Χαμηλότερα του αναμενόμενου υποχώρησε ο πληθωρισμός στον Καναδά τον Οκτώβριο, καθώς διαμορφώθηκε σε 3,1% σε ετήσια βάση, ενώ ο δομικός πληθωρισμός κατήλθε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο χρόνων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, δίνοντα σήμα για την ολοκλήρωση του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε στο 3,2% από 3,8% τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση, η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, συμφωνώντας με τις προβλέψεις. Η Τράπεζα του Καναδά (BoC) στοχεύει σε ετήσιο πληθωρισμό 2%.

Καναδάς: Σε υψηλό 22 ετών τα επιτόκια

Η επιβράδυνση του γενικού πληθωρισμού  αναμένεται να ενισχύσει τα στοιχήματα των επενδυτών για την στάση της κεντρικής τράπεζας του Καναδά, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια από το 5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 χρόνων, το πρώτο εξάμηνο του 2024.

«Αυτό είναι ακριβώς το είδος της προόδου που οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας περίμεναν να δουν», τονίζει στο Reuters ο επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στον όμιλο Desjardins, Ρόις Μέντεζ. «Αν η πόρτα δεν ήταν ήδη κλειστή για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, τώρα θα πρέπει να είναι».

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της επισημαίνοντας ωστόσο ότι παραμένει έτοιμη να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια, αν χρειαστεί. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της BoC ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο 3,5% μέχρι τα μέσα του 2024, προτού μειωθεί στο στόχο του 2% στα τέλη του 2025.

Το καναδικό δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,2% στο 1,37 , ή 72,99 αμερικανικά σεντς.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τροφίμων και ενέργειας, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,4% έναντι αύξησης 3,2% τον Σεπτέμβριο.

Ενώ ο πληθωρισμός των αγαθών επιβραδύνθηκε στο 1,6% τον Οκτώβριο, οι τιμές των υπηρεσιών επιταχύνθηκαν κατά 4,6%, τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο.

Η επόμενη απόφαση της BoC  είναι προγραμματισμένη στις 6 Δεκεμβρίου, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, τα οποία αναμένεται να δείξουν ότι η καναδική οικονομία διολίσθησε σε ρηχή ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή