
Μείωση κατά 5,3% παρουσίασαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εξέπεμψαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, καθώς ανήλθαν συνολικά σε 821 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (CO2-eq), ενώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 867 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου CO2.
Την ίδια περίοδο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ΕΕ παρέμεινε σταθερό σημειώνοντας μια πολύ μικρή διακύμανση (+0,05% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα Eurostat.
Κομισιόν: «Ναι» στους κανόνες για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Οι πιο «βρόμικοι» τομείς της οικονομίας
Οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η μεταποίηση (μερίδιο 23,5%), τα νοικοκυριά (17,9%), η «ηλεκτρική ενέργεια και παροχή φυσικού αερίου (15,5%), η γεωργία (14,3%) ) και η «μεταφορά και αποθήκευση» (12,8%).
Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οι εκπομπές μειώθηκαν στους έξι από τους εννιά οικονομικούς τομείς. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στο κλάδο «παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου» (-22,0%), ενώ αύξηση παρουσίασαν οι εκπομπές στον τομέα «μεταφορές και αποθήκευση» (+1,7%).
Μείωση εκπομπών σε 21 χώρες
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν σε 21 χώρες της ΕΕ, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Αυξήσεις καταγράφηκαν σε Μάλτα (+7,7%), Λετονία (+4,5%), Ιρλανδία (+3,6%), Λιθουανία (+3,0%), Κύπρο (+1,7%) και Κροατία (+1,0%). Μεταξύ αυτών των έξι μελών της ΕΕ, τέσσερα κράτη είχαν αύξηση ΑΕΠ: η Μάλτα (+3,9%), η Κροατία (+2,6%), η Κύπρος (+2,2%) και η Λιθουανία (+0,7%).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στα αέρια του θερμοκηπίου καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (-23,7%), στην Εσθονία (-23,1%) και στην Ολλανδία (-10,3%).
Από τα 21 μέλη της ΕΕ που μείωσαν τις εκπομπές τους, τα 10 κατέγραψαν μείωση του ΑΕΠ τους (Εσθονία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Φινλανδία, Γερμανία και Ολλανδία). Η Ιταλία διατήρησε το ΑΕΠ της στα ίδια επίπεδα με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Δέκα χώρες της ΕΕ (Δανία, Γαλλία, Βέλγιο, Σλοβενία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία και Ελλάδα) κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αυξάνοντας το ΑΕΠ τους.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία