Aντιμέτωπες με πρόστιμα, που μπορεί να φτάσουν το 5% των ημερήσιων μέσων εσόδων τους, βρίσκονται 20 ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς η ΕΚΤ διαπιστώνει ελλείψεις στην διαχείριση του κινδύνου που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Για μια τράπεζα με ετήσια έσοδα 10 δισ. ευρώ, για παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε ημερήσια πρόστιμα ύψους έως και 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει διαφορετικές προθεσμίες στις τράπεζες, πχ τέλος Μαρτίου, για να διευθετήσουν τα ζητήματα που εντόπισε και καθώς η υπομονή της εξαντλείται, όπως αναφέρουν οι πηγές, κλιμακώνει την πίεση με την απειλή των περιοδικών χρηματικών ποινών. Η σοβαρότητα των ελλείψεων που παρατηρεί ποικίλλει από τράπεζα σε τράπεζα και είναι απίθανο να πληγούν όλες από κυρώσεις, ανέφεραν οι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Στουρνάρας: Χρειάζεται ενίσχυση των επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή

Οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που απορρέουν από την κλιματική κρίση βρίσκεται εδώ και καιρό στην ατζέντα της ΕΚΤ. Τον Σεπτέμβριο αναλυτές της έδωσαν στη δημοσιότητα μελέτες που έχουν εκπονήσει και στις οποίες αναδεικνύεται ότι η κεντρική τράπεζα και οι αξιωματούχοι της είναι αντιμέτωπου με τρεις προκλήσεις που θα δυσχαιρένουν την αξιολόγηση της οικονομίας της ευρωζώνης και τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής. Η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ενεργειακή μετάβαση είναι πιθανόν να επηρεάσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές (δυνητική παραγωγή) της ευρωζώνης τις  επόμενες δεκαετίες, όπως προειδοποίησε ο ανώτερος οικονομολόγος της ΕΚΤ,Μάιλς Πάρκερ. Επισημαίνει ότι αυτή η μεταβλητή αποτελεί βασικό στοιχείο για τις τριμηνιαίες προβολές, οι οποίες καθορίζουν και τις αποφάσεις για τα επιτόκια.

«Η μη μετριασμένη κλιματική αλλαγή είναι σημαντικά χειρότερη για τη δυνητική παραγωγή μακροπρόθεσμα από τον αντίκτυπο της μετάβασης στον καθαρό μηδενικό άνθρακα», γράφει ο Πάρκερ, ο οποίος ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η μετάβαση αυτή καθ’ εαυτή μπορεί επίσης να μειώσει τη δυνητική παραγωγή, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα.

Οι επιπτώσεις εκτείνονται πέρα ​​από την καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου κατά τη διάρκεια ακραίων γεγονότων και περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις στην προσφορά εργασίας και την τεχνολογική πρόοδο.

Στην διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και την δράση των κεντρικών τραπεζών αναφέθηκε χθες στην ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στο συνέδριο «The Seventh Sustainability Summit for SE Europe and the Mediterranean». Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν και έχουν ήδη αναλάβει ενεργό δράση, εξήγησε ο διοικητής, «στη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και τη βιωσιμότητα και στη στήριξη της μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη οικονομία – πάντα βέβαια εντός των ορίων της εντολής μας και προς όφελος των κοινωνιών.

»Και αυτό γιατί οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα αποτελούν πηγή αστάθειας και ευπάθειας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και να δημιουργήσουν κλυδωνισμούς στη σταθερότητα των τιμών. Έτσι, οι κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να προλαμβάνουν κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών και, μαζί με τις εποπτικές αρχές, να διασφαλίζουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό σε αυτούς τους κινδύνους».

Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ-

Η ΕΚΤ έχει εντοπίσει ότι οι τράπεζες δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων από τα ακραία καιρικά   ή για τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο οι πελάτες τους, οι οποίοι με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Σεπτέμβριο, ο κορυφαίος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας για την εποπτεία δήλωσε ότι οι κυρώσεις γίνονται όλο και περισσότερο προτιμώμενο εργαλείο για την επιβολή της συμμόρφωσης σε ορισμένους τομείς, αναφερόμενος σε τέτοια μέτρα ως «σφυρί» που θα «πέσει» στις τράπεζες.

Τα πρόστιμα από την ΕΚΤ θα αυξάνονται καθημερινά και μπορεί να φτάσουν το 5% των ημερήσιων μέσων εσόδων τους. Για μια τράπεζα με ετήσια έσοδα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε ημερήσια πρόστιμα ύψους έως και 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνουν τις πιέσεις προς τον χρηματοπιστωτικό κλάδο προκειμένου να βελτιώσει τον χειρισμό των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών κινδύνων. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δήλωσε ότι αναθεωρεί το πλαίσιο που καθορίζει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του κλάδου, ώστε να ενσωματώσει καλύτερα τα κριτήρια ESG.

Η ΕΚΤ, η οποία εκτός από την νομισματική πολιτική είναι αρμόδια για την εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, έχει στη φαρέτρα της μια σειρά από εργαλεία , όπως είναι η επιβολή προστίμων, που μπορεί να έχουν διάρκεια έως και έξι μήνες, εάν μια τράπεζα δεν αντιμετωπίσει κατάλληλα την αρχική παράβαση, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της EKT.

Εποπτεύει άμεσα τις 109 πιο συστημικά σημαντικές τράπεζες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων έξι στην Ιρλανδία – AIB, Bank of Ireland, Ulster Bank, Barclays Bank Ireland, Citibank Holdings Ireland και Bank of America Europe. Οι εθνικές αρχές αναλαμβάνουν την καθημερινή εποπτεία των μικρότερων τράπεζες.

Πρόσφατα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φρανκ Έλντερσον τόνισε σε ομιλία του ότι «ορισμένες τράπεζες δεν έχουν είναι συνεπείς» με την ενδιάμεση προθεσμία που είχε οριστεί για τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Ανέφερε το παράδειγμα των τραπεζών που δεν έχουν ακόμη αξιολογήσει ουσιαστικά τις επιπτώσεις του κλιματικού και περιβαλλοντικού κινδύνου στα χαρτοφυλάκιά τους, τον οποίο χαρακτήρισε ως «το βασικό σημείο εκκίνησης για τη διαχείριση κάθε είδους κινδύνου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,8%, αλλά πλέον γίνεται αισθητή η ύφεση
Διεθνή |

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

«Καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή» λέει εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή όπου πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ύφεση.