Μεγαλύτερη υποχώρηση από το αναμένο σημείωσαν οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο πιθανότατα δεν αλλάζει την άποψη ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνεται σταδιακά, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση στην οικονομία.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 24.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 209.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Νοεμβρίου. Η μείωση αυτή υπερθεμάτισε το άλμα της προηγούμενης εβδομάδας, το οποίο είχε ανεβάσει τις αιτήσεις σε υψηλό τριών μηνών. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 226.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ  οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούσαν ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας «παρέμειναν σφιχτές», σημείωσαν ωστόσο ότι  «είχαν χαλαρώσει από τις αρχές του έτους, εν μέρει ως αποτέλεσμα των πρόσφατων αυξήσεων της προσφοράς εργασίας».

Αν και η εβδομαδιαία έκθεση για τις αιτήσεις ανεργίας από το Υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη έδειξε επίσης ότι οι αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν για πρώτη φορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου, παρέμειναν κοντά στα υψηλά επίπεδα για φέτος. Η μείωση τόσο των αρχικών όσο και των συνεχιζόμενων αιτήσεων αντανακλά πιθανότατα τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που εξομαλύνουν τις εποχικές διακυμάνσεις από τα δεδομένα.

Η επιβράδυνση της ζήτησης εργασίας και η υποχώρηση του πληθωρισμού έχουν οδηγήσει τους οικονομολόγους και τις χρηματοπιστωτικές αγορές στο συμπέρασμα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων στον τρέχοντα κύκλο.

«Κοιτάζοντας πέρα από τον εποχικό θόρυβο, πιστεύουμε ότι τα στοιχεία για τις απαιτήσεις συνάδουν με μια αγορά εργασίας που είναι αρκετά χαλαρή για να κρατήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων μακριά από το τραπέζι, αλλά πολύ ισχυρή για να κάνει τις μειώσεις των επιτοκίων μια σκέψη οποιαδήποτε στιγμή σύντομα», επισημαίνει η επικεφαλής οικονομολόγος στην Oxford Economics, Νάνσι Βάντεν Χούντεν.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν μείωση των επιτοκίων στα μέσα του 2024, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν πρόωρη μια μείωση των επιτοκίων.

Επιβράδυνση της αγοράς εργασίας

Οι αιτήσεις αυξήθηκαν οριακά μεταξύ των εβδομάδων έρευνας του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Η οικονομία δημιούργησε 150.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο.

Αν και η αγορά εργασίας επιβραδύνεται σταθερά, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετριοπάθεια διευρύνεται. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bank of America, η ανάλυση εσωτερικών δεδομένων έδειξε αύξηση των «μισθολογικών διαταραχών» κατά το 2023, που συνάδει με την αύξηση της ανεργίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ