Με μικτά πρόσημα κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, προσπαθώντας να βρουν ρυθμό μετά από μια θετική εβδομάδα, ενώ επηρεάζονται και από τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,04%, με τον κλάδο του πετρελαίου να ανεβαίνει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,32% στις 7.480 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,14% στις 15.896 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,24% στις 7.251 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή του Compass Group υποχωρεί κατά 5,5% αφού η βρετανική εταιρεία catering έχασε τις προσδοκίες για κέρδη του έτους, επικαλούμενη «μακροοικονομική αβεβαιότητα», αλλά επέλεξε να άρει το μέρισμά της και μια περαιτέρω αγορά μετοχών έως και 500 εκατομμύρια δολάρια.

Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Οι αγορές προσπαθούν να διαγνώσουν το κατά πόσο τα τελευταία στοιχεία από τις επιμέρους οικονομίες μπορεί να επηρεάσουν την πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έδειξαν να απορρίπτουν την ιδέα της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ σύντομα, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει πάνω από τον στόχο,

«Δεν θα ήταν συνετό να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια πολύ νωρίς», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel σε ομιλία του την Παρασκευή. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την πολιτική μέχρι να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών σε μόνιμη βάση».

Η προσοχή σήμερα θα είναι σε διάφορες ομιλίες κεντρικών τραπεζιτών, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας de Galhau, του διοικητή της Τράπεζας της Ισπανίας de Cos και του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Bailey.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία υποχώρησαν κατά 11% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οι τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν 14,7% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης σημείωσε μηνιαία πτώση 0,1% τον Οκτώβριο.

Στον ίδιο μήνα οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν 27,9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022 και σημείωσαν πτώση 0,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκαν κατά 4,6% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους και κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των κεφαλαιουχικών αγαθών σημείωσαν άνοδο 4,4% σε ετήσια βάση και 0,1% σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές