Όταν ο Σαμ Άλτμαν ίδρυσε την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI το 2015 μαζί με τον Ίλον Μασκ κι άλλους επενδυτές-υπέρμαχους της τεχνολογίας, κανείς δεν είχε στο μυαλό του τη σημερινή εξάπλωση που γνωρίζει αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία. Μπορεί ο Ίλον Μασκ να έφυγε από την εταιρεία το 2018 για να κυνηγήσει άλλα ενδιαφέροντά του, αλλά ο Άλτμαν το 2019 έγινε τελικά διευθύνων σύμβουλος σε αυτή -και το Νοέμβριο του 2022 παρουσίασε το ChatGPT το οποίο σαν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) έγινε διάσημη παντού, με εκατομμύρια καινούργιους χρήστες να την χρησιμοποιούν κάθε εβδομάδα.
OpenAI: Την επιστροφή του Άλτμαν ζητούν οι επενδυτές της εταιρείας
Το ChatGPT
Το ChatGPT ήταν και η μεγάλη επιτυχία της OpenAI που έκανε τελικά εταιρείες κολοσσούς όπως η Microsoft να επενδύσουν σε αυτή. Είναι ενδεικτικό ότι η Microsoft, η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, έχει σήμερα μεγάλο ποσοστό (49%) με επένδυση 13 δις δολ –και βασικό λόγο στα δρώμενα της OpenAI.
Ο μόλις 38 ετών Άλτμαν κατάφερε τελικά να γίνει γνωστός όχι μόνο σε τεχνολογικούς κύκλους αλλά σε όλο τον κόσμο αφού η τεχνολογία του χρησιμοποιείται από φοιτητές μέχρι εργαζόμενους σε επιχειρήσεις τόσο για προσωπικούς όσο και για επαγγελματικούς λόγους. Και η τεχνολογία αυτή υπόσχεται –με όλους τους κινδύνους- να αλλάξει τον κόσμο, από την εργασία μέχρι την υγειονομική περίθαλψη κι ακόμη παραπέρα.
Στην πορεία του έγινε μάλιστα και το πρόσωπο που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων για μεγαλύτερη εποπτεία της νέας αυτής τεχνολογίας, καταθέτοντας σχετικά στο κογκρέσο μαζί με άλλα στελέχη του χώρου.
«Άλτμαν-Μανία»
Ήταν η εμφάνισή του ενώπιον της ειδικής υποεπιτροπής της Γερουσίας για το ΑΙ που προκάλεσε το φαινόμενο που ονομάστηκε «Altman-mania». Οι γερουσιαστές φάνηκαν να ακούνε προσεκτικά κάθε του λέξη καθώς σε μια κίνηση -που δεν περίμεναν ίσως τότε πολλοί- ζήτησε εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης και παραδέχτηκε, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ότι «Αν αυτή η τεχνολογία (το ΑΙ) πάει στραβά, μπορεί να πάει πολύ στραβά».
Στους μεγάλους της τεχνολογίας
Η επιτυχία του στο χώρο είναι τέτοια που έχει φτάσει να αρχίσει να παρομοιάζεται με άλλους μεγάλους του τεχνολογικού χώρου, όπως ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta/Facebook/Instagram/WhatsApp και ο Στιβ Τζομπς της Apple. Όλοι τους μοιράζονται εκτός από την επιτυχία κι ένα άλλο κοινό: Εγκατέλειψαν τις σχολές τους για να ακολουθήσουν το δικό τους όνειρο στην ανάπτυξη τεχνολογίας, έγιναν στην πορεία κροίσοι από αυτή και ηγήθηκαν μερικών από τις πιο πετυχημένες εταιρείες στον κόσμο.
Τα ενδιαφέροντά του Άλτμαν δεν σταματούν στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο ίδιος δραστηριοποιήθηκε μεταξύ άλλων και επιπλέον σε νέες τεχνολογίες όπως το πρότζεκτ WorldCoin, το οποίο παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2022, με στόχο να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο το οποίο θα χρησιμοποιείται για την αναγνώριση της ψηφιακής ταυτότητας κάθε ατόμου ώστε να ξεχωρίζουν οι χρήστες από bot του διαδικτύου όπως ανέφερε σε αφιέρωμα στον Άλτμαν ο ιστότοπος Coingape.
Το WorldCoin υπόσχεται στο δικό του ιστότοπό του ότι θα γίνει «το μεγαλύτερο δίκτυο ψηφιακής ταυτότητας και οικονομικό δίκτυο στον κόσμο, παρέχοντας κυριότητα σε όλους. Το Worldcoin στοχεύει να παρέχει καθολική πρόσβαση στην παγκόσμια οικονομία ανεξάρτητα από τη χώρα ή το υπόβαθρο (κάθε χρήστη), δημιουργώντας ένα μέρος για να επωφεληθεί κάθε άνθρωπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης». Πρόκειται μεταξύ άλλων και για εφαρμογές σε κρυπτονομίσματα.
Μεγάλη προσωπική επιτυχία
Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις η καθαρή περιουσία του Sam Altman βρίσκεται μεταξύ 500 και 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεγάλο μέρος του πλούτου του προερχόταν από τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών του και από επενδύσεις σε άλλες εταιρείες. Όταν ρωτήθηκε για το εάν κερδίζει πολλά χρήματα μέσω του OpenAI, ο Άλτμαν είχε αναφέρει πληρωνόταν αρκετά για να έχει καλή ασφάλιση υγείας και πως εργάζεται στο OpenAI γιατί αγαπά τη δουλειά του.
Αναγνωρίσιμο πρόσωπο στον κλάδο ΑΙ
Ο Άλτμαν αναδείχτηκε στην πορεία σε εκπρόσωπο της στροφής του κλάδου της τεχνολογίας προς την AI. Όταν το OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο, το chatbot προσέλκυσε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες, εντυπωσιάζοντας τους ανθρώπους με τον τρόπο με τον οποίο απαντούσε σε ερωτήσεις, έγραφε ποίηση και συζητούσε σχεδόν οποιοδήποτε θέμα. Μετά την επιτυχία του chatbot ο ευρύτερος κλάδος της τεχνολογίας αγκάλιασε αυτό που ονομάζεται παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη – τεχνολογίες που μπορούν να δημιουργήσουν κείμενο, εικόνες και άλλα μέσα από μόνες τους.
Αποτέλεσμα μιας και πλέον δεκαετίας ανάπτυξης σε εταιρείες όπως η OpenAI και η Google, αυτές οι τεχνολογίες είναι έτοιμες να δημιουργήσουν τα πάντα, από προγράμματα email έως μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο έως ψηφιακούς εκπαιδευτές πάσης φύσεως, ανέφεραν σχετικά οι New York Times.
Η επιτυχία ήταν μεγάλη και η OpenAI βρέθηκε σε συνομιλίες για το κλείσιμο νέου γύρου χρηματοδότησης που θα αποτιμούσε την εταιρεία σε περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια —σχεδόν την τριπλάσια σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Τα παιδικά του χρόνια
Ο εβραϊκής καταγωγής Σαμ Άλτμαν είναι χορτοφάγος από την παιδική του ηλικία και μένει στο Σικάγο. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Σεντ Λούις του Μιζούρι με τη δερματολόγο μητέρα του. Αφού παρακολούθησε το John Burroughs School, μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 2005 για να σπουδάσει επιστήμη των υπολογιστών. Έφυγε όμως από αυτό μετά από ένα χρόνο για να κυνηγήσει τις φιλοδοξίες του.
Σε συνέντευξή του το 2016 ο Άλτμαν παραδέχτηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος και ανέφερε ότι το να έχει υπολογιστή από την παιδική του ηλικία τον βοήθησε να αναγνωρίσει τη σεξουαλικότητά του, όπως αναφέρει το Coingape.
Είναι επίσης γνωστός ως «Prepper», δίνοντας σημασία στην επιβίωση σε ακραίες συνθήκες. Σε μια από τις συνεντεύξεις του, είπε ότι διατηρεί σε αποθήκευση εργαλεία επιβίωσης όπως όπλα, χρυσό, ιωδιούχο κάλιο, αντιβιοτικά, μπαταρίες και μάσκες αερίων. Διαθέτει επίσης μεγάλη έκταση γης για να πετάξει εκεί αν χρειαστεί.
Latest News
Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την ΑΙ - Τι δείχνει έρευνα του ΔΝΤ
Τα οφέλη από τη χρήση της AI είναι ζητούμενο αν θα διαχυθούν σε όλη την οικονομία ή θα τροφοδοτήσουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google
Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι
Πρώτα βήματα εισαγωγής της Τεχνητής Νοημοσύνης στις σχολικές αίθουσες
Το Αi4edu είναι το πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν έξι οργανισμοί, από τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η AI «επηρέασε» πωλήσεις 60 δισ. δολαρίων κατά την φετινή Cyber Week
Ρεκόρ πωλήσεων ύψους 314,9 δισ. δολαρίων παγκοσμίως καταγράφηκαν τη φετινή Cyber Week - Το 70% των διαδικτυακών αγορών παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μέσω φορητών συσκευών
Ξηροκώστας (SAP): Τεκτονικές οι αλλαγές που φέρνει στην αγορά η AI
Ο CEO της SAP Hellas, Ανδρέας Ξηροκώστας, στο περιθώριο του ετήσιου «SAP Innovation Day 2024» επισήμανε επίσης «το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων πόρων» ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας
Μεγάλο deal στους ημιαγωγούς ΑΙ μεταξύ TSMC - Nvidia για το εργοστάσιο της Αριζόνα
Τι συζητούν TSMC - Nvidia για τους ημιαγωγούς Blackwell και το νέο εργοστάσιο του ταϊβανέζικου τεχνολογικού κολοσσού στην Αριζόνα