Της απόφασής του να υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες υπεραμύνθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του Αντώνη Ζαΐρη «Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Ελάχιστοι έχουν τολμήσει να θίξουν το θέμα». Μάλιστα, ο υπουργός έθεσε ως στόχο να μπαίνουν επιπλέον 3 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία με τη συνολική πάταξη της φοροδιαφυγής από το 2027.

Ο ίδιος παρεδέχτηκε πως «γνωρίζω ότι υπάρχει κόσμος που διαμαρτύρεται εναντίον μου» και «δεν έπεσα από τα σύννεφα», για να προσθέσει με νόημα πως «Δεν κλείνουμε τα αυτιά μας», ενώ άζφησε ανοιχτό «παράθυρο» για ενδεχόμενες αλλαγές, αναφέροντας ότι «θα υπάρξουν αντιπροτάσεις»

Ωστόσο, αναρωτήθηκε: «Πως θα δεχθούμε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώνει 867 ευρώ και ο μισθωτός 1160 ευρώ;», για να προσθέσει πως είναι προφανές ότι από αυτήν η κυβέρνηση θα βρει χρήματα όπως και από την παρέμβαση στα POS.

Προσθέτοντας στα παραπάνω και την πάταξη του λαθρεμπορίου, ο κ. Χατζηδάκης έθεσε ως στόχο την είσπραξη 3 δισ. ευρώ από την αποκάλυψη της φορολογητέας ύλης από το 2027 και μετά, προσθέτοντας ότι αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην Υγεία και την Παιδεία.

Επίδομα: Θα δοθούν 352 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατ. πολίτες – Δηλώσεις Χατζηδάκη

Γιατί δεν «πέφτουν» οι φορολογικοί συντελεστές

Από εκεί και πέρα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που υπάρχουν στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι ένας από τους λόγους είναι το μεγάλο ελληνικό κράτος. Ωστόσο, συμπλήρωσε «υπάρχουν και άλλα μεγάλα κράτη», για να προσθέσει πως στην Ελλάδα υπεισέρχονται και 3 ιδιαιτερότητες.

Η πρώτη δεν είναι άλλη από τις υψηλές αμυντικές δαπάνες, η δεύτερη το υψηλό δημόσιο χρέος και η τρίτη οι συντάξεις. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης «Η Ελλάδα είναι η 1η σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε εισφορές από τον προΰπλογισμό για πληρωμή συντάξεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Όσα λεφτά βρίσκουμε από τις εισφορές των ασφαλισμένων άλλα τόσα βρίσκουμε και από τους φορολογουμένους. Έχουμε αυτήν την ανισορροπία», συμπεραίνοντας ότι τα παραπάνω «μας δυσκολεύουν στο να ρίξουμε τους φορολογικούς συντελεστές όσο θα θέλαμε», κάνοντας λόγο για ύπαρξη μη ελαστικών δαπανών

Ακόμη, αναφέρθηκε και σε έναν άλλο άλλο παράγοντας που «δε μας αφήνει να ρίξουμε τους φορολογικούς συντελεστές»: Τη φοροδιαφυγή, συμπληρώνοντας με νόημα: «Εάν δεν πληρώνουν όλοι, πρέπει λιγότεροι να πληρώσουν περισσότερα». Καταλήγοντας, έκανε λόγο για αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής «για πολλούς και διαφορετικούς λόγους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax