Σε συμφωνία για τη δημιουργία joint venture, που θα εξάγει πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη, κατέληξαν το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Ενέργειας του Καζακστάν.

«Στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας και Οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν στο Μπακού επετεύχθη αντίστοιχη συμφωνία, η οποία επικεντρώθηκε στη συζήτηση των προοπτικών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από χώρες της Κεντρικής Ασίας στην Ευρώπη μέσω του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν. Μετά τη συνάντηση, οι επικεφαλής των υπουργείων υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο σημείωσαν τις δυνατότητες των χωρών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ετοιμότητά τους να συμμετάσχουν στο έργο εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνεται από εναλλακτικές πηγές στην Ευρώπη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές μέσων παραγωγής πράσινης ενέργειας στην ΕΕ

Κοινή ομάδα

Τα μέρη που συμμετείχαν στις συνομιλίες κατέληξαν σε συμφωνία, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία μίας κοινής ομάδας, η οποία αρχικά θα μελετήσει την ιδέα και θα εξετάσει τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής ενέργειας με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το project αναμένεται να επικεντρωθεί κυρίως στον τομέα της ανάπτυξης και εξαγωγής πράσινου υδρογόνο και πράσινης αμμωνίας, καθώς και στη δημιουργία συναφών υποδομών.

«Με βάση τους αναπτυγμένους και εγκεκριμένους όρους εντολής θα ανακοινωθεί διαγωνισμός για τη σύνταξη προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν τις προοπτικές δημιουργίας μιας κοινής επιχείρησης για την υλοποίηση του έργου», πρόσθεσε το υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν.

Η επόμενη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Οικονομίας και Ενέργειας των τριών χωρών θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, όπου αναμένονται και περισσότερες εξελίξεις για το συγκεκριμένο project.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green