Με τους ηφαιστειολόγους να μην αποκλείουν έκρηξη του ηφαιστείου που έχει προκαλέσει χιλιάδες σεισμούς στην Ισλανδία, οι αρχές ετοιμάζονται να σκάψουν μια γιγάντια τάφρο που θα προστατεύσει από τη λάβα τη μονάδα γεωθερμικής ενέργειας που τροφοδοτεί όλη τη χώρα.

Η σεισμική δραστηριότητα και η υπόγεια ροή λάβας έχουν ενισχυθεί στο ηφαίστειο Φαγκράνταλσφιαλ κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, με αποτέλεσμα να δοθεί εντελή εκκένωσης 4.000 ανθρώπων από το ψαροχώρι του Γκρίνταβικ.

Η Ισλανδία προετοιμάζεται για ηφαιστειακή έκρηξη

Η πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης παραμένει υψηλός παρά την ύφεση της σεισμικής δραστηριότητας, ανέφερε την Τρίτη το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ισλανδίας.

Από τα μεσάνυχτα έως το μεσημέρι της Τρίτης καταγράφηκαν σχεδόν 800 δονήσεις, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο διήμερο.

«Η μείωση της σεισμικής δραστηριότητας συνήθως προηγείται της έκρηξης επειδή [η λάβα] έχει φτάσει τόσο κοντά στην επιφάνεια ώστε δεν μπορεί να συσσωρεύσει αρκετή τάση για μεγάλους σεισμούς» εξήγησε η Ρίκε Πέντερσεν, επικεφαλής του Σκανδιναβικού Κέντρου Ηφαιστειολογίας στο Ρέικιαβικ.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν ένα μεγάλο κανάλι γύρω από το γεωθερμικό εργοστάσιο του Σβαρτσέγκι, περίπου 6 χιλιόμετρα από το Γκρίνταβικ.

Στην περιοχή μεταφέρονται εξοπλισμός και υλικά που θα μπορούσαν να γεμίσουν 20.000 φορτηγά, δήλωσε στο κρατικό κανάλι RUV η υπουργός Δικαιοσύνης Γκούντρουν Χάφσταϊντότιρ.

Για την έναρξη των εργασιών εκκρεμεί ωστόσο επίσημη έγκριση από την κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος της εταιρείας HS Orka που διαχειρίζεται στο εργοστάσιο δήλωσε πως, παρόλο που η γεωθερμική εγκατάσταση ηλεκτροδοτεί όλη την χώρα, ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας δεν θα επηρεάσει την πρωτεύουσα.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα