Πάγωμα των δαπανών σε όλα τα ομοσπονδιακά υπουργεία επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας βαθαίνοντας την κρίση του προϋπολογισμού που συγκλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό μετά από μια απόφαση-βόμβα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία σταματά τις περισσότερες νέες εγκρίσεις δαπανών, ακολούθησε μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα που άνοιξε μια «τρύπα» 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της κυβέρνησης, αναφέρει το Reuters.

Γερμανία: Στον «αέρα» η πράσινη μετάβαση – Απόφαση σοκ του Συνταγματικού Δικαστηρίου

«Ελλειμμα 60 δισ.ευρώ»

Οι συνέπειες της δικαστικής απόφασης , με την οποία το ανώτατο δικαστήριο απαγόρευε την ανακατανομή 60 δισ.ευρώ , δεν είχαν εκτιμηθεί επαρκώς στην αρχή. Ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μια ανακοίνωση και μάλιστα με άμεση ισχύ: Το πάγωμα των δαπανών ισχύει για το σύνολο σχεδόν του προϋπολογισμού για το 2023, ανέφερε εξηγώντας ότι το δραστικό αυτό μέτρο ελήφθη λόγω «της ανάγκης αναθεώρησης της συνολικής δημοσιονομικής κατάστασης για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό».

Σε επιστολή του προς όλα τα υπουργεία, ο υφυπουργός Β. Γκάτζερ δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών παγώνει τις δαπάνες «προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω προκαταβολικές επιβαρύνσεις στα μελλοντικά οικονομικά έτη».

Πάντως, «το βήμα αυτό δεν επηρεάζει τις οικονομικές δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί», δήλωσε τη Δευτέρα στη δημόσια τηλεόραση ο Κέβιν Κούνερτ, γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να κατανοήσει τις πλήρεις επιπτώσεις της δικαστικής απόφασης της περασμένης εβδομάδας, οι νομοθέτες της επιτροπής προϋπολογισμού της Bundestag πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης δημόσια ακρόαση με νομικούς εμπειρογνώμονες για να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις.

Αν και το δημοσιονομικό κενό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ,  μετά τη δικαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας εκτείνεται θεωρητικά σε πολλά χρόνια, στην πράξη οι επιπτώσεις θα είναι πιο άμεσες, δήλωσε ο Τ. Μπάτνερ , καθηγητής του Πανεπιστημίου του Erlangen της Νυρεμβέργης  σε γραπτή δήλωσή του προς το κοινοβούλιο πριν από την ακρόαση της Τρίτης .«Υπάρχει ανάγκη για εξυγίανση στον προγραμματισμό του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος ύψους 52 δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε.

Πράσινη μετάβαση και ενεργειακό κόστος

Η αδυναμία της κυβέρνησης να βρει τα χρήματα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τη σαρωτική ατζέντα της για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη θωράκιση της γερμανικής βιομηχανίας από το υψηλό ενεργειακό κόστος οδηγεί σε αυξανόμενες εκκλήσεις, ιδίως από την πολιτική αριστερά, προς την κυβέρνηση να αναστείλει το φρένο του χρέους κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Κατά την άποψή μου, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την εφαρμογή του κανόνα εξαίρεσης για το 2024 – ενδεχομένως και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος του SPD στην Μπούντεσταγκ,  Ρ. Μίτζενιχ στο γερμανικό περιοδικό Stern.

Ωστόσο, τα μέλη του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), που συμμετέχει στον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις για αναστολή του φρένου χρέους.

Η ετυμηγορία του συνταγματικού δικαστηρίου στις 15 Νοεμβρίου ήταν μια πολιτική βόμβα για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την ομοσπονδιακή κυβέρνησή του. Αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακατανείμει 60 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 για να αντιμετωπίσει αντ’ αυτού την κλιματική αλλαγή.

Το «φρένο χρέους» της Γερμανίας κατοχυρώθηκε στο σύνταγμα το 2009, μετά την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση, για να διασφαλιστεί ότι το χρέος της χώρας σε σχέση με το ΑΕΠ δεν θα υπερβεί τα όρια που έχει επιβάλει η ΕΕ.

Περιορίζει το νέο χρέος στο 0,35% του ονομαστικού ΑΕΠ ετησίως για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το περιορίζει επίσης και για τα περιφερειακά κρατίδια της Γερμανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»