Αλλαγές στις συνήθειες εκατομμυρίων αμερικανών, όπως ο εορτασμός της «Ημέρας των Ευχαριστιών»  προκαλεί το Ozempic, το φάρμακο – φαινόμενο που εγκρίθηκε το 2017 για τον διαβήτη, αλλά έγινε ευρέως γνωστό για τις επιδράσεις του στην απώλεια βάρους.

Το Ozempic και τα φάρμακα όπως αυτό μειώνουν ριζικά το πόσο θέλει ή μπορεί φυσικά να φάει κάποιος. Οι άνθρωποι αισθάνονται πιο χορτάτοι πιο γρήγορα και για πολλούς, οι λιγούρες εξαφανίζονται. Τα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσάρεστες γαστρεντερικές παρενέργειες: εμετό, διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία που κάποιοι συγκρίνουν με την πρωινή ναυτία και πόνο στο στομάχι.

Mondelez: Γιατί ο CEO της δεν ανησυχεί για την εξάπλωση του Ozempic

Ομως όλα αυτά μάλλον δεν συμβιβάζονται με την Ημέρα των Ευχαριστιών, μια γιορτή που είναι συνώνυμη με τα πλούσια, λουκούλεια οικογενειακά γεύματα στις ΗΠΑ.

H γιορτή είναι μια ημέρα ευγνωμοσύνης, συγκέντρωσης και απόλαυσης. Mια ευκαιρία να απολαύσετε άφθονο σπιτικό φαγητό με συγγενείς. Παλαιότερα, το πλούσιο γεύμα της «Ημέρας των Ευχαριστιών» ήταν μια απόλαυση χωρίς αναστολές. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και υπεύθυνη για αυτο είναι η ομάδα φαρμάκων στην οποία ανήκει και το Ozempic, τα οποία γνωρίζουν τεράστια απήχηση.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το φάρμακο για την απώλεια βάρους Wegovy μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα κατά 20% μεταξύ υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων με καρδιακές παθήσεις.

Τεράστια κέρδη για τη Novo Nordisk και την οικονομία της Δανίας

Η Novo Nordisk, η δανέζικη εταιρεία πίσω από το Wegovy και το Ozempic, ένα φάρμακο για τον διαβήτη που χρησιμοποιείται επίσης από ορισμένους ανθρώπους για την απώλεια βάρους, αποκομίζει τεράστια κέρδη και είναι πλέον υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, αναφέρουν οι New York Times.

Με τη ζήτηση για το Wegovy να ανεβαίνει ταχύτερα από ό,τι μπορεί να συμβαδίσει η προσφορά, η απογοήτευση είναι κοινή μεταξύ των δυνητικών ασθενών, καθώς και εκείνων που πρέπει να ανανεώσουν τις συνταγές τους ή να διακινδυνεύσουν να ξαναπάρουν βάρος. Οι θεραπείες διαβήτη που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους μπορούν να μειώσουν την επιθυμία των ανθρώπων να πίνουν αλκοόλ και την εμμονική σκέψη τους για το φαγητό. Τα φάρμακα ενέχουν επίσης σοβαρούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του υποσιτισμού και της γήρανσης του προσώπου.

Ενώ άλλες γιορτές απομακρύνουν τους ανθρώπους από το τραπέζι με θρησκευτικές λειτουργίες ή με τη χορήγηση δώρων, δεν υπάρχουν τέτοιοι περισπασμοί την Ημέρα των Ευχαριστιών, δήλωσε η ‘Ειμυ Μπέντλεϋ , ιστορικός τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Είναι πραγματικά μόνο το γεύμα», είπε. «Αυτό είναι, αυτή είναι η γιορτή».

Φάρμακα και παρενέργειες

Αυτή η πραγματικότητα έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους που παίρνουν Ozempic και παρόμοια φάρμακα σε μια δύσκολη κατάσταση καθώς αναρωτιούνται αν πρέπει να αρνηθούν τις μεγάλες μερίδες και να πουν στα μέλη της οικογένειάς τους ότι παίρνουν το φάρμακο ενώ άλλοι ανησυχούν μήπως προσκαλέσουν την κρίση.

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον Σκότ Χάγκαν, που μελετά την παχυσαρκία, δήλωσε ότι οι ασθενείς τον ρωτούν αν μπορούν να παραλείψουν δόσεις του Ozempic ή παρόμοιων φαρμάκων πριν από ένα γεγονός ,όπως η Ημέρα των Ευχαριστιών, με πλούσιο φαγητό. Τους συμβουλεύει να μην το κάνουν, για μερικούς λόγους: Για τα άτομα με διαβήτη, η παράλειψη μιας δόσης Ozempic και η κατανάλωση στη συνέχεια ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Και όταν οι άνθρωποι ξαναρχίζουν τις δόσεις τους, μπορεί να εμφανίσουν πιο έντονες παρενέργειες.

Εκείνοι που όντως σπρώχνουν την ταλαιπωρία του να τρώνε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που έχουν συνηθίσει ενώ παίρνουν το φάρμακο, μπορεί να εμφανίσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είπε. Μπορεί να αισθάνονται τόσο χορτάτοι που να πονάνε.

«Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολες διακοπές», δήλωσε ο Dr. Σκ.Χάγκαν .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή