Αδύναμες αποδείχθηκαν εν τελεί οι στηρίξεις που είχε καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δεν κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 1.250 μονάδων, υποκύπτοντας στις πιέσεις της πλειονότητας των τίτλων του, την ώρα που η μετοχή της Εθνικής οδήγησε για μία ακόμη ημέρα την έκρηξη του τζίρου.

Η έκρηξη τζίρου στην Εθνική συνδέθηκε με το rebalancing από την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE Russell. Αν και δεν υπήρξε κάποια προσθήκη ή διαγραφή στους δείκτες στους οποίους συμμετέχουν οι ελληνικές μετοχές, ο οίκος αύξησε τη βαρύτητα στη μετοχή της Εθνικής  από 59,61% στο 81,61% λόγω της μείωσης του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Societe Generale: Πτώση της κερδοφορίας των εισηγμένων βλέπει για το 2024

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,51% στις 1.242,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.259,12 μονάδων ( +0,84%) και 1.242,02 μονάδων ( -0,53% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 380,21 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 72,48 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν  7,49 εκατ. τεμάχια αξίας 31,39 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,34% στις 3.034,91 μονάδες, ενώ στο -0,44% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.065,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,50% στις 1.050,39 μονάδες.

Μια συνεδρίαση μόνη της…

Αφού ξεπέρασε το πρώτο ημίωρο της σύγχυσης η αγορά, καθώς εν τέλει δεν ήταν διαθέσιμες προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Εθνικής που απέκτησαν οι ιδιώτες από την πρόσφατη διάθεση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η εστίαση μεταφέρθηκε στον τίτλο της Coca Cola, ο οποίος προσπάθησε να επανέλθει πάνω από τα 25 ευρώ, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης για πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών με στόχο να επιστραφούν έως και 400 εκατ. ευρώ στους μετόχους. Επίσης, η εστίαση ήταν και στον τίτλο του ΟΤΕ, καθώς με μία ημέρα καθυστέρηση, η διοίκηση επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διαπραγματεύσεις την Quantum Projects, για την πώληση της  θυγατρικής Telekom Romania Mobile.

Τρεις τίτλοι που ξεχώρισαν σήμερα, αλλά η Εθνική είχε την πρωτοκαθεδρία στον τζίρο, αφού ανέβασε τη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς κατά 287 εκατ. ευρώ, λόγω του rebalancing από την αύξηση της βαρύτητας της Εθνικής. Επίσης, η αυριανή συνεδρίαση αποκτά μεγάλη σημασία, καθώς αναμένονται κάποιες αναταράξεις στη μετοχή, η οποία σήμερα ανέβηκε στη ζώνη των 6,25 ευρώ, ένα επίπεδο που απέχει σχεδόν 18% από τα 5,33 ευρώ που διατέθηκε από το ΤΧΣ. Και όπως επισημαίνεται από αρκετούς εγχώριους αναλυτές, όσο περισσότερα αναχώματα υψωθούν πέριξ των 1.250 μονάδων, τόσο πιο εύκολα θα περάσει και η περίοδος αναταράξεων στην αγορά.

Αναταράξεις που υπήρξαν όμως και σήμερα, στο υπόλοιπο εμβαδόν του ταμπλό, καθώς όπως σχολίασε στον ot.gr χρηματιστηριακή πηγή, η αγορά χρειάζεται ρευστότητα και οι πιέσεις που βλέπουμε ενδεχομένως να έχουν να κάνουν με τις προσπάθειες αρκετών χαρτοφυλακίων να είναι σε ετοιμότητα κεφαλαίου ενόψει κάποιων αναταράξεων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Αν δούμε όμως τη μεγάλη εικόνα, ο Νοέμβριος μέχρι τώρα μόνο θετικός μπορεί να χαρακτηριστεί για την πλειονότητα των τίτλων, επομένως κάποιες κινήσεις ενθυλάκωσης κερδών είναι εύλογες.

Σε περίπτωση μεγάλων αναταράξεων, ο γενικός δείκτης θα πρέπει να κρατήσει τα επίπεδα των 1.211 μονάδων, ενώ η στήριξη του τραπεζικού είναι στις 1.005 μονάδες. Ο τραπεζικός σαφώς θα κάνει τη διαφορά, αλλά θα πρέπει να δείξει ότι τα τριψήφια επίπεδα αποτελούν παρελθόν, μετά και τις τελευταίες μεγάλες μετοχικές αλλαγές που υπήρξαν. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο FTSE 25 έχει στήριξη στις 2.989 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Autohellas σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και Jumbo. Η πτώση σε Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Quest, Cenergy και Τιτάν ξεπέρασε το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και Motor Oil, ενώ ήπια ανοδικά οι Μυτιληναιος, ΟΤΕ και Εθνική. Η Coca Cola σημείωσε κέρδη 3,71%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +4,79%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών