Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανέστειλε επ’ αόριστον την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2024, καθώς επιδεινώνεται η συνταγματική κρίση σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι βουλευτές που εκπροσωπούν τα τρία κόμματα του συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς δήλωσαν ότι η ψηφοφορία της Πέμπτης για την έγκριση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους ακυρώθηκε αφού το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απεφάνθη την περασμένη εβδομάδα ότι τα σχέδια της κυβέρνησης να μεταφέρουν 60 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο για το κλίμα παραβαίνουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

«Το [δικαστήριο] μας παρουσίασε μεγάλες προκλήσεις», ανέφεραν σε κοινή δήλωση οι βουλευτές, οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή προϋπολογισμού της Bundestag. «Θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτό με προσοχή και να καταρτίσουμε έναν προϋπολογισμό που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα επιχειρήματα της απόφασης».

Γερμανία: Κυβερνητική εντολή για πάγωμα των δαπανών

Σε μια απόφαση που έχει επιπτώσεις σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ άλλων δεσμεύσεων δαπανών, το συνταγματικό δικαστήριο είπε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης απέτυχαν να συμμορφωθούν με το φρένο χρέους της χώρας, ένα μέτρο που δημιουργήθηκε για τον περιορισμό των ελλειμμάτων στο 0,35% του ΑΕΠ.

Επικαλούμενοι την πίεση από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το κόμμα της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές είπαν ότι η δημοσιονομική κρίση θα πρέπει τώρα να συζητηθεί πλήρως από τους βουλευτές.

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, καθώς η Bundestag κλείνει στις 15 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δυσκολευτεί να προχωρήσει σε ψηφοφορία φέτος – ακόμα κι αν εξασφαλίσει μια έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Εάν δεν συμφωνηθεί ένας προϋπολογισμός, θα υπάρξουν αυτόματοι περιορισμοί στις δαπάνες σε όλα τα τμήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την 1η Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως ότου οριστικοποιηθεί ένας προϋπολογισμός.

Η απόφαση

Την περασμένη Τετάρτη, δικαστές που εδρεύουν στην Καρλσρούη ακύρωσαν τα σχέδια της κυβέρνησης να μεταφέρει 60 δισεκατομμύρια ευρώ των κεφαλαίων που προορίζονται για την πανδημία στο Ταμείο της για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF). Το KTF είναι ένα κεντρικό έργο του συνασπισμού Σολτς και είναι απαραίτητο για τα κυβερνητικά σχέδια για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα της γερμανικής οικονομίας.

Αν και αρχικά η κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, οι διαβεβαιώσεις άρχισαν να διαψεύδονται αυτήν την εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, του κόμματος των Πρασίνων, προειδοποίησε ότι ένα ταμείο 200 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας θα μπορούσε επίσης να κριθεί αντισυνταγματικό .

Την επόμενη μέρα, το υπουργείο Οικονομικών του Κρίστιαν Λίντνερ, των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών, έγραψε σε όλα τα κυβερνητικά τμήματα διατάσσοντας άμεσο πάγωμα όλων των νέων, αδέσμευτων σχεδίων δαπανών.

Κατηγορίες

Το CDU κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προκάλεσε την εσωτερική κρίση, συμφωνώντας για «εκτός ισολογισμού» χρηματοδότηση εκτός των κανόνων δημοσιονομικού σχεδιασμού. Κατηγόρησε επίσης τον συνασπισμό ότι χρησιμοποιεί την πλειοψηφία του στη Bundestag για να επισπεύσει τα μέτρα χωρίς την κατάλληλη συμφωνία.

«Το Zeitenwende . . . μόλις έγινε πραγματικότητα για εσάς», είπε στην κυβέρνηση ο ηγέτης του CDU, Φρίντριχ Μερτς, την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στο γεωπολιτικό «σημείο καμπής» που συχνά αναφέρεται από τον Σολτς  ως δικαιολογία για μεγάλα, μετασχηματιστικά ποσά νέων δαπανών, συμπεριλαμβανομένων δισεκατομμυρίων ευρώ βοήθειας για Ουκρανία. «Όλα δεν είναι πλέον δυνατά», είπε ο Μερτς.

Το CDU υποστηρίζει τις περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και τα επιδόματα για την κάλυψη του κόστους της μεταρρύθμισης του γερμανικού στρατού και τη συνέχιση των επιδοτήσεων για τη βιομηχανία.

Σύμφωνα με τους FT, ένας τρόπος για να προχωρήσει η κυβέρνηση θα ήταν να ψηφίσει η Bundestag για να κηρύξει επιτρεπτές δαπάνες εκτός του φρένου χρέους σε σχέση με μια έκτακτη ανάγκη, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επιτρέπονται τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή