Στην πώληση ποσοστού 1 δισ. δολαρίων στη Monte Paschi di Siena μέσα σε λίγες ώρες προχώρησε η πρωθυπουργός Μελόνι στην Ιταλία.

Ιταλία: Η Μελόνι «τορπιλίζει» εκ νέου τη μεταρρύθμιση του ESM

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε το σαββατοκύριακο σε συνεργασία με τους συμβούλους UBS και Jefferies να διαθέσει προς πώληση με διαδικασίες εξπρές μερίδια στην παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο.

Καταλυτικό ρόλο, όπως ανέφεραν στο Bloomberg πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση έπαιξε η βελτίωση του spread ανάμεσα στα 10ετή ιταλικά και γερμανικά ομόλογα, μετά και την αναβάθμιση των προοπτικών από την Moody’s.

Αρκετές κυβερνήσεις στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να εκποιήσουν ποσοστό της Monti di Peschi. Η τράπεζα διασώθηκε για πρώτη φορά το 2009, ενώ την επόμενη δεκαετία έδωσε μάχη να επιστρέψει σε σταθερή κερδοφορία.

Η ΕΕ επέτρεψε στην Ιταλία να εθνικοποιήσει το Paschi, που εδρεύει στη Σιένα της Τοσκάνης, το 2017, υπό τον όρο ότι θα ιδιωτικοποιηθεί εκ νέου με αρχική προθεσμία το 2021.

Ο προκάτοχος της Μελόνι, Mario Draghi, ζήτησε από την ΕΕ να παρατείνει μια προθεσμία για την πώληση του ελέγχου των μετοχών του κράτους στο μέσα του 2024.

Η πώληση επιτρέπει στην κυβέρνηση Μελόνι να μειώσει άμεσα το ιταλικό χρέος κατά 920 εκατομμύρια ευρώ (1 δισεκατομμύριο δολάρια) και έρχεται λίγες ώρες πριν από την αξιολόγηση της Κομισιόν στον εθνικό προϋπολογισμό για το 2024.

Πενταπλάσια ζήτηση

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας προσέφερε μερίδιο 20% το βράδυ της Δευτέρας. Η ζήτηση αποδείχθηκε ότι ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη, ωθώντας την κυβέρνηση να αυξήσει το μερίδιο στο 25%.

Η Ιταλία πούλησε 314,9 εκατομμύρια μετοχές για 2,92 ευρώ το τεμάχιο, με έκπτωση 5% στην τιμή κλεισίματος της Δευτέρας.

Μετά την πώληση, το μερίδιο του κρατικού δημοσίου στην Paschi μειώθηκε από 64% σε 39%, γεγονός που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός τρίτου ιταλικού τραπεζικού ομίλου, όπως σχεδιάζει η Μελόνι.

Μια μικρότερη κρατική συμμετοχή θα μπορούσε να διευκολύνει μια συμφωνία συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή