Στο δανεισμό προσφεύγει το Ισραήλ, για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς. Ένα δανεισμό που όμως πληρώνει ακριβά.
Το Ισραήλ έχει δανειστεί δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες μέσω ιδιωτικών διαπραγματεύσεων για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς, ωστόσο καλείται να πληρώσει ασυνήθιστα υψηλό κόστος.
Dubai Airshow 2023: Ερημο το περίπτερο του Ισραήλ στην έκθεση του Ντουμπάι
Σύμφωνα με τους FT, aπό την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 6 δισ. δολάρια από τις αγορές, εκ των οποίων 5,1 δισ. δολ. από τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων και έξι επανεκδόσεις υφιστάμενων ομολόγων σε δολάρια και σε ευρώ, και περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια από την άντληση κεφαλαίων μέσω μιας αμερικανικής οντότητας.
Οι επενδυτές ανέφεραν ότι τα ομόλογα εκδόθηκαν από ιδιωτικές τοποθετήσεις, μια διαδικασία μέσω της οποίας οι τίτλοι δεν προσφέρονται στη δημόσια αγορά αλλά πωλούνται σε επιλεγμένους επενδυτές.
Η τελική τιμολόγηση των συμφωνιών δεν ανακοινώθηκε. Τραπεζίτες ωστόσο ανέφεραν ότι τα τιμολόγησαν σύμφωνα με αυτό που θα περίμεναν από μια δημόσια συμφωνία. Από δύο ομόλογα σε δολάρια που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο, το Ισραήλ πληρώνει κουπόνια 6,25% και 6,5% σε ομόλογα που λήγουν σε τέσσερα και οκτώ χρόνια.
Πρόκειται για αποδόσεις υψηλότερες από των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς, οι οποίες κυμαίνονταν μεταξύ 4,5% και 4,7% κατά την έκδοση των ομολόγων. Οι συμφωνίες υλοποιήθηκαν από την Goldman Sachs και την Bank of America αντίστοιχα.
Οι εκδόσεις ομολόγων του Ισραήλ για τη χρηματοδότηση του πολέμου θεωρούνται αμφιλεγόμενες σε ορισμένα σημεία. Για παράδειγμα ενώ κάποιοι επενδυτές, στις ΗΠΑ θα επιθυμούσαν να δανείσουν τη χώρα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, άλλοι θεωρούν τη συγκέντρωση χρημάτων ως ανάθεμα, δεδομένου του ανθρωπιστικού κόστους της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα.
Επενδυτές και αναλυτές σημείωσαν ότι η έκδοση «bumper» έγινε μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων και όχι μέσω ανοιχτών συνδικάτων και roadshows, τα οποία συνήθως πραγματοποιούνται κατά την κυκλοφορία νέων ομολόγων.
Ο λόγος για αυτό, είπαν, θα μπορούσε να είναι η άντληση κεφαλαίων για την πολεμική προσπάθεια γρήγορα ή χωρίς να προσελκύσουν ανεπιθύμητη προσοχή και θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι του πόσο ανησυχούν ορισμένοι επενδυτές σχετικά με την αγορά χρέους από το Ισραήλ.
«Η πραγματικότητα είναι ότι, για πολλούς επενδυτές, το Ισραήλ αυτή τη στιγμή φέρει υπερβολικό κίνδυνο ESG [περιβαλλοντικού, κοινωνικού και διακυβέρνησης], ειδικά για ορισμένους επενδυτές αναδυόμενων αγορών όπου το Ισραήλ είναι εκτός σημείου αναφοράς», δήλωσε ο Thys Louw, χαρτοφυλάκιο χρέους αναδυόμενων αγορών. διευθυντής στο fund manager Ninety One.
Ασφάλιση έναντι χρεοκοπίας
Σύμφωνα με τους FT, η προσοχή σχετικά με το χρέος του Ισραήλ αντανακλάται στην αύξηση του κόστους ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας των ομολόγων του. Το περιθώριο των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης πενταετίας διευρύνθηκε από κάτω από 60 μονάδες βάσης στις αρχές Οκτωβρίου σε περίπου 125 μονάδες βάσης την Παρασκευή.
Αυτό συγκρίνεται με μια διαφορά περίπου 55 μονάδων βάσης για πενταετή CDS στη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα από την S&P.
«Η αγορά εξακολουθεί να τιμολογεί ένα πολύ υψηλό ασφάλιστρο για το διεθνές χρέος του Ισραήλ, δεδομένου ότι ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη», είπε στρατηγός σε μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος.
«Συγκεκριμένα, η αγορά ανησυχεί για το πώς ο πόλεμος πρόκειται να επηρεάσει την ανάπτυξη του Ισραήλ και τα επίπεδα του δημόσιου χρέους, καθώς και τις επακόλουθες αξιολογήσεις των κρατών».
Το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο από τους FT.
Το Ισραήλ σπάνια δυσκολεύτηκε στο παρελθόννα βρει αγοραστές για το χρέος το, λόγω των ισχυρών δημόσιων οικονομικών του και του ενδιαφέροντος από επενδυτές που ειδικεύονται τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις αναπτυγμένες αγορές.
Καμπανάκι από JPMorgan
Αλλά οι οικονομικές τoy προοπτικές επιδεινώνονται. Η JPMorgan δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει το Ισραήλ να παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα 4,5% το επόμενο έτος, από την προηγούμενη πρόβλεψη 2,9%.
«Αυτό θα μπορούσε να φέρει τον δείκτη χρέους της κυβέρνησης προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε περίπου 63% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους σε σύγκριση με 57,4% πριν από τον πόλεμο», ανέφερε η τράπεζα.
Η Τράπεζα του Ισραήλ έχει ήδη υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας φέτος από 3% σε 2,3%, και το κόστος του πολέμου παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το Ισραήλ κάνει κάτι τέτοιο.
«Τα ομόλογα του Ισραήλ φαίνονται εξαιρετικά φθηνά», δήλωσε ο Paul McNamara, επικεφαλής διευθυντής για στρατηγικές χρέους αναδυόμενων αγορών στη GAM.
Η σύγκριση με την Βραζιλία
Η Βραζιλία, η οποία έχει τριπλό Β μείον πιστοληπτική ικανότητα από τον S&P, έξι βαθμίδες χαμηλότερη από το Ισραήλ, εξέδωσε επταετές ομόλογο σε δολάρια αυτή την εβδομάδα στο πρώτο βιώσιμο ομόλογό της σε ξένο νόμισμα με απόδοση 6,5%.
Το Ισραήλ έχει επίσης στραφεί σε ιδιώτες και δήμους για να δανειστεί. Η Israel Bonds, η οποία είναι εγγεγραμμένη στις ΗΠΑ αλλά είναι συνδεδεμένη με το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ, έχει πουλήσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων από τις 7 Οκτωβρίου, σχεδόν διπλασιάζοντας το ποσό που είχε συγκεντρώσει για το έτος.
Ο Dani Naveh, διευθύνων σύμβουλος της Israel Bonds, δήλωσε στους Financial Times ότι το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης προήλθε από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, περίπου ομοιόμορφα μοιρασμένο μεταξύ ιδιωτών επενδυτών και ιδρυμάτων, που εκπροσωπούνται κυρίως από τοπικές κυβερνήσεις.
Επί του παρόντος, τα ομόλογα του Ισραήλ προσφέρουν 5ετή διάρκεια με επιτόκιο 5,44% και 10ετή διάρκεια με επιτόκιο 5,6 τοις εκατό. Περισσότερες από 15 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν επενδύσει σε ομόλογα του Ισραήλ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, συμπεριλαμβανομένων της Φλόριντα, της Νέας Υόρκης, του Τέξας, της Αλαμπάμα, της Αριζόνα και του Οχάιο.
«Ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε τόσο τεράστια υποστήριξη, όσον αφορά τους αριθμούς ή το εύρος των επενδύσεων, από τόσους πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Naveh. «Επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετου χρέους για να εκπληρώσει όλες τις ειδικές του αποστολές μετά τον πόλεμο»
Latest News
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων
Κωλοτούμπα Τραμπ για ακρίβεια - Δύσκολο να ρίξουμε τις τιμές
Σε άτακτη υποχώρηση ο εκλεγείς πρόεδρος Τραμπ, λιγότερο από 40 ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια
Επένδυση 1 δισ. από την Boeing στις ΗΠΑ - Στόχος τα δέκα «787» το μήνα έως το 2026
Η Boeing προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή των αεροσκαφών τύπου 787 σε πέντε το μήνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους