
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να έχουν κάνει αρκετά για να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις είπε ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, Τιφ Μάκλεμ, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς και των οικονομολόγων ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στο ζενίθ.
Στην πρώτη του ομιλία από τότε που άφησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού τον Οκτώβριο, ο Μάκλεμ εξήγησε ότι η οικονομία αναμένεται να παραμείνει αδύναμη για τα επόμενα τρίμηνα και ως εκ τούτου «αναμένεται περισσότερη καθοδική πίεση στον πληθωρισμό».
Καναδάς: Απρόσμενη υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων τον Οκτώβριο
«Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής λειτουργεί και τα επιτόκια πλέον είναι αρκετά περιοριστικά ώστε να επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια «εάν ο υψηλός πληθωρισμός επιμείνει».
Οι δηλώσεις του Μάκλεμ έγιναν μία ημέρα μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στον Καναδά αυξήθηκε κατά 3,1% τον Οκτώβριο, με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο. Ένας βασικός δείκτης για τις υποκείμενες πιέσεις που παρακολουθούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιβραδύνθηκε επίσης κάτω από το 3%.
Τα σχόλιά του υποδηλώνουν ότι η Τράπεζα του Καναδά αισθάνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται τους επόμενους μήνες καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, επιτρέποντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά στο 5%. Οι αξιωματούχοι καθορίζουν τα επόμενα επιτόκια σε δύο εβδομάδες και οι αγορές και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει τη χαλάρωση μέχρι τα μέσα του 2024.
«Η οικονομία πλησιάζει στην ισορροπία» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Το βλέμμα στις προσδοκίες και στους μισθούς
Με τη σταθεροποίηση της συμπεριφοράς διαμόρφωσης των τιμών και την επιστροφή της οικονομίας στην ισορροπία, η αύξηση των μισθών και οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν πρωταρχικές ανησυχίες.
«Θέλουμε να δούμε τις προσδοκίες να μειώνονται για να είμαστε σίγουροι ότι οδεύουμε πίσω στον στόχο μας του 2%» σημείωσε. «Με τον υψηλότερο πληθωρισμό τα τελευταία δύο χρόνια, βλέπουμε περισσότερες απεργίες, καθώς εργοδότες και εργαζόμενοι αγωνίζονται να συμβιβάσουν το αυξανόμενο κόστος από κάθε πλευρά».
Με την οικονομία να παρουσιάζει ήδη σημάδια στασιμότητας, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η αύξηση των μισθών και των προσδοκιών θα ομαλοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Τον περασμένο μήνα, η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε στο 5%, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 5,7%,.
«Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μια οδυνηρή υπενθύμιση του πόσο πολύ ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες» κατέληξε.«Είναι ο κοινός μας εχθρός. Θέλουμε να δούμε τον υψηλό πληθωρισμό να ηττάται».


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια