Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ισλανδίας, θα είχαν, ενδεχομένως, προχωρήσει σε μία ακόμα επιθετική αύξηση των επιτοκίων, αν δεν υπήρχε η απειλή μιας ηφαιστειακής έκρηξης, υποστήριξε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Asgeir Jonsson.

Σε συνέντευξή του, μετά την απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει το κόστος δανεισμού αμετάβλητο στο 9,25% ο Jonsson υπογράμμισε ότι η νησιωτική οικονομία θα πρέπει να ψυχρανθεί περαιτέρω, παρά την άνευ προηγουμένου αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 850 μονάδες σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια.

Έτοιμο να εκραγεί το ηφαίστειο στην Ισλανδία

Τα σχόλια του Jonsson προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες αφού η επιτροπή νομισματικής πολιτικής ανέφερε «την αβεβαιότητα σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της σεισμικής δραστηριότητας».

Η έκρηξη του ηφαιστείου

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικείμενη έκρηξη στη χερσόνησο του Ρέικιανες κοντά στην πρωτεύουσα θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις: θα μπορούσε να πλήξει τις κύριες εξαγωγές της Ισλανδίας και τον τουρισμό, και παράλληλα να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό μέσω περισσότερων δημοσιονομικών δαπανών και αυξημένης ανάγκης για στέγαση για τους εκτοπισμένους κατοίκους της πόλης Grindavik.

Το 2010, η Ισλανδία βίωσε ένα παρόμοιο σενάριο όταν εξερράγη το ηφαίστειο Eyjafjallajokull, δημιουργώντας ένα σωρό τέφρας τόσο τεράστιο που διέκοψε την εναέρια κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη για εβδομάδες. Ωστόσο, αυτή τη φορά υπάρχει μικρότερος κίνδυνος παρόμοιας έκρηξης.

Η ισλανδική κορώνα αντέδρασε στην αβεβαιότητα χάνοντας 4,2% της αξίας της έναντι του ευρώ από τότε που ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα στις 25 Οκτωβρίου. Μετά την εκκένωση του Grindavik, η κεντρική τράπεζα παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο αγοράζοντας 2,8 δισεκατομμύρια κορώνες (19,8 εκατομμύρια δολάρια) στις 13 Νοεμβρίου.

Ο Jonsson είπε ότι η κεντρική τράπεζα έχει «τεράστια» συναλλαγματικά αποθέματα και είναι σε θέση να «παρέχει ρευστότητα» εάν χρειαστεί. Ακόμα κι έτσι, «δεν υπερασπίζεται το νόμισμα αυτό καθαυτό» και η αξία της κορώνας «πρέπει να αντανακλά το εξωτερικό εμπόριο και άλλα θεμελιώδη στοιχεία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή