Ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από την Ευρωζώνη θα καταγράψει η ελληνική οικονομία φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι αυτό σε μια περίοδο που η Επιτροπή ψαλιδίζει τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος στην Ελλάδα κατά 2,4%, που θα είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, ενώ υψηλή για τη χρονική συγκυρία θα είναι η ανάπτυξη και το επόμενο έτος με αύξηση του ΑΕΠ 2,3% και 2,2% το 2025.

Ελληνική οικονομία: Fitch και έκθεση της Κομισιόν κρίνουν τα μέτρα στήριξης

Όσον αφορά τον συνολικό πληθωρισμό στην Ελλάδα, αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,3% το 2023 και να παραμείνει πάνω από το 2% . Επίσης, προβλέπεται ότι το ποσοστό ανεργίας θα πέσει στο 9,9% έως το 2025, το χαμηλότερο επίπεδό του σε πάνω από μία δεκαετία.  Το έλλειμμα προβλέπεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητο το 2023, φθάνοντας στο 2,3% του ΑΕΠ.  Το 2024, το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 0,9% του ΑΕΠ.

ΕΕ και ευρωζώνη

Στην ΕΕ και στην ευρωζώνη η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα είναι στο 0,6%. Πρόκειται για 0,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις θερινές προβλέψεις της Επιτροπής. Το 2024, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της ΕΕ προβλέπεται να βελτιωθεί στο 1,3%.

Το 2025, με τον πληθωρισμό και την οπισθοδρόμηση από τη νομισματική σύσφιξη να υποχωρεί, η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί σε 1,7% για την ΕΕ και 1,6% για την ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί μετά την πτώση στο χαμηλό δύο ετών. Εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 2,9% στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, από το 10,6% που ήταν στο ανώτατο όριο ενός έτους. Αυτό σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία