Εν μέσω χιλιάδων επισκεπτών και εκθεσιακών περιπτέρων γεμάτων με κόσμο στη διεθνή έκθεση Dubai Airshow 2023, ένα περίπτερο είναι εντελώς άδειο: αυτό του Ισραήλ.

Κι όμως τίποτα δεν προδίκαζε αυτή την εξέλιξη πριν από δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του αεροπορικής έκθεσης που διοργάνωσε το Ντουμπάι τον Νοέμβριο του 2021, μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ, με τις οποίες ομαλοποιήθηκαν οι σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ εκπροσωπήθηκε από αρκετούς από τις μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες αλλά και από μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας και όπλων. Τα περίπτερα των εταιρειών της γέμισαν τότε κόσμο, με αρμόδιους από τα Αραβακά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία να εξετάζουν τα ισραηλινά προϊόντα και να συνομιλούν με το προσωπικό των εταιρειών, πολλοί από τους οποίους βρίσκονταν στον Κόλπο για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Αγνώριστο σκηνικό

Δύο χρόνια αργότερα, και ένα μήνα μετά τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, το σκηνικό είναι αγνώριστο.

Η μόνη ορατή εκπροσώπηση του Ισραήλ ήταν ένα μεγάλο περίπτερο της κρατικής βιομηχανίας Israel Aerospace Industries, καθώς και τα περίπτερα της Elbit Systems. Οι χώροι των περιπτέρων αυτών ήταν συνήθως έρημοι ή χρησιμοποιούνταν ως τόποι… ξεκούρασης από επισκέπτες της αεροπορικής έκθεσης που είπαν ότι ήταν εκεί για να χρησιμοποιήσουν τις δωρεάν καρέκλες και τραπέζια.

Την πρώτη μέρα της έκθεσης, το περίπτερο του IAI περιβαλλόταν από έναν κόκκινο κλοιό, ο οποίος αφαιρέθηκε τη δεύτερη μέρα.

Σε ρεπορτάζ που επιχείρησε το CNBC προσεγγίζοντας ένα άτομο που κατά δήλωσή του εργαζόταν για την IAI και δύο ακόμα που εργάζονταν στο περίπτερο της Elbit Systems, δεν υπήρξε αποτέλεσμα καθώς αμφότεροι αρνήθηκαν να μιλήσουν ή να δηλώσουν κάτι.

Το CNBC επικοινώνησε με δύο εκπροσώπους ισραηλινών αμυντικών εταιρειών που παρακολούθησαν την αεροπορική έκθεση το 2021. Αλλα αυτοί απάντησαν ότι δεν παρακολούθησαν τη φετινή έκθεση καθώς είχαν κληθεί στο στρατό της χώρας τους.

Επιπλέον, η SIBAT, η Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Ισραήλ, ακύρωσε τη συμμετοχή της. Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το γραφείο μέσων ενημέρωσης του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αναφέρθηκε από το Defense News πριν από την εκδήλωση ως εξής: «Υπό το φως του πολέμου που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, η SIBAT αποφάσισε να μην εγκαινιάσει ένα εθνικό περίπτερο σε παγκόσμιες εκθέσεις άμυνας μέχρι νεοτέρας .»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή