Μετά την ισχυρή άνοδο της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων το 2023, η Societe Generale δεν είναι τόσο θετική για τις επιδόσεις τους την επόμενη χρονιά, καθώς αναμένει να υπάρξει πτώση 3,48% στα κέρδη ανά μετοχή.

Η εκτίμηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το +8% που περιμένει η Goldman Sachs για τον EPS των ελληνικών εισηγμένων το 2024, αλλά και τη μηδενική ανάπτυξη που περιμένει η πλειονότητα των αναλυτών.

Goldman Sachs: Βλέπει αποδόσεις πάνω από 7% το 2024 στο Xρηματιστήριο Αθηνών 

Όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα της Societe Generale, πιο κοντά φαίνονται οι εκτιμήσεις για το δείκτη p/e στο ελληνικό χρηματιστηριακό σύμπαν, καθώς αναμένει ότι θα είναι στο 7,34x. Σε παρόμοια εκτίμηση προ ημερών η Goldman Sachs προέβλεψε ότι η αποτίμηση των μετοχών του ΧΑ, βάσει του πολλαπλασιαστή τιμής προς κέρδη, για το επόμενο δωδεκάμηνο θα είναι στο 6,8x, λίγο κάτω από την αποτίμηση του 7x, που θεωρεί δίκαιη.

Οι πρόσφατες εκτιμήσεις της GS

Η παγκόσμια σύνδεση μετοχών – ομολόγων

Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών διανύουν λίγες ισχυρές εβδομάδες τελευταία με τον MSCI World, τις ΗΠΑ (S&P 500), την Ιαπωνία (Nikkei) και την Ευρώπη (Stoxx 600) να σημειώνουν άνοδο περίπου 9% σε όρους δολαρίων ΗΠΑ από τις 27 Οκτωβρίου. Αρκετοί δείκτες, όπως ο MSCI World και ο S&P 500, έχουν μάλιστα ανακάμψει και ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο από τις αρχές του έτους. Και σύμφωνα με την Societe Generale, αυτό το πρόσφατο ράλι έχει ευρεία βάση και είναι πολύ διαφορετικό από το μεγαλύτερο μέρος του 2023.

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια και η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων ενίσχυσαν τους κλάδους που εξαρτώνται από την πορεία των τίτλων σταθερού εισοδήματος, αλλά αυτό δεν μεταφράστηκε σε σημαντικές απώλειες για τις μετοχές Value. Οι τομείς με υπεραπόδοση τον περασμένο μήνα περιλάμβαναν αυτούς της Τεχνολογίας, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, της Ακίνητης Περιουσίας και των Καταναλωτικών Αγαθών. Αυτό υποδηλώνει ότι η αγορά είναι πολύ σε μια διάθεση «ήπιας προσγείωσης» καθώς προσπαθεί να κλείσει μια αρκετά δύσκολη χρονιά.

Μια βασική συζήτηση είναι σε ποιο βαθμό οι αποτιμήσεις της αγοράς αντικατοπτρίζουν το τρέχον επίπεδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Η ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης απέσπασε την προσοχή για τις μετοχές Growth μεγαλύτερης διάρκειας φέτος, με αποτέλεσμα ένα απίστευτο κέρδος 50% για τις μετοχές τεχνολογίας παγκοσμίως. Αλλά όταν συγκρίνεται η κατανομή της κεφαλαιοποίησης της αγοράς του MSCI World σε ζώνες αποτίμησης (με βάση τα πολλαπλάσια P/E), η Societe Generale αντοπίζει μια πολύ μικρή διαφορά σε σύγκριση με το πού βρισκόταν η αγορά στο τέλος του 2021, όταν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στις ΗΠΑ ήταν πολύ χαμηλότερα.

Αν συγκρίνει κανείς την τρέχουσα κατανομή των αποτιμήσεων με τον μέσο όρο των τελευταίων 25 ετών (όταν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 3,5% και περιλάμβαναν επίσης τη φούσκα dot-com), οι αποτιμήσεις της παγκόσμιας αγοράς μετοχών ήταν πολύ φθηνότερες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών