Μόλις στο 1% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 η Bank of America, από 2,1% το 2023, πολύ κάτω από το μέσο όρο του 2% που αναμένουν οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, σε ξεχωριστή της ανάλυση για τις επενδυτικές θέσεις, συστήνει long στα 5ετή ελληνικά ομόλογα, έναντι των πορτογαλικών.

Η Bank of America βλέπει μια κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία το νέο έτος, με το ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται μόλις στο 1%. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ξένων αναλυτών εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και θα “τρέξει” με ρυθμό πέριξ του 2%, κάτι για το οποίο προφανώς η BofA διατηρεί πιο μετριοπαθή στάση.

Υποχωρούν τα ελληνικά ομόλογα με το «βλέμμα» στην Fitch

Το αγκάθι του πληθωρισμού

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, από το 4,2% που αναμένει η BofA φέτος, εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 2% το 2024, δηλαδή ακριβώς στο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ το 2025 αναμένει ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 1,7%.

Long στα 5ετή ελληνικά ομόλογα

Στο επενδυτικό μέτωπο, η Bank of America συστήνει long θέσεις στα 5ετή ελληνικά ομόλογα, έναντι των πορτογαλικών. Όπως αναφέρει, τα ελληνικά ομόλογα δικαιολογούν μια εποικοδομητική στάση, καθώς επωφελούνται από μια σειρά μακροοικονομικών και τεχνικών παραγόντων, ενώ δεν είναι σε μεγάλο βαθμό ευαίσθητα στους κινδύνους από τα υψηλά επιτόκια και τη διακοπή του PEPP το επόμενο έτος. Μάλιστα, εκτιμά ότι τα spreads 10ετών GGB να μειωθούν κατά 30 μ.β..

Γενικότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία, η BofA εκτιμά ότι κινδυνεύει να βιώσει το 2024 όπως και το 2019: μια οικονομία που χαρακτηρίζεται από χρόνια ανεπάρκεια συνολικής ζήτησης με ένα μείγμα πολιτικών που είναι πολύ περιοριστική τόσο από την άποψη της νομισματικής όσο και της δημοσιονομικής πολιτικής. Η Ευρώπη αποταμιεύει περισσότερα και επενδύει λιγότερα από ό,τι πριν από την πανδημία, αναφέρει η BofA. Ο αποπληθωρισμός είναι πλέον καλά και πραγματικά ορατός στα δεδομένα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δύσκολο να αποτυπωθεί κάτι άλλο εκτός από μια ανοδική τάση για τα επιτόκια του ευρώ, ειδικά με τις αγορές να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα για τα επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ πολύ υψηλότερα ακόμη και από την αισιόδοξη άποψη της ΕΚΤ για τα ουδέτερα επιτόκια που είναι κάπου γύρω στο 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές