Επιμονή της ακρίβειας τουλάχιστον μέχρι το 2025 «βλέπει» η Κομισιόν για την Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.  «Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,3% το 2023 και θα παραμείνει πάνω από το 2% σε σχέση με τον ορίζοντα της πρόβλεψης. Οι πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις δείχνουν άνοδο του πληθωρισμού της ενέργειας και των υπηρεσιών (σε εποχικά προσαρμοσμένη μηνιαία βάση), ενώ οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, βασική περιοχή για την αγροτική παραγωγή», σημειώνουν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν.

«Μακροπρόθεσμα, η αναμενόμενη ισχυρότερη αύξηση των μισθών που συνδέεται με μια στενή αγορά εργασίας πρόκειται να αυξήσει την πίεση στις τιμές. Οι τιμές καταναλωτή προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8% και 2,1% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα». Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα παραμείνει πάνω από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακρίβεια: «Άλλα κόλπα» με τις τιμές και τα «καρτελάκια»

Οι εκτιμήσεις άλλων παραγόντων

Ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα εξέφρασε και το ΔΝΤ, το οποίο ανέφερε -σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα- ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις εν μέσω της σημαντικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και του επίμονου πυρήνα του πληθωρισμού. Όπως σημειώνει, ο γενικός και ο πυρήνας του πληθωρισμού επιβραδύνθηκαν σε 3,8% και 3,6%, αντίστοιχα, τον Οκτώβριο λόγω της εξομάλυνσης των τιμών της ενέργειας και των επιδράσεων βάσης, αλλά παραμένουν υψηλοί εν μέσω της σύσφιξης της αγοράς εργασίας.

Πρόσφατα, το ΙΟΒΕ διατήρησε την πρόβλεψή του για το 2023, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,3%, ενώ για το 2024 αναμένει πληθωρισμό 2,6% με την αποκλιμάκωση να οφείλεται και σε εκτιμώμενη κάμψη της ζήτησης. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως με βάση τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2024 που έχει κατατεθεί στη Βουλή, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα και να διαμορφωθεί σε 4% έναντι 4,5% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2023 και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 2,4% για το 2024.

Τα ανησυχητικά στοιχεία

Όπως έδειξαν τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός «ανέβηκε» κατά σχεδόν 2 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται στα όρια του διψήφιου ποσοστού. Υπενθυμίζεται πως με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στην Ευρωζώνη ο δείκτης τιμών έπεσε κάτω του 3% (από 4,3%), ενώ ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα ανήλθε στο 3,9% έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο και 3,5% τον Αύγουστο.

Συνεπώς, προκύπτει ότι η κατάσταση των τιμών βελτιώνεται σε επίπεδο ευρωζώνης, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει αναζωπύρωση, η οποία δεν αποκλείεται να έχει κάποια διάρκεια. Ενδεικτικό των μεγάλων ανατιμήσεων -ιδίως στον τομέα των τροφίμων- είναι ότι καταγράφεται αύξηση 26% στα έλαια, 20,5% στα φρούτα, 12,3% στα λαχανικά και 14,3% στους χυμούς και το εμφιαλωμένο νερό και 9,1% στα λοιπά τρόφιμα.

Παράλληλα, τα μηνύματα από πλευράς βιομηχανίας για αποκλιμάκωση δεν είναι καθόλου ευοίωνα, τουναντίον σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton «Greek Business Pulse», το 61% των εγχώριων επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα προβεί -πιθανώς- σε αυξήσεις τιμών, ενώ από αυτές που θα προχωρήσουν σε ανατιμήσεις, 2 στις 10 δηλώνουν ότι η αύξηση θα υπερβεί το 10%, ενώ μόλις 1 στις 10 επιχειρήσεις ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία