Πέρσι τέτοια εποχή γνώριζε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οκταετούς ιστορίας της –και μια από τις μεγαλύτερες στο χώρο των νέων τεχνολογιών, μέσω ευρέως προσβάσιμων εφαρμογών- με τη μαζική κυκλοφορία του chatbot ChatGPT. Σήμερα βρίσκεται σε σημαντική σταυροδρόμι αφού με την απόλυση του συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της, Σαμ Άλτμαν, κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το μέλλον της.

Ήδη, περίπου 500 από τους 770 εργαζόμενους της OpenAI απειλούν να φύγουν άμεσα από την εταιρεία εάν δεν παραιτηθούν όλα τα εναπομείναντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με επιστολή που επικαλείται το Reuters. Τα εναπομείναντα μέλη του ΔΣ είναι αυτά που έδιωξαν τον Άλτμαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε μια κίνηση-σοκ για το χώρο.

Microsoft: Ανακοίνωσε την πρόσληψη του Σαμ Άλτμαν, πρώην επικεφαλής της OpenAI

Μετά από την αιφνιδιαστική απόλυσή του, ο συνιδρυτής και πρώην –πλέον- διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, εντάσσεται πλέον στη Microsoft (MSFT) ως επικεφαλής του τμήματος έρευνας της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη. Εκεί μπορεί να καταλήξουν πολλοί από τους πρώην, πλέον, συνεργάτες του στην OpenAI εάν πραγματοποιήσουν τις απειλές τους και δεν βρεθεί χρυσή τομή για την επιστροφή του Άλτμαν στην εταιρεία που ίδρυσε.

Ο πρώην πρόεδρος της OpenAI Γκρεγκ Μπρόκμαν και άλλοι συνάδελφοί του έκλεισαν από τώρα συμφωνία να μετακινηθούν στο νέο τμήμα της Microsoft, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα του λογισμικού, Σάτια Ναντέλα, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X όπου και ανακοίνωσε τις «μεταγραφές».

Δεν είναι τυχαίο ότι την απομάκρυνση του συνιδρυτή Άλτμαν από τη θέση του επικεφαλής από το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI ακολούθησαν προσπάθειες για την επαναφορά του στην εταιρεία, εν μέσω ανησυχιών ότι η αποχώρησή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική έξοδο κι άλλων στελεχών και να πλήξει επερχόμενη πώληση νέων μετοχών αξίας 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι λόγοι της σύγκρουσης

Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI φέρεται να έδιωξε τον Άλτμαν επειδή ελεγχόταν από στελέχη που ανησυχούσαν ότι η μεγάλη και ξαφνική επέκταση της εταιρείας ήταν εκτός ελέγχου, ίσως και επικίνδυνη, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Τα στελέχη αυτά συγκρούστηκαν με τους Άλτμαν και Μπρόκμαν, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η OpenAI έχει ανάγκη να επεκτείνει τις δραστηριότητες για να μην μείνει πίσω. Κάθε φορά που ένας χρήστης κάνει κάποια ερώτηση στο chatbot ChatGPT του OpenAI, απαιτείται μεγάλη και κοστοβόρα υπολογιστική ισχύς για τις απαντήσεις — τόσο πολύ που η εταιρεία δυσκολευόταν να ανταποκριθεί στην εκρηκτική ζήτηση από τους χρήστες, αναφέρεται. Η εταιρεία αναγκάστηκε να θέσει όρια στον αριθμό των φορών που οι χρήστες μπορούν να ρωτήσουν τα πιο ισχυρά μοντέλα AI της μέσα σε μια μέρα.

Από την άποψη του Altman, η συγκέντρωση περισσότερων χρημάτων και η εύρεση πρόσθετων πηγών εσόδων ήταν απαραίτητη. Ωστόσο, ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, με δεσμούς στο κίνημα του αποκαλούμενου αποτελεσματικού αλτρουισμού που ανησυχεί για τις επιπτώσεις από την τεχνητή νοημοσύνη, είδαν τις κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με τους κινδύνους που ενέχει η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη επικίνδυνες. Πολλοί από τους σκεπτικιστές αυτούς έχουν φανταστεί σενάρια στα οποία ένα ισχυρό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να πάρει τον έλεγχο οπλικών συστημάτων και να προσπαθήσει να εξαφανίσει τον ανθρώπινο πολιτισμό, ανέφερε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Πάντως δεν ανησυχούν σοβαρά για ένα τέτοιο σενάριο και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Άλτμαν, υποστήριξαν ότι τέτοιες ανησυχίες μπορούν να αντιμετωπιστούν και ότι τα πιθανά οφέλη από το ευρέως διαθέσιμο ΑΙ είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Microsoft, ο μεγάλος ρυθμιστής

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές λιγότερο από ένα χρόνο αφότου η OpenAI ξεκίνησε τον παγκόσμιο παροξυσμό της τεχνητής νοημοσύνης με την κυκλοφορία του chatbot ChatGPT. Η επιτυχία της τεχνολογίας έκανε τη Microsoft μεγάλο επενδυτή της OpenAI αγοράζοντας ποσοστό 49% έναντι 13 δις δολ. Επίσης στην εταιρεία έβαλαν χρήματα και άλλοι μεγάλοι επενδυτές.

Η Microsoft από την πλευρά της έσπευσε καθησυχάσει φόβους που δημιουργούνται για τυχόν προβλήματα στην OpenAI μετά την εκδίωξη Άλτμαν, αφού η ίδια έχει πολλά να χάσει από την επένδυσή της στην OpenAI εάν παρουσιαστούν προκλήσεις.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη συνεργασία μας με το OpenAI και έχουμε εμπιστοσύνη στον οδικό χάρτη προϊόντων μας, στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να καινοτομούμε με όλα όσα ανακοινώσαμε στο Microsoft Ignite και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες και τους συνεργάτες μας», έγραψε ο Ναντέλα σχετικά.

Ιστορικό σε «μεταγραφές» και ηχηρές αποχωρήσεις

Οι μεγάλες αυτές αλλαγές στην ηγεσία δεν είναι οι πρώτες στην OpenAI, η οποία ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί το 2015. Ο σημερινός διευθύνων της Tesla Ίλον Μασκ και συνιδρυτής της OpenAI Elon Musk αποχώρησε από την εταιρεία το 2020 έχοντας διατελέσει πρόεδρός της. Μαζί με αυτόν είχαν φύγει τότε κι άλλα στελέχη από την εταιρεία ιδρύοντας την ανταγωνίστρια Anthropic, η οποία υποστηρίζει ότι δίνει μεγαλύτερο βάρος στην ασφάλεια της χρήσης και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης