Άνοδο που ξεπερνά το 2,5% ή κατά 2 δολάρια το βαρέλι σημείωσαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω περικοπές της παραγωγής στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+ μετά από συνάντηση των χωρών μελών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 2,19 δολάρια στα 82,80 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate ενισχύθηκε 2,13 δολάρια ή 2,81% στα 78,02 δολάρια.

Χρυσός: Υποχωρούν οι τιμές του

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα του Δεκεμβρίου με WTI λήγει αργότερα τη Δευτέρα. Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ιανουαρίου κέρδισαν 2,39 δολάρια και ανήλθαν στα 78,34 , σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 3,02%.

Και τα δύο συμβόλαια ενισχύθηκαν κατά 4% υψηλότερα την Παρασκευή, όταν τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους είπαν στο Reuters ότι η ομάδα παραγωγών  πρόκειται να εξετάσει εάν θα προβεί σε πρόσθετες περικοπές στην προσφορά κατά τη συνεδρίασή της στις 26 Νοεμβρίου.

Εν αναμονή του ΟΠΕΚ+

«Τα σχόλια του ΟΠΕΚ που σηματοδοτεί περαιτέρω περικοπές ήρθε αμέσως μετά», εξηγεί ο συνεργάτης της Again Capital LLC, Τζον Κίλνταφ. «Θα περίμενα ότι οποιαδήποτε περικοπή θα ήταν μέτρια. Οι Σαουδάραβες έχουν μειώσει τόσο μεγάλη παραγωγή, δεν ξέρω πόσα περισσότερα μπορούν να κάνουν.»

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 20% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι άμεσες διαφορές μεταξύ των μηνών για το Brent και το WTI υποχώρησαν σε επίπεδο contango την περασμένη εβδομάδα. Σε μια αγορά contango, οι άμεσες τιμές είναι χαμηλότερες από αυτές των επόμενων μηνών, σηματοδοτώντας επαρκή προσφορά.

Οι traders παρακολουθούν επίσης τη ζήτηση, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο η αμερικανική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση το 2024

Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ παραμένει στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος της Lipow Oil Associates, Αντριου Λιπόου είπε ότι τα μέλη θα επικεντρωθούν στην προσφορά και τη ζήτηση και όχι στη χρήση αργού ως όπλο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς, που διαρκεί επτά εβδομάδες.«Ορισμένες από τις χώρες ανησυχούν για την επέκταση του πολέμου σε μια περιφερειακή σύγκρουση», είπε ο Λίποου. «Θέλουν να δουν το πετρέλαιο τους να συνεχίσει να ρέει».

Ο αριθμός των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν από αμερικανικές εταιρείες αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes. Ο αριθμός εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου χρησιμεύει ως πρώιμος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής.

Τέλος, τα διυλιστήρια πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσουν την παραγωγή κατά 559.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) αυτή την εβδομάδα καθώς βγαίνουν από τη φθινοπωρινή προγραμματισμένη συντήρηση αφήνοντας μόνο 264.000 bpd δυναμικότητας εκτός λειτουργίας, δήλωσε τη Δευτέρα η ερευνητική εταιρεία IIR Energy.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities