2024»

Οι «χρυσές βίζες» είναι αμφιλεγόμενες και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Ορισμένοι κατηγορούν τέτοια προγράμματα παραμονής για την τροφοδότηση της κρίσης στέγασης. Η Πορτογαλία έκλεισε φέτος ένα πρόγραμμα μετά την εκτίναξη των τιμών των ακινήτων στα ύψη, ιδίως στη Λισαβόνα. Η Ιρλανδία έκλεισε το πρόγραμμά της στις 15 Φεβρουαρίου. Στην Κύπρο, ενα ανάλογο πρόγραμμα πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση σε υψηλό επίπεδο υποχρεώνοντας τον τέως πρόεδρο Ν.Αναστασιάδη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το «σκάνδαλο με τις golden visa».

Ενδεικτική της ευελιξίας με την οποία αντιμετωπίζεται το νέο πρόγραμμα είναι η παρουσίαση των πλεονεκτημάτων του μέσα από ειδική διαδικτυακή σελίδα στην οποία η νέα προσπάθεια διαφημίζεται με το slogan «Η φθηνότερη χρυσή βίζα της ΕΕ για το 2024».
Εξίσου σημαντικό. Στην ίδια ιστοσελίδα ,«κράχτη», για την Ουγγρική χρυσή βίζα υπάρχει και μια ακόμη αναφορά με ιδιαίτερη σημασία, που δείχνει να προτιμά επενδυτές που οι άλλοι, δηλαδή άλλες κοινοτικές χώρες, μπορεί να αποκλείουν: « Οι Ρώσοι, οι Λευκορώσοι και οι Ιρανοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση»

Η μεταναστευτική πολιτική και η ανάγκη για εργατικά χέρια

Το πρόγραμμα της Ουγγαρίας περιλαμβάνεται στη νομοθεσία που, σύμφωνα με τον Όρμπαν, αποτελεί μέρος της σκληρής προσέγγισής του για τη μετανάστευση. Πρόκειται για ένα από τα βασικά θέματα του εθνικιστή πρωθυπουργού, το αντιμεταναστευτικό μήνυμα του οποίου τον κράτησε στην εξουσία για περισσότερο από μια δεκαετία.

Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν να επικρίνουν την κυβέρνηση για τη χαλάρωση των κανονισμών νωρίτερα φέτος που επέτρεπαν σε εργαζόμενους από χώρες εκτός ΕΕ να έρχονται στην Ουγγαρία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Έρχεται επίσης σε μια εποχή που ο Όρμπαν προσπαθεί να ενισχύσει τα έσοδα μετά τη συσσώρευση ενός ελλείμματος ρεκόρ στον προϋπολογισμό φέτος.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, λέει ότι η οικονομία χρειάζεται 500.000 νέους εργαζόμενους για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Η αύξηση των επενδύσεων στη βιομηχανία μπαταριών, η οποία πρόκειται να καταστήσει την Ουγγαρία έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς παγκοσμίως, αποτελεί ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας όσον αφορά την πλήρωση των γραμμών των εργοστασίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή