Μειώθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σήμα πώς οι απολύσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα παρόλο που η ακόμα ισχυρή αγορά εργασίας δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 3.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 217.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 4 Νοεμβρίου από 220.000 που αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει οι αιτήσεις θα ανέλθουν σε 218.000.

ΗΠΑ: Δυσβάσταχτη πλέον η αγορά κατοικίας για τους Αμερικανούς

O αριθμός όλων όσοι έλαβαν επιδόματα μετά από την πρώτη εβδομάδα ενίσχυσης, που θεωρείται δείκτης που δίνει εικόνα για τις προσλήψεις, αυξήθηκε για έβδομη συνεχή εβδομάδα στα 1,834 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 28 Οκτωβρίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση των συνεχιζόμενων απαιτήσεων αντανακλά τις δυσκολίες προσαρμογής των δεδομένων στις εποχιακές διακυμάνσεις.

Άλλοι, ωστόσο, λένε ότι η εμμονή της πρόσφατης αύξησης δείχνει ότι ενώ οι νέες απολύσεις παραμένουν υποτονικές, όσοι είναι άνεργοι αντιμετωπίζουν δυσκολότερο χρόνο να βρουν νέα δουλειά. Αυτό  συνάδει με τα πιο πρόσφατα στοιχεία προσλήψεων που δείχνουν ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνεται.

H Fed και η αγορά εργασίας

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι ο ρυθμός προσλήψεων επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο και η ανεργία αυξήθηκε, αν και στο 3,9%  παραμένει ιστορικά χαμηλή. Μια ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι υπήρχαν 1,5 θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο τον Σεπτέμβριο, από περίπου 2 προς 1 όταν η αγορά εργασίας ήταν η πιο σφιχτή πέρυσι.

Τα στοιχεία ενισχύουν την εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή προς το παρόν, είπαν οικονομολόγοι.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού.

Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50% για να ανακόψει τον πληθωρισμό που πέρυσι ξεπέρασε το 7% με το μέτρο που προτιμούσε. Έκτοτε μειώθηκε στο 3,4%, αλλά σημείωσε μικρή περαιτέρω πτωτική πρόοδο τους τελευταίους μήνες, αν και ορισμένα υποκείμενα μέτρα συνέχισαν να μειώνονται.

Η Fed συνεδριάζει ξανά φέτος, στα μέσα Δεκεμβρίου, και οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων αντικατοπτρίζουν μια πιθανότητα μικρότερη από 10% ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αυξήσουν τα επιτόκια τότε, σύμφωνα με το εργαλείο Fed Watch του Ομίλου CME. Πράγματι, οι αγορές επιτοκίων δεν προβλέπουν άλλες αυξήσεις, με τις μειώσεις να πραγματοποιούνται έως το καλοκαίρι του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ